9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Η τύχη του Ερντογάν διαγράφεται ζοφερή

Η επόμενη ημέρα για την Τουρκία πλησιάζει – Δεν θα χρειασθεί πολύ να περιμένουμε για να δούμε να γίνεται πράξη

Η επίσημη πορεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνστην τουρκική εξουσία άρχισε στις 14 Μαρτίου 2003 όταν ορκίστηκε σαν ο 57ος πρωθυπουργός και αναμένεται να ολοκληρωθεί οποτεδήποτεμέχριτις 29 Οκτωβρίου 2023 – την εκατοστή επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας – με την ιδιότητα του 19ουΠροέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Η πολιτική πορεία που ακολούθησε είχε σαν στόχο την φαντασίωσηανασύστασης νέο-οθωμανικής αυτοκρατορίας επιφυλάσσοντας στον εαυτό του τον τίτλο του χαλίφητου Ισλάμ, κατά το πρότυπο του Σουλτάνου Σελίμ(1.470-1.520) ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Οθωμανός σουλτάνος που «κατέκτησε» τον τίτλο αυτό. 

Η σταδιακή όμως κατάρρευσητης φαντασίωσης αυτής, μετά την «εντατικοποίηση» της προσπάθειας με αφορμή το δήθεν πραξικόπημα του 2016,  έχει οδυνηρές συνέπειεςγια την ίδια την Τουρκία, τον Τουρκικό λαό, προδιαγράφοντας ταυτόχρονα και το άσχημο τέλοςτου ιδίου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά:

- Advertisement -

Όπως προκύπτει από την «συναρμολόγηση» πολλών και διαφορετικών ειδήσεων του διεθνούς και τουρκικού τύπου, των αποκαλύψεων του πρώην συνεργάτη της τουρκικής εξουσίας αρχιμαφιόζου Σεντάτ Πεκέρκαθώς και των καταγγελιών της τουρκικής αντιπολίτευσης, ο Ρ.Τ. Ερντογάν προσωπικάφαίνεται να έχει μετατρέψει την Τουρκία σε ένα απέραντο κέντρο διακίνησης ναρκωτικών

Τον Δεκέμβριο του 2018 επισκέφτηκε την Βενεζουέλα, όπου «τιμήθηκε» από τον Νικολάς Μαδούρο Μόρος με τοπαράσημοτου «απελευθερωτή», προκειμένου να οργανώσει τους διαδρόμους μεταφοράς κοκαΐνηςκαι χρυσού προς την Τουρκία έναντι τροφίμων και νομιμοποίησης «ύποπτων» εσόδων, με ταυτόχρονη αποφυγή των σχετικών κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Βενεζουέλα. Στις μέρες μας, ο Ερντογάν «προσφέρθηκε» να αναλάβει την φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλστο Αφγανιστάν, όχι βέβαια για να φανεί χρήσιμος στους δυτικούς «συμμάχους», αλλά προκειμένου να εξασφαλίσει ένα ασφαλή διάδρομο ηρωίνηςπρος την Τουρκία. Αν σε αυτά προστεθεί και το γεγονός ότι η Τουρκία αποτελεί μια απέραντη  χασισοφυτεία, γίνεται καλύτερα αντιληπτό, γιατί η σημερινή Τουρκία έχει σταδιακά μετατραπεί σε ένα απέραντο κέντρο διακίνησης ναρκωτικών. 

Οι «δραστηριότητες» αυτές πραγματοποιούνται μέσα σε ένα εξαιρετικά προβληματικό τοπίο, τόσο στο εξωτερικόόσο και στο εσωτερικότης Τουρκίας.

Στο εξωτερικό, η νέο-οθωμανική φαντασίωση καταρρέειβασανιστικά αργά αλλά σταθερά. 

Στην Λιβύηο συνασπισμός πολλών χωρών οδεύει στην επιβολή έξωσηςτης Τουρκίας από την Λιβύη και στην τυπική αχρήστευση του -ούτως ή άλλως- άκυρου «μνημονίου» που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και διορισμένων Λίβυων αξιωματούχων, χωρίς καμιά σχετική εξουσιοδότηση.

Στην Συρίαόλες οι συναντήσεις κορυφής στις οποίες συμμετέχει η Τουρκία, καταλήγουν στην «συμφωνία» σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Ο τερματισμός της τουρκικής παρουσίας, η οποία εξελίχτηκε σε πραγματικό Βιετνάμμε καθημερινές απώλειες που διαρκώς αυξάνονται, είναι απλά θέμα χρόνου. 

Στο Ιράκόλες οι προσπάθειες εξολόθρευσης Κουρδικών πληθυσμών με το πρόσχημα της τρομοκρατίας, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικάαπό τους έμπειρους μαχητές του Ρ.Κ.Κ. καταρρίπτοντας καθημερινά τον μύθο του «αήττητου τουρκικού στρατού».

Στην Ελλάδα, στον Έβρο και στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, από τον Φλεβάρη του 2020 μέχρι σήμερα, απέτυχαν όλες οι απόπειρες ενός ύπουλου  υβριδικού πολέμου με βασικό «όπλο» χιλιάδες ανθρώπους που μεταφέρονται δωρεάν από τα βάθη της Αφρικής στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να προωθηθούν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. 

Στην Κύπρο, η επιδίωξη «απορρόφησης» της μισής Κύπρου από την Τουρκία με την μέθοδο των δύο κρατώνκαι «εργαλείο» ένα ανδρείκελο που επιβλήθηκε με απειλές και τρομοκρατία στο βόρειο τμήμα της μαρτυρικής Κύπρου, έχει απέναντί της ολόκληρο τον κόσμο: Από την Ε.Ε. και τις Η.Π.Α., μέχρι την Ρωσία και τις Αραβικές χώρες. Οι συνθήκες επιβολής του διεθνούς δικαίου, απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και κατάργησης των «εγγυήσεων» που χρησιμοποιήθηκαν σαν πρόσχημα για την τουρκική εισβολή, ωριμάζουν καθημερινά με την πάροδο του χρόνου.

Σε ΑίγυπτοΣ. Αραβία,ΙσραήλΓαλλίαΗνωμένα Αραβικά Εμιράτακαι πολλές άλλεςχώρες, όλες οι επίμονες προσπάθειες, ακόμα και προσωρινής «αποκατάστασης σχέσεων» με την Τουρκία, πέφτουν στο κενό.  

Στην Παλαιστίνη, παρά τις καθημερινές θεατρικές παραστάσεις του Ερντογάν κατά την διάρκεια της τελευταίας σύγκρουσης Ισραήλ – Παλαιστινίων στην οποία έπαιξε εξαιρετικά ύποπτο ρόλο, η «επανάληψη» του (άκυρου) μνημονίου της Λιβύης και μετηνΠαλαιστινιακή Αρχή, απορρίφτηκεαπό τους Παλαιστινίους.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, η κατάσταση θυμίζει την ηρεμίαπριν από την καταιγίδα. Τα παρά πολλά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, η φίμωση της ελευθερίας έκφρασης, ο ασφυκτικός περιορισμός των ΜΜΕ, η κατάρρευση της τουρκικής λίρας (η ισοτιμία ενός ευρώ βρίσκεται σταθερά επάνω από 10 λίρες), η δυσοσμία των αλλεπάλληλων πολιτικών, ποινικών και οικονομικών σκανδάλων, ο αμύθητος πλουτισμός της «Φαμίλιας Ερντογάν» και της αυλής της, η φοιτητική αναταραχή που ξεκίνησε τον Γενάρη και παραμένει δραστήρια στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, η διαπλοκή και αγαστή συνεργασία του παλατιού με σεσημασμένους κακοποιούςτης μαφίας – μελών των γκρίζων λύκων όπως προκύπτει από τις συνεχείς αποκαλύψεις του Σεντάτ Πεκέρ, η πεισματική εμμονή κατασκευής ενός προβληματικού, νέου καναλιούστην Κωνσταντινούπολη, ο ερασιτεχνικός χειρισμός του παγκόσμιου προβλήματος του κορωνοϊού και η ασταμάτητη πτώση των ποσοστών της ισλαμο-φασιστικής συνεργασίας ΑΚΡ- Μπαχτσελή είναι μερικά μόνο από τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Με δεδομένο  ότι ένας κοινός υποψήφιοςτης αντιπολίτευσης (Ιμάμογλου, Γιαβάς, ακόμα και Ακσενέρ) θα καταφέρει, ανεξάρτητα από την έκταση της αναμενόμενης νοθείας, να νικήσειτον Ρ. Τ. Ερντογάν στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2023, η ισλαμοφασιστική εξουσία ήδη επεξεργάζεται σχέδια αντιμετώπισης της κατάστασης:

Συζητείται η απαγόρευσητου φιλοκουρδικού HDPκαι συντάσσεται ένας κατάλογος πεντακοσίων περίπουπολιτευτώντου κόμματος στους οποίους θα απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκλογές για μια πενταετία. Εάν η απαγόρευση προς τους πολιτευτές του HDPκριθεί αποτελεσματική, ίσως αποφευχθεί ο επίσημος αποκλεισμός του κόμματος από τις επόμενες εκλογές εφ΄ όσον θα έχει εξουδετερωθεί πλήρωςη ηγεσία και τα ικανότερα πολιτικά του στελέχη.

Προετοιμάζεται ακόμα ένα προκλητικά καλπονοθευτικόεκλογικό σύστημα για το κοινοβούλιο με στόχο την διατήρηση τουλάχιστον του ελέγχου του Τουρκικού κοινοβουλίου: Συζητείται ο διαχωρισμός της Τουρκίας, κατά το δοκούν των κυβερνώντων, σε 600 «περιφέρειες»– η κάθε μία θα αντιστοιχεί σε μία θέση του τουρκικού κοινοβουλίου. Η νοθεία μαγειρεύεται  με την αριθμητική «ισότητα» μιας περιφέρειας 100.000 κατοίκων με μια περιφέρεια 10.000 κατοίκων! 

Το εσωτερικό τοπίο αναμένεται να επιδεινωθείακόμα περισσότερο με πιθανές «προβοκάτσιες» των μηχανισμών του τουρκικού Βαθέως Κράτους και παραστρατιωτικών οργανώσεων για την δημιουργία απειλής χάουςμέσα στην Τουρκία ώστε να επιτευχθεί «συσπείρωση» γύρω από τον νέο-σουλτάνο, με μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης«για να σωθεί η Τουρκία».   

Στην φάση αυτή, είναι πιθανή η ενεργοποίηση «εσωτερικής αντίδρασης» από πρόσωπα της «αυλής» που θα «απομακρύνουν» τον Ρ.Τ. Ερντογάν από την εξουσία. Τέτοια πρόσωπα, σύμφωνα με τον διαφυγόντα εκτός Τουρκίας  Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών MahmutAkpinar, είναι ο ΥΠΑΜΧουλουσί Ακάρκαι ο «αινιγματικός» Διοικητής της ΜΙΤ  Χακάν Φιντάν.

Δεδομένου ότι οι παλαιότερα θεωρούμενοι «διάδοχοι» του Ερντογάν (Αλμπαιράκ, Σοιλού κ.α.) έχουν μετατραπεί σε «καμένα χαρτιά» από την ανικανότητα και τα σκάνδαλα, η εμφάνιση συνεργατών του Ερντογάν στο προσκήνιο με πολύ μεγαλύτερη διάθεση συνεννόησηςμε την Δύση και εντυπωσιακά μέτρα κατευνασμού της κοινής γνώμης (π.χ. απελευθέρωση πλέον των 200.000 πολιτικών κρατουμένων με την ευκαιρία 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας), ίσως προσφέρουν μια προσωρινή λύση στα εκρηκτικά προβλήματα της σημερινής Τουρκίας.

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α Τ Α:Ανεξάρτητα από την πολιτική «λύση» που θα προκύψει για την Τουρκία, η τύχη του Ρ. Τ. Ερντογάν μετά την απομάκρυνση του από την εξουσίαδιαγράφεται ζοφερή

Οι Αμερικανοί έχουν δημιουργήσει ένα ογκώδη φάκελοαπό πολλές «δραστηριότητες» της Φαμίλιας (Εμπόριο ναρκωτικών, παράκαμψη κυρώσεων Ιράν και Βενεζουέλας, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Halkbank,  Σεζγκίν Μπαράν Κορκμάζ -συνελήφθη στην Αυστρία, συνεργάστηκε με τις αρχές και θα εκδοθεί στις ΗΠΑ κ.α.π). Θεωρείται λοιπόν πολύ λογικό να κατασχεθούνόλοι οι λογαριασμοί της «Φαμίλιας» και της αυλήςτης σε όσες χώρες είναι αυτό δυνατό και ο αρχηγός της να οδηγηθεί σε διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου

Δεν είναι συμπτωματικό ότι η πρώην εισαγγελέας και ερευνήτρια του ΟΗΕ Κάρλα ντελ Πόντεσε συνέντευξή της στην ελβετική SchweizamWochenendeκαι σε ανύποπτο χρόνο (Οκτώβριος 2019) είχε δηλώσει πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «θα πρέπει να κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου» και ότι «Δεν πρέπει να του επιτραπεί να γλιτώσει ανέξοδα απ’ αυτά». Ούτε αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέταξε την Τουρκία (Ιούλιος 2021) στη λίστα των χωρών που εμπλέκονται στην στρατολόγηση παιδιών– για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ, μια χώρα-μέλος μπαίνει σε αυτό τον κατάλογο!

Η επόμενη μέραγια την Τουρκία έχει πλησιάσει. Φαίνεται ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ ακόμα για να την δούμε να γίνεται πράξη.

Λεωνίδας Κουμάκης

ΕΛΑΝΚΟ

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Πρώτος ο ναυταθλητικός όμιλος Αλεξανδρούπολης

Στην κατάκτηση Χρυσών Μεταλλίων, σε όλες τις κατηγορίες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, ανάμεσα στις Περιφερειακές Ομάδες της χώρας - Απολογισμός...

More Articles Like This