9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Έχουμε δάση για να… καίγονται!!!

Πόσα εργοστάσια επεξεργασίας ξύλου και πέλετ, έπρεπε να έχει η Εύβοια; – Η Γερμανία δεν έχει πυροσβεστικά αεροπλάνα – Και στην Βουλγαρία εκμεταλλεύονται όλα τα δασικά προϊόντα και παράγουν ακόμη και δημοσιογραφικό χαρτί

Στην Ελλάδα, δάση και σπίτια εξακολουθούν να καίγονται.

Και η αντιμετώπισή του εφιάλτη των πυρκαγιών, εξακολουθεί να γίνεται με κατασταλτικό τρόπο, χωρίς κανέναν άλλον σχεδιασμό.

Όχι μόνο από την σημερινή Κυβέρνηση, αλλά και από όλες τις άλλες, σε περίοδο δεκαετιών.

- Advertisement -

Τα δάση στην Ελλάδα, τα έχουμε για να καίγονται, να λαμπαδιάζουν, ενώ είναι τελείως διαφορετική η πρακτική που ακολουθούν άλλες χώρες.

Όπως η Γερμανία και η διπλανή μας Βουλγαρία.

Ήταν πριν από δώδεκα (12) χρόνια, όταν ένα βράδυ, παρακολουθούσαμε στα Δορυφορικά Κανάλια, τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, να εγκαινιάζει ένα μικρό εργοστάσιο παραγωγής «πέλετ».

Ήταν ένα μικρό κτίσμα, όπως βλέπαμε, σε δασική περιοχή, όπου ο Γερμανός Καγκελάριος κρατούσε στα χέρια του τα ξύλινα προϊόντα σε σχήμα κουκουλιού, που παράγονται από τα πεσμένα κλαδάκια, που βρίσκονται ανάμεσα στα δέντρα του δάσους.

Τότε, ακόμη δεν γνωρίζαμε σχεδόν τίποτε για τα «πέλετ» και τις αντίστοιχες θερμάστρες, που κατασκεύαζε η Γερμανική Βιομηχανία.

Σημειώνουμε ότι η Γερμανία δεν διαθέτει Πυροσβεστικά Αεροπλάνα, γιατί τα απέραντα δάση που διαθέτει η χώρα, δεν τα έχουν για να καίγονται, αλλά τα έχουν για να τα εκμεταλλεύονται, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Γι’ αυτό και αποτελούν πηγή σημαντικού πλούτου για την χώρα αυτή.

Η ίδια εικόνα επικρατεί και στην γειτονική μας Βουλγαρία, όπου από τα δασικά προϊόντα, εκτός από την Ξυλεία, τα πέλετ, κλπ., παράγονται και σημαντικές ποσότητες δημοσιογραφικού χάρτου.

Εμείς εδώ, τί κάνουμε;

Πώς αντιμετωπίζουμε τα Δάση μας;

Με αφορμή τις πρόσφατες μεγάλες Πυρκαγιές, που κατέκαψαν τεράστιες δασικές εκτάσεις σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο, αναρωτιόμαστε εύλογα:

Πόσα άραγε εργοστάσια επεξεργασίας ξύλου, έπρεπε να λειτουργούν μόνο στην Βόρεια Εύβοια;

Την ίδια στιγμή, ακούμε από την Κυβέρνηση σχεδιασμούς για Γενικές Γραμματείες, για προσλήψεις πυροσβεστών και Δασικών υπαλλήλων, αλλά δεν βλέπουμε κανέναν σχεδιασμό για την οικονομική εκμετάλλευση των Ελληνικών Δασών.

Μόνον όταν καταστεί κοινή συνείδηση ότι τα Δάση μας, αποτελούν μεγάλη πηγή πλούτου, από τους ανθρώπους που έχουν την εκμετάλλευσή τους και συνακόλουθα, την προστασία τους από τις πυρκαγιές.

Και επειδή ακούμε στα ρεπορτάζ των αθηναϊκών καναλιών να κάνουν αναφορά για τους ρητινοσυλλέκτες της περιοχής, που βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς δουλειά και μέλλον, αναρωτιόμαστε:

Οι ρητινοσυλλέκτες της Ευβοίας μάζευαν μόνο το ρετσίνι από τα Πεύκα, χωρίς να νοιάζονται για δασική ύλη που ήταν μαζεμένη, ανάμεσα στα δέντρα των Δασών, που αποτελούσαν όγκο πυρίτιδος, έτοιμη για ανάφλεξη;

Η στρεβλή αντίληψη που έχουμε για τα Δάση της Πατρίδος μας, πρέπει ν’ αλλάξει άρδην.

Τα δάση, δεν τα έχουμε για να καίγονται, αλλά για να τα εκμεταλλευόμαστε παραγωγικά.

Ας ξεκινήσουμε από εδώ.

Όλα τα άλλα έπονται.

Και μην ανησυχείτε. Σε τρία χρόνια, τα καμένα δάση, θα έχουν ξαναπρασινίσει. Φθάνει να μην μπουν τα κατσίκια σε αυτά.

Σ.Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

spot_img

Latest News

Τρομερό όπλο αποκτούν τα νησιά και ο Έβρος

Το Ισραηλινό Σύστημα στο «Τείχος του Έβρου» μπορεί να εξουδετερώσει, σε ενδεχόμενη πολεμική αναμέτρηση, όλο το τουρκικό οπλοστάσιο -...

More Articles Like This