Φτάνει πια με τον «υδροκεφαλισμό» της χώρας – Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα – Άμεση ανάγκη να αντιμετωπισθεί η πληθυσμιακή συρρίκνωση του Ακριτικού Έβρου – Να χορηγηθεί EXTRA BONUS και μείωση φόρου, για τα ζευγάρια που γεννούν στην επαρχία – Ξυπνήστε και διεκδικήστε!

Η «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» 76 χρόνια τώρα, φωνάζει και διεκδικεί το δίκιο της Θράκης και ειδικότερα του Έβρου.
Καμιά φορά είναι πιο επίμονη και από τους αιρετούς άρχοντες, οι οποίοι αφού εκλεγούν, επαναπαύονται και κοιτάζουν μόνο πως να προσφέρουν… «άρτο και θεάματα» στους πολίτες.
Τα χρόνια λοιπόν περνούν κι αυτό που διαπιστώνουμε εμείς, είναι η πλήρης ερήμωση του τόπου μας.
Για το τί πάει στραβά, θα έπρεπε πρώτη και καλύτερη να διερωτηθεί η εκάστοτε κυβέρνηση, η οποία όμως ποτέ δεν προχωρά σε ρηξικέλευθες αποφάσεις που θα ευνοήσουν την επαρχία.
Αιτία για το σημερινό άρθρο στάθηκε ένας πίνακας που ήρθε στα χέρια μας και ο οποίος περιέχει στοιχεία πληθυσμού 100 πόλεων την εποχή 1860-1870 (δηλαδή επί Τουρκοκρατίας).
Εντύπωση λοιπόν προκαλεί το γεγονός πως με το Λονδίνο πρώτο σε πληθυσμό και το Παρίσι δεύτερο, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην 67ηθέση με 75.000 κατοίκους και η Αθήνα στην… 97ημε 28.000 κατοίκους!
Την ίδια εποχή περίπου, το Σουφλί είχε 4.680 κατοίκους (μάλιστα, το 1908 έφτασε τους 12.000-13.000)!
Σήμερα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα μαζί, χονδρικά έχουν πληθυσμό κοντά στα 5.000.000 κατοίκους, τουτέστιν το 50% του πληθυσμού όλης της χώρας.
Και στο μεταξύ, η υπόλοιπη Ελλάδα ερημώνει… Ειδικά, ο ακριτικός μας Έβρος, υποφέρει ακόμα περισσότερο.

Τα χωριά του Έβρου αργοπεθαίνουν…
Αστυφιλία; Αποβιομηχάνιση; Υπογεννητικότητα; Μετανάστευση Ελληνόπουλων στο εξωτερικό; Όλα μαζί συνέβαλαν στην αποδυνάμωση της ελληνικής περιφέρειας.
Η κεντρική πολιτεία δε νοιάστηκε να ανατρέψει αυτό το φαινόμενο που εξακολουθεί να «ματώνει» τόσο δημογραφικά την χώρα μας, όσο και οικονομικά (υπανάπτυξη).
Με επιπόλαιες «τονωτικές ενέσεις» δεν ανασταίνονται τα χωριά που ερημώνουν…
Ο κραταιός νομός Έβρου έχει περισσότερα από 150 χωριά, η ύπαρξη των οποίων κινδυνεύει, όσο περνούν τα χρόνια.
Υπενθυμίζουμε ρεπορτάζ της ΕΡΤ Ορεστιάδας τον περασμένο Απρίλιο, στο οποίο γινόταν λόγος για 5 χωριά του Δήμου Ορεστιάδας (Κριός, Μηλιά, Δίλοφος, Θεραπειό και Χελιδόνα)που κινδυνεύουν να αφαιρεθούν για πάντα από τις κατοικημένες περιοχές της Ελλάδας, τα επόμενα χρόνια.
Καιστα πέντε αυτά χωριά, ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων έχει ήδη πέσει κάτω από τους 50, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας όσων απέμειναν σε αυτά, είναι πάνω από τα 70 έτη.
Η παροχή κινήτρων
Εάν ήθελε η εκάστοτε κυβέρνηση τόσα χρόνια, όπως και οι περιφερειάρχες, θα κατάφερναν να δοθεί το σπουδαιότερο κίνητρο όλων για την ενίσχυση του πληθυσμού της επαρχίας – και δη, περιοχών που είναι δίπλα στα σύνορα: χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής.
Ποιος δε θα ερχόταν τότε να φτιάξει στην περιφέρεια μια βιομηχανική μονάδα ή μια έστω μια βιοτεχνία, αφού θα ήταν καθόλα επωφελημένος;
Και τότε, μονομιάς, θα δημιουργούνταν νέες θέσεις εργασίας.
Επίσης, γιατί να μη δίνεται από την πολιτεία έξτρα bonusσε όσους γεννούν στην επαρχία τέκνα; Κάτι πραγματικά γενναιόδωρο, που θα έκανε τα νέα ζευγάρια να αφήσουν τα μεγάλα αστικά κέντρα (όπου η διαβίωση και η ποιότητα ζωής είναι χάλια) και να μετακομίσουν σε περιφερειακές περιοχές.
Και ναι, δεν είναι αργά, αρκεί να υπάρχει θέληση!
Ειδικά, ο Έβρος έχει άμεση ανάγκη πληθυσμιακής ενίσχυσης, αλλά και οικονομικής ανάπτυξης για να στέκει αγέρωχος απέναντι σε όσους τον επιβουλεύονται!
Επιτέλους, κάτι πρέπει να αλλάξει στον χάρτη της Ελλάδος και να μην εθελοτυφλούν μερικοί, νομίζοντας πως οι… λαθρομετανάστες είναι η λύση στο πρόβλημα.
Εβρίτες, ξυπνήστε και διεκδικήστε μέσω των βουλευτών σας, πριν να είναι αργά…
Μ.Κ.