9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Ετοιμάζουν «φιέστα» μνήμης του Αχμέτ Σαδίκ

Την διοργανώνει το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, το Σάββατο 24 Ιουλίου 2021, με την συμπλήρωση 26 ετών από τον θάνατο του πρώην βουλευτή Ροδόπης, σε τροχαίο ατύχημα – Αναμένονται υψηλοί καλεσμένοι στην τελετή, από την Τουρκία – Επιφυλακτική στάση κρατά η Μειονότητα στην Θράκη

Νέα προκλητική φιέστα διοργανώνουν «χέρι-χέρι» το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής και το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας. Με αφορμή τη συμπλήρωση 26 χρόνων από το θάνατο (σε τροχαίο δυστύχημα) του Αχμέτ Σαδίκ, διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης στον τάφο του.

Στο μεταξύ, στο Προξενείο επικρατούν απογοήτευση, αναστάτωση και προβληματισμός από τη στάση της -υποτίθεται ελεγχόμενης- μειονότητας, καθώς τα μέλη της δεν ακολουθούν τη… «γραμμή» που δίνει, με αποτέλεσμα να βρίσκεται εκτεθειμένο στην Πρεσβεία της Αθήνας και το υπουργείο Εξωτερικών της Αγκυρας.

Το Σάββατο 24 Ιουλίου, το ΚΙΕΦ και η οικογένεια Σαδίκ, με τη σχεδόν απροκάλυπτη στήριξη του Προξενείου, διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ. Πέρσι, λόγω της πανδημίας, η αντίστοιχη εκδήλωση είχε συμβολικό χαρακτήρα.

- Advertisement -

Ομως, φέτος αναμένεται να γίνει παρουσία πολλών μελών της μειονότητας, ενώ δεν αποκλείεται να παραστούν και υψηλοί αξιωματούχοι της Τουρκίας, καθώς ο Ερντογάν συνεχίζει την προκλητική ρητορική σχετικά με τη Θράκη. 

Υψηλοί καλεσμένοι

Φυσικά, θα παραστούν η χήρα του εκλιπόντος και επίτιμη πρόεδρος του ΚΙΕΦ, τα παιδιά του και η νυν πρόεδρος Τσιντέμ Ασάφογλου. Συνήθως μετά την εκδήλωση, η οικογένεια παραθέτει γεύμα στους υψηλούς καλεσμένους, οι οποίοι δεν χάνουν την ευκαιρία για να προβούν σε προκλητικές δηλώσεις. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 1990 ο Αχμέτ Σαδίκ είχε καταδικαστεί για «διατάραξη κοινής ειρήνης» γιατί κατά την προεκλογική εκστρατεία του 1989 δημοσίευσε στην εφημερίδα του («Guven») διακηρύξεις ότι είναι «τουρκική» η μειονότητα της Θράκης. Εξελέγη βουλευτής Ροδόπης στις εκλογές του Ιουνίου 1989 και Απριλίου 1990 και στις 24 Ιουλίου 1995 έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα έξω από το χωριό Σώστης, κοντά στην Κομοτηνή. Εκτοτε, η Αγκυρα τον έχει ηρωοποιήσει και μάλιστα έδωσε το όνομά του στο δρόμο μπροστά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Ολο αυτό το υπόβαθρο επέτρεψε στην οικογένεια Σαδίκ να αποκτήσει απευθείας πρόσβαση στην τουρκική πολιτική ηγεσία και στον γιο του εκλιπόντος Αχμέτ Σαδίκ, Λεβέντ, να εξελιχθεί σε μεγαλοεπιχειρηματία της Θράκης.

Μάλιστα, με εντολή Ερντογάν, το κρατικό κανάλι της Τουρκίας TRTχρηματοδοτεί τα γυρίσματα κινηματογραφικής ταινίας για τη ζωή του Αχμέτ Σαδίκ.

Την ίδια ώρα, ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή, Μουράτ Ομέρογλου, δεν διάγει και τις καλύτερες μέρες της θητείας του. Η Αγκυρα αρέσκεται να δηλώνει ότι ελέγχει απόλυτα τη μειονότητα. Ομως, τα πράγματα δεν είναι έτσι και αποδείχθηκε στην κινητοποίηση του Σαββάτου 10 Ιουλίου, την οποία διοργάνωσε η αυτοαποκαλούμενη «“Τουρκική” Eνωση Ξάνθης» με τη στήριξη του Προξενείου και της τοπικής ψευτομουφτείας. Συμμετείχαν μόλις 300 άτομα, εκ των οποίων τα 50 είχαν μεταφερθεί με λεωφορείο από την Κομοτηνή. Η εικόνα ήταν απογοητευτική και το Προξενείο προσπαθεί να καταλάβει τι έχει αλλάξει και η μειονότητά της έχει γυρίσει την πλάτη και δεν ανταποκρίνεται στις «εντολές»… Τα απόνερα της αποτυχημένης κινητοποίησης ταράζουν και την ψευτομουφτεία της Ξάνθης, καθώς ο ψευτομουφτής Αχμέτ Μετέ είχε υποσχεθεί στην «“Τουρκική” Eνωση Ξάνθης» και το Προξενείο ότι θα φέρει μεγάλο αριθμό πιστών, αλλά τελικά είδε να εμφανίζεται μία μικρή μειονότητα ψευτοϊμάμηδων και αυτοί χωρίς τις συζύγους τους! Οι περισσότεροι ψευτοϊμάμηδες προτίμησαν να μείνουν σπίτι τους, με αποτέλεσμα ο Μετέ να γίνει… «Τούρκος»!

Πάντως, αν και η κινητοποίηση της 10ης Ιουλίου αφορούσε αποκλειστικά την αυτοαποκαλούμενη «“Τουρκική” Eνωση Ξάνθης», ο πρόεδρός της Οζάν Αχμέτογλου δεν πτοήθηκε από την ελάχιστη συμμετοχή και μετά την ολοκλήρωσή της έφτιαξε βαλίτσες, έβαλε το μαγιό του και το πρωινό της Κυριακής 11 Ιουλίου αναχώρησε μαζί με την οικογένειά του για… διακοπές στη Λευκάδα. Μάλιστα, μία μέρα αργότερα η οικογένεια Αχμέτογλου εθεάθη για γευματίζει σε ψαροταβέρνα του νησιού με την οικογένεια του προέδρου του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, Χουσεΐν Μπαλταζή. Μία εικόνα που αν την έβλεπαν από το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής θα γίνονταν έξαλλοι, καθώς ενώ υποτίθεται ότι η μειονότητα βρίσκεται σε… «αγωνιστική εγρήγορση», οι επικεφαλής της λιάζονταν στις παραλίες της Λευκάδας…

Άγγελος Αγγελίδης

ΕΛΑΝΚΟ

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Πρώτος ο ναυταθλητικός όμιλος Αλεξανδρούπολης

Στην κατάκτηση Χρυσών Μεταλλίων, σε όλες τις κατηγορίες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, ανάμεσα στις Περιφερειακές Ομάδες της χώρας - Απολογισμός...

More Articles Like This