9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, July 3, 2025

Υπαρκτός κίνδυνος για Μάκρη-Δίκελλα

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την φονική πυρκαγιά που έκαψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 102 ανθρώπων – Άραγε, στην περιοχή Άη-Γιώργη Μάκρης και στα Δίκελλα Αλεξανδρούπολης έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, για να μην επαναληφθεί παρόμοιο σκηνικό; – Ο κόμβος της «Εγνατίας» που παραμένει κλειστός…

Στις 23 Ιουλίου 2018, δύο μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν στην Αττική, η πρώτη στην Κινέτα και η δεύτερη κοντά στο Νταού Πεντέλης. 

Στην δεύτερη περίπτωση, η πυρκαγιά επεκτάθηκε και πέρασε μέσα από τους οικισμούς Νέος Βουτζάς και Μάτι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 102 άνθρωποικαι να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι. 

Από τις δύο πυρκαγιές καταστράφηκαν ολοσχερώς ή έπαθαν ζημιές χιλιάδες σπίτια, ενώ κάηκαν και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους.

- Advertisement -

H πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά και το Μάτι είναι η φονικότερη στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά παγκοσμίως, κατά τον 21ο αιώνα, μετά τις πυρκαγιές στην Αυστραλία στις 7 Φεβρουαρίου 2009 που είχαν σκοτώσει 180 άτομα.

3 χρόνια πέρασαν λοιπόν από τότε που 102 ψυχές ανέβηκαν βιαστικά στον παράδεισο, αφού πρώτα βασανίστηκαν στην πύρινη λαίλαπα.

Από την πυρκαγιά κάηκαν χιλιάδες σπίτια και οχήματα. 

Λόγω της γρήγορης εξάπλωσης, πολλοί κάτοικοι και παραθεριστές δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν και είτε εγκλωβίστηκαν και κάηκαν στα σπίτια τους είτε έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διαφύγουν πεζή ή με τα αυτοκίνητά τους, καθώς παγιδεύτηκαν λόγω του μποτιλιαρίσματος που προκλήθηκε. 

Σε ένα οικόπεδο δίπλα στη θάλασσα βρέθηκαν 26 νεκροί, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να βρουν την έξοδο για τη θάλασσα και εγκλωβίστηκαν εκεί. 

Επίσης, υπήρξαν 9 άνθρωποι που πνίγηκαν στην θάλασσα στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από την πύρινη κόλαση.

Η σύγκληση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αλεξ/πολης

Σε τοπικό επίπεδο, στις 27 Ιουλίου 2018, είχε συγκληθεί εκτάκτως (με αφορμή τις φονικές πλημμύρες της Αττικής), το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αλεξανδρούπολης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη σύσκεψη είχε λάβει μέρος τόσο ο Μητροπολίτης Αλεξ/πολης Άνθιμος, όσο και ο τότε Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξ/πολης, Κώστας Κούκουρας.

Τα συμπεράσματα που είχαν προκύψει τότε, ήταν η αναγκαιότητα διάνοιξης και λειτουργία του κόμβου της Εγνατίας οδού στα Δίκελλα.

Όπως είχε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ τότε, η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ», η ζώνη Μάκρης-Δικέλλων-Μεσημβρίας θεωρείται από την Πυροσβεστική ως μία από τις από τις πιο επικίνδυνες του δήμου Αλεξανδρούπολης, κατ’ αρχήν λόγω του οδικού δικτύου με τους στενούς δρόμους, που ορισμένοι από αυτούς είναι μη προσπελάσιμοι από πυροσβεστικά οχήματα, αλλά και λόγω του ότι συνδυάζει αστικό ιστό με δασική και αγροτική έκταση. 

Επιπλέον, η συγκεκριμένη ζώνη δεν έχει επαρκείς πυροσβεστικούς κρουνούς για τον ανεφοδιασμό οχημάτων σε περίπτωση ανάγκης. 

Όσο για τον κόμβο των Δικέλλων, από την πλευρά του δήμου Αλεξανδρούπολης ειπώθηκε ότι γίνονται προσπάθειες διάνοιξής του, καθώς και ότι ο δήμος έχει τα κλειδιά από τις πόρτες εξόδου στην Εγνατία, που μπορεί να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση ανάγκης, αλλά αυτό δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση. 

Πάντως, ο τότε δήμαρχος Αλεξ/πολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, είχε δηλώσει πως θα είναι έτοιμη μία μελέτη του δήμου, αναφορικά με τον συγκεκριμένο κόμβο και θα κόστιζε 500.000 ευρώ. 

Εν πολλοίς, αυτό στο οποίο συμφώνησαν όλοι είναι πως το καταλληλότερο σημείο συγκέντρωσης σε περίπτωση φωτιάς ή αλλου κινδύνου, είναι το λιμανάκι της Μάκρης, κυρίως γιατί είναι εύκολα προσβάσιμο από τη θάλασσα και άρα ο εν κινδύνω πληθυσμός μπορεί να απομακρυνθεί με πλωτά μέσα, εφόσον συγκεντρωθεί με ασφάλεια στο συγκεκριμένο σημείο.

Εν τέλει, η πλέον επικίνδυνη περιοχή είχε χαρακτηριστεί στη σύσκεψη, αυτή του Άη–Γιώργη καθώς εκεί οι δρόμοι είναι πάρα πολύ στενοί, η πρόσβαση μεγάλων οχημάτων σχεδόν αδύνατη και όπως είπε ο κ. Λαμπάκης «η κατάσταση είναι τραγική», ενώ ακόμη και η διέξοδος στη θάλασσα είναι δύσκολη υπόθεση…

Η τωρινή κατάσταση

Από τη σύσκεψη του 2018, δεν έχει γίνει πάντως κάποια δραστική παρέμβαση στις προαναφερόμενες περιοχές, παρά και τη συνάντηση που είχε τον περασμένο Μάρτιο ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρη Λουρίκα. 

Τότε, οι δύο άντρες είχαν συζητήσει για τον τοπικό χωρικό σχεδιασμό της περιοχής Άη-Γιώργη Μάκρης, Αγίας Παρασκευής και Δικέλλων Αλεξ/πολης, καθώς και για την ανάγκη δημιουργίας ζώνης προστασίας και πυρασφάλειας, που θα εξασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση των οχημάτων, όπως και την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων, αν και εφόσον παραστεί ανάγκη. 

Εμείς πάντως θα παραθέσουμε το μήνυμα που έστειλε στην εφημερίδα μας, ο πρώην Σύμβουλος Δήμου Αλεξανδρούπολης & Μάκρης, Κριτής Κριτού:

«Με αφορμή πάλι φέτος των πυρκαγιών που ξεκίνησαν “βάσει προγράμματος”… και την ΑΜΕΣΗ αναγκαιότητα ύπαρξης πρόνοιας, σχεδιασμού και πρόληψης…

Είχα κατά καιρούς προτείνει την απελευθέρωση κατασκευής και επιδότησης πισίνας σε οικίες που βρίσκονται σε περιοχές με βλάστηση και δένδρα (και όχι φορολογίας αυτής σαν είδος πολυτελείας), αλλά με τον όρο για τους ιδιοκτήτες, συντήρησης τους (όλο τον χρόνο), σύνδεσή τους με εξωτερικό πυροσβεστικό κρουνό, αλλά και αυτόνομης μονάδας τοπικής πυρόσβεσης με μαζικές και μπεκ ψεκασμού οικίας, όπως και δυνατότητα εύκολης προσέγγισης ελικοπτέρου με κουβά! 

Η νομοθεσία επίσης πρέπει να υποχρεώνει ιδιοκτήτες και Δήμους σε περιοχές τύπου Μάτι, τύπου ελαιώνα Μάκρης, τύπου Δικέλλων Αλεξ/πολης, κλπ., να αφήνουν δρόμους 4 μέτρων πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων και μέσων πρόληψης, καταστολής και βοήθειας και όχι μόνο να τους αποζημιώνει μετά από την καταστροφή και τον θάνατο!».

Μ.Κ. 

Aegean
Thursday, July 3, 2025

Latest News

Ο Ξανθιώτης Σπύρος Σαπουνάς νέος Πρόεδρος του ΕΟΦ

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το νέο πρόεδρο του ΕΟΦ, μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ευάγγελος...

More Articles Like This