9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Από Σεπτέμβριο… ο ηλεκτρονικός φάκελος ακίνητου

Τι προβλέπουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα – Όλα θα γίνονται από τον Συμβολαιογράφο – Μεγάλες απλουστεύσεις που διευκολύνουν τον πολίτη

Οι διατάξεις για την ηλεκτρονική πλατφόρμα με την ονομασία “Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου”, έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης “Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης”, το οποίο από σήμερα συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με προγραμματισμό να ψηφιστεί την προσεχή εβδομάδα από την Ολομέλεια.

Ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου

“Τα βήματα για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου είναι πάρα πολλά. Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει κατά μέσο όρο 4,7 βήματα για μια μεταβίβαση. Εδώ στην Ελλάδα, η Παγκόσμια Τράπεζα καταγράφει 11 βήματα. Απαιτούνται δε και πάνω από 17 πιστοποιητικά. Αυτά όταν το ακίνητο είναι τακτοποιημένο. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο ζητάει και λύση”, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και εξήγησε πως θα λειτουργήσει ο ηλεκτρονικός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου. “Όλα θα γίνονται στον συμβολαιογράφο και ο συμβολαιογράφος θα έχει μπροστά του ένα ψηφιακό σύστημα το οποίο θα αντλεί όλη την πληροφορία που χρειάζεται από τον κάθε φορέα, από το ΤΕΕ, από την ΑΔΑΕ, από τον ΕΦΚΑ, δηλαδή οποιοδήποτε από αυτά τα πιστοποιητικά μπορεί να το πάρει ο συμβολαιογράφος σε ψηφιοποιημένη μορφή, θα το αντλεί αυτόματα από το σύστημα”, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρόσθεσε ότι η ψηφιακή αυτή πλατφόρμα θα τεθεί σε εφαρμογή το φθινόπωρο, τον Σεπτέμβριο, “και έτσι θα διευκολυνθεί η μεταβίβαση των ακινήτων στην Ελλάδα”.

- Advertisement -

Στόχος η επιτάχυνση, η απλούστευση και η ασφάλεια των διαδικασιών του κτηματολογίου

O υπουργός αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου για το κτηματολόγιο, υπογράμμισε ότι στόχος των διατάξεων είναι η επιτάχυνση, η απλούστευση και η ασφάλεια των διαδικασιών του κτηματολογίου. “Επιτάχυνση γιατί μειώνουμε περίπου κατά δύο χρόνια μεσοσταθμικά το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη λειτουργία του κτηματολογίου σε όσες περιοχές αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί, δηλαδή περίπου στο 66% της χώρας. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 34% με 35%. Απλούστευση γιατί κάνουμε πιο φιλικές τις υπηρεσίες του κτηματολογίου στον πολίτη. Ασφάλεια γιατί πλέον όλες οι πληροφορίες θα έρχονται στο φως, αποκτούν δημοσιότητα, στο πλαίσιο της πλήρους λειτουργίας των κατά τόπους κτηματολογικών γραφείων”, είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης και εξήγησε: “Σήμερα, μετά τη φάση της ανάρτησης, ακολουθεί η διαδικασία των ενστάσεων. Στη συνέχεια και αφού τελεσιδικήσουν όλες οι ενστάσεις, τότε και μόνο τότε το κτηματολογικό γραφείο κάθε περιοχής τίθεται σε λειτουργία. Το ποσοστό των ακινήτων επί των οποίων ασκούνται ενστάσεις ανέρχεται, κατά μέσο όρο, 2%. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι ενστάσεις για το 2%, το κτηματολόγιο δεν λειτουργεί ούτε για το υπόλοιπο 38%. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Σήμερα με τη διαδικασία που προτείνουμε, μετά την ανάρτηση, μετά την υποβολή των ενστάσεων, μετά τη διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων, κάθε περιοχή αποκτά κτηματολόγιο σε λειτουργία. Οι ενστάσεις θα εκδικάζονται κανονικά, οι ιδιοκτήτες δεν θα στερηθούν κανένα από τα δικαιώματα που αυτή τη στιγμή διαθέτουν και για το διάστημα που μεσολαβεί, κάθε ένσταση θα καταγράφεται στο περιθώριο του κτηματολογικού φύλλου του ακινήτου”.

Η νέα διαδικασία είναι πιο γρήγορη και πιο απλή για όλους είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και διευκρίνισε: “Αν υποθέσουμε ότι κάποιος θέλει να αγοράσει ένα οικόπεδο, με αμφισβητούμενα όρια από τον γείτονα. Όσο δεν λειτουργεί το κτηματολόγιο, η πληροφορία αυτή είναι διάσπαρτη. Σε κάποιες περιπτώσεις το διάσπαρτη σημαίνει κρυφή. Τα δύο αυτά στοιχεία είναι πολύ προβληματικά, για την ασφάλεια των συναλλαγών. Τώρα θα είναι ξεκάθαρη, δημόσια, συγκεντρωμένη σε ένα σημείο στο οποίο πρέπει να βρίσκεται, δηλαδή στα κτηματολογικά φύλλα. Η διαδικασία αυτή ωφελεί το κράτος γιατί θα οδηγήσει πολύ ταχύτερα στην ολοκλήρωση του ελληνικού κτηματολογίου, που το συζητάμε δεκαετίες και πρέπει επιτέλους αυτή η μεταρρύθμιση να ολοκληρωθεί. Η διαδικασία αυτή ωφελεί και τον πολίτη, διότι ο υποψήφιος αγοραστής θα μπορεί να ελέγχει με πολύ μεγάλη ακρίβεια την εικόνα του ακινήτου που επιθυμεί να αγοράσει χωρίς να κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε εκπλήξεις σε μερικά χρόνια”.

spot_img

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

spot_img

Latest News

120 μαθητές στην Αγριάνη περιμένουν το… Internet!

Απαρχαιωμένο το Δίκτυο, χωρίς οπτικές ίνες - Οι κάτοικοι του χωριού περιμένουν τη νέα γραμμή - Όπως και την...

More Articles Like This