9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Αιολικά Πάρκα σε Αλεξανδρούπολη-Σουφλί

Δανέζικη «απόβαση» με Ανεμογεννήτριες στον ακριτικό Έβρο – Θα δημιουργηθούν 14 Αιολικά Πάρκα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης και 5 στην περιοχή Σουφλίου – Ο Δανέζικος Όμιλος είναι παλαιός παίκτης στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται σε 16 χώρες σε όλο τον πλανήτη

Μια δανέζικη «απόβαση» στον ακριτικό Έβρο σηματοδοτούν οι 19 νέες βεβαιώσεις παραγωγού που εξασφάλισε 

η EuropeanWindFarmsGreeceApS, λαμβάνοντας το «πράσινο φως» της ΡΑΕ για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 652,65 MW.

Τα αιολικά πάρκα, σύμφωνα με τις άδειες, θα αναπτυχθούν στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου και ειδικότερα τα 14 σε διάφορα σημεία της Αλεξανδρούπολης και τα υπόλοιπα 5 στο Σουφλί.

- Advertisement -

Πρόκειται για μεγάλης κλίμακας σχέδια, τα οποία ξεκινούν από 16,8 MWκαι κλιμακώνονται μέχρι τα 48,3 MW, όπου, για παράδειγμα, προβλέπεται η εγκατάσταση 14 ανεμογεννητριών με διάμετρο φτερωτής 117 μέτρα.

Συγκεκριμένα για την Αλεξανδρούπολη προορίζονται πέντε πάρκα των 42 MW, δύο των 33,6 MW, ένα των 29,4 MW, δύο των 25,2 MW, ένα των 21 MWκαι τρία των 16,8 MW. Αντίστοιχα, για διάφορα σημεία της περιοχής του Σουφλίου σχεδιάζονται δύο πάρκα των 48,3 MW, δύο των 44,85 MWκαι ένα των 37,95 MW.

Οι σχετικές αιτήσεις υποβλήθηκαν στη ΡΑΕ τον περασμένο Φεβρουάριο και η διάρκεια ισχύος των βεβαιώσεων είναι για 25 έτη (μέχρι τις 15/7/2046).

Με παρουσία στην Ελλάδα

Η EuropeanWindFarmsGreeceApSδεν είναι νέος «παίκτης» στην Ελλάδα. Αντίθετα έχει παρουσία από το 2006, ωστόσο τώρα, όπως όλα δείχνουν, ποντάρει πολλά στη χώρα μας, λόγω της ραγδαία αναπτυσσόμενης αγοράς των ΑΠΕ.

Η EuropeanWindFarmsGreeceApS αποτελεί θυγατρικό βραχίονα της EuropeanWindFarmsA/S, η οποία με τη σειρά της ανήκει στον δανέζικο όμιλο EuropeanEnergyA/S. Πρόκειται για έναν ισχυρό και ανερχόμενο όμιλο, που ξεκίνησε την πορεία του εγκαθιστώντας το πρώτο αιολικό πάρκο το 2004, ενώ το 2008 εισήλθε και στα έργα ηλιακής ενέργειας.

Φέτος η EuropeanEnergy αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 2 GWεγκατεστημένης ισχύος σε αιολικά και ηλιακά έργα, ενώ αναπτύσσει και σημαντικό χαρτοφυλάκιο υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

«Wearegreenenergy»

Το κεντρικό σύνθημα του ομίλου είναι το, -σχετικά υπερφίαλο-, “Wearegreenenergy”, (ο κύκλος εργασιών του το 2020 διαμορφώθηκε σε 207 εκατ. ευρώ και τα EBITDAσε 61,2 εκατ. ευρώ), το οποίο ωστόσο δείχνει την απόλυτη δέσμευσή του στο στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης. Κάτι που αποτυπώνεται και στο μήνυμα του προέδρου της EuropeanEnergy.

«Έχουμε δει το μέλλον και μας αρέσει αυτό που βλέπουμε. Και καλούμε όλους, -πολιτικούς και επενδυτές, ακτιβιστές του κλίματος, τοπικές κοινότητες και εθνικές αρχές-, να συμμετάσχουν μαζί μας στο κοινό ταξίδι προς έναν κόσμο βασισμένο 100% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» αναφέρει ο Jens-PeterZink.

Σε κάθε περίπτωση, ο δανέζικος όμιλος ανήκει στην κατηγορία των υπολογίσιμων παικτών, δραστηριοποιείται σε 16 χώρες, -από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Αυστραλία-, ενώ το πρώτο φετινό τρίμηνο είχε υπό κατασκευή έργα 946,5 MW και έτοιμα προς κατασκευή 761,7 MW, με το developmentpipelineνα ξεπερνά τα 12 GW. Με αυτά τα δεδομένα και το μέγεθος που σκοπεύει να αναπτύξει στη χώρα μας είναι προφανές ότι αναδεικνύει την Ελλάδα στους κεντρικές αγορές-στόχους για τα επόμενα χρόνια.

Τα ομόλογα του είναι εισηγμένα στον Nasdaqτης Κοπεγχάγης ενώ έχει εκδώσει και πράσινα ομόλογα εισηγμένα στο Nasdaq’ssustainableexchange.

Η EuropeanEnergyδραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα της ενεργειακής αγοράς, πάντα με επίκεντρο τις ΑΠΕ, και διαθέτει σημαντική παρουσία και εμπειρία εδώ και πέντε χρόνια στα PPAs, όπου έχει συνεργασίες με «βαριά ονόματα», όπως στα utilityPPAsμε τις Axpo, EnergiDanmark, E-ON, RWEκαι στα corporatePPAsμε τη Nissan, την Apple(για το datacenterτης στη Δανία), και τη Google.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η εκτίμηση του επιτελείου της ότι το 2030 σε σχέση με το 2019 το κόστος επένδυσης θα έχει μειωθεί κατά 35% στα φωτοβολταϊκά, κατά 20% στα χερσαία αιολικά και κατά 55% στα υπεράκτια αιολικά, κάτι που ασφαλώς δείχνει και προς τα πού θα κινηθεί η αγορά.

Έτσι, (και αυτός) ο δανέζικος όμιλος αναμένεται να δηλώσει «παρών» και στην Ελλάδα, όταν θα ανοίξει ο δρόμος για τα επόμενα πεδία των ΑΠΕ.

Σταύρος Γριμάνης

ΕΛΑΝΚΟ

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Πρώτος ο ναυταθλητικός όμιλος Αλεξανδρούπολης

Στην κατάκτηση Χρυσών Μεταλλίων, σε όλες τις κατηγορίες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, ανάμεσα στις Περιφερειακές Ομάδες της χώρας - Απολογισμός...

More Articles Like This