Ο μοναδικός δρόμος που κατεβαίνει στο Λιμανάκι της Μάκρης, έμεινε με χαντάκια, σκεπασμένα με χώματα – Διαμαρτύρονται οι οδηγοί: «Τις ζημιές στα ελαστικά και τις αναρτήσεις των οχημάτων μας, ποιος θα τις πληρώσει; – Μήπως η Αρχαιολογική Υπηρεσία;»

Η κατασκευή Δικτύου αποχέτευσης στον οικισμό της Μάκρης Αλεξανδρούπολης ήταν ένα δύσκολο έργο, που όμως έπρεπε να υλοποιηθεί, δεδομένου ότι οι Μακρινοί πλήρωναν επί 10ετίας τέλη αποχέτευσης, χωρίς να διαθέτουν το ανάλογο Δίκτυο.
Μέσα λοιπόν στα στενοσόκακα της Μάκρης, σε ανηφόρες και κατηφόρες, ξεκίνησε η κατασκευή του έργου.
Οι κάτοικοι έκαναν υπομονή, βλέποντας την πρόοδο των έργων, περιμένοντας την καλύτερη ημέρα.
Τα στενά χαντάκια που είχαν σκαφθεί στην άσφαλτο, ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς η επικάλυψη με άσφαλτο δεν γινόταν άμεσα, αλλά ο εργολάβος έριχνε στις τομές χώμα και σπαστό «γαρμπίλι» με αποτέλεσμα, τα σύννεφα σκόνης και τις φθορές στα ελαστικά και τις αναρτήσεις των διερχόμενων αυτοκινήτων.
Κάποια στιγμή με την πρόοδο των έργων, ήρθε η ώρα τα χαντάκια να σφραγισθούν με άσφαλτο.
Προχειροδουλειά, όπως μας λένε οι κάτοικοι, γιατί τελικά το οδόστρωμα έγινε «κατσαρό» με συνακόλουθες τις… αναπηδήσεις των οχημάτων.
Και ενώ όλοι σχεδόν οι δρόμοι της Μάκρης, καθώς άρχιζε το Καλοκαίρι, είχαν στρωθεί, υπάρχει σήμερα ένα μακρύ κομμάτι, από τον Ιερό Ναό της Αγίας Αναστασίας Μάκρης μέχρι τα Νεκροταφεία, που παραμένει ασκέπαστο.
Ο λόγος είναι ότι κατά την εκσκαφή του χάνδακος για την τοποθέτηση των σωληνώσεων αποχετεύσεως, βρέθηκαν σπασμένα ανθρώπινα οστά.
Και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, πρέπει να ήταν πολύ παλιά, γιατί ήταν θρυμματισμένα και διαλυμένα.
Αυτομάτως, ύστερα από την παρέμβαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τα χαντάκια έμειναν ανοικτά, με προφανή κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων.
Σημειωτέον ότι ο δρόμος για τον οποίο μιλούμε, είναι αυτός (ο μοναδικός) που κατεβαίνει στο Λιμανάκι της Μάκρης.
Ύστερα λοιπόν από τρεις (3) μήνες περίπου, τα χαντάκια αυτά, σκεπάσθηκαν πρόχειρα με χώμα, εν όψει τυχόν παρεμβάσεων της Αρχαιολογίας.
Έκτοτε όμως, παρήλθαν άλλοι 4 μήνες και η ταλαιπωρία συνεχίζεται.

Οι νοικοκυρές διαμαρτύρονται για τα σύννεφα σκόνης που σηκώνει ο αέρας και γεμίζουν τα σπίτια τους από τα ανοικτά (λόγω καλοκαιρινής ζέστης), πορτοπαράθυρα των σπιτιών τους.
Οι δε οδηγοί των αυτοκινήτων, καθημερινά σχεδόν τηλεφωνούν στην Εφημερίδα μας, εξοργισμένοι για τις ζημιές που υφίστανται τα ελαστικά και οι αναρτήσεις των οχημάτων τους.
Κάτοικοι της Μάκρης, που τηλεφώνησαν προχθές στην «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ», μας έλεγαν:
«Γνωρίζουμε ότι η αιτία των καθυστερήσεων στην ασφαλτόστρωση, είναι η Αρχαιολογική Υπηρεσία και όχι ο Εργολάβος. Όμως τις ζημιές που παθαίνουμε, ποιος θα μας τις πληρώσει; – Η Αρχαιολογία; Ρημάχθηκαν τα αυτοκίνητά μας! Τί επιτέλους πρέπει να κάνουμε για να γλυτώσουμε από αυτή την ταλαιπωρία;».
Δυστυχώς, υπεύθυνη απάντηση στα ερωτήματα των συμπολιτών, δεν μπορούμε να δώσουμε.
Απορούμε όμως και εμείς:
Γιατί καθυστερεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία;
Τί περιμένει άραγε για να δώσει το πράσινο φως για την ασφαλτόστρωση;
Την …επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος;
Μα αυτή δεν ήλθε εδώ και πέντε (5) χρόνια, ούτε για το …χρώμα που έπρεπε να έχει το Καμπαναριό της Αγίας Αναστασίας Μάκρης.
Ο εφημέριος, ακόμα περιμένει την …γνωμοδότηση!!!
Σ.Κ.