9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Βάλτε φρένο στην ερήμωση του Έβρου

Ενώ αυξάνεται ο πληθυσμός στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, στον Έβρο έχουμε διαρκή μείωση – Αδειάζουν τα χωριά του τόπου μας – Η συγκράτηση των Ακριτών του Έβρου (ας γίνει επιτέλους κατανοητό) αποτελεί Αναγκαίο Όρο και για την Άμυνα της Πατρίδος μας

Ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές -κυρίως οι πολιτικές, αλλά όχι μόνο- που αναφέρονται στην πληθυσμιακή συρρίκνωση του Έβρου και προτάσσουν το δημογραφικό πρόβλημα του νομού ως σημαντικότερο και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις τίθεται υψηλότερα και από το αναπτυξιακό.

Ερευνώντας τα αρχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) τα συμπεράσματα που προκύπτουν, επιβεβαιώνουν όλους αυτούς που ανησυχούν και δηλώνουν ότι ο πληθυσμός του Έβρου μειώνεται δραματικά. Τα συμπεράσματα αυτά, είναι αδιαμφισβήτητα, αφού προκύπτουν από τα στοιχεία των επίσημων απογραφών πληθυσμού στη χώρα μας που γίνονται περιοδικά κάθε δέκα χρόνια.

Η πιο πρόσφατη απογραφή έγινε το 2011 και επιλέξαμε να συγκρίνουμε τα στοιχεία της με την αντίστοιχη απογραφή του 1961 και να δούμε τις αλλαγές που παρατηρούνται σε διάστημα πενήντα ετών ή αλλιώς σε μισό αιώνα.

- Advertisement -

Πριν περάσουμε στα επιμέρους στοιχεία, το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει άμεσα είναι ότι ο Έβρος μέσα σε πενήντα χρόνια έχασε περίπου 10.000 άτομα από τον πληθυσμό του, αφού το 1961 ο πληθυσμός του ήταν 157.800 άτομα και το 2011 ήταν 147.947. Τα νούμερα αυτά αποκτούν μεγαλύτερη αξία, αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι το 1961 η Ελλάδα είχε πληθυσμό 8.388.600 άτομα και το 2011 ο πληθυσμός της χώρας ήταν 10.816.286 άτομα.

Οι αυξομειώσεις του πληθυσμού ανά Δήμο*

Αρχής γενομένης από βορρά προς νότο:

  • ο Δήμος Ορεστιάδας το 1961 είχε πληθυσμό 47.624 άτομα και το 2011 είχε 37.695
  • ο Δήμος Διδυμοτείχου το 1961 είχε πληθυσμό 39.100 άτομα και το 2011 είχε 19.493
  • ο Δήμος Σουφλίου το 1961 είχε πληθυσμό 23.796 άτομα και το 2011 είχε 14.941
  • ο Δήμος Αλεξανδρούπολης το 1961 είχε πληθυσμό 43.410 άτομα και το 2011 είχε 72.959
  • ο Δήμος Σαμοθράκης το 1961 είχε πληθυσμό 3.830 άτομα και το 2011 είχε 2.859

Ένα ακόμα συμπέρασμα που προκύπτει αν διαβάσει κανείς τα αποτελέσματα των απογραφών, είναι ότι ο Έβρος δεν ακολουθεί την αυξητική πορεία του πληθυσμού της Θράκης, η οποία το 1961 αριθμούσε 356.600 κατοίκους και το 2011 αριθμούσε 371.208. Αντίστοιχη με την κατεύθυνση της Θράκης ήταν και η πληθυσμιακή πορεία των άλλων δύο νομών, της Ροδόπης και της Ξάνθης, που επίσης αύξησαν τους πληθυσμούς τους στην συγκεκριμένη πεντηκονταετία.

Το γιατί ο Έβρος κινείται αρνητικά (σε ότι έχει να κάνει με τον πληθυσμό του), αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί στο παρόν ρεπορτάζ του Reportal.gr, το οποίο συντάχθηκε χωρίς κανείς από τους διαχειριστές της σελίδας να φέρει ή να διεκδικεί την ιδιότητα του στατιστικολόγου, αλλά μόνο από δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.

* * * 
Σημείωση Ε.Θ.

Το φαινόμενο της ερήμωσης του πληθυσμού στα χωριά του Έβρου, είναι δυστυχώς συνεχιζόμενο , από την εποχή των σχεδίων «Καποδίστρια» και «Καλλικράτη», για την συνένωση των Κοινοτήτων, Δήμων, κλπ., στην Ελληνική Επαρχία.

Ο ακριτικός νομός Έβρου είχε ανθούσες κοινότητες, με ωραία κοινοτικά κτίρια, ενώ τα σχολεία δεν χωρούσαν τους μαθητές, που κάθονταν τρεις-τρεις σε κάθε θρανίο.

Η Διοικητική Αποκέντρωση που επιχειρήθηκε, σύμφωνα με τα πρόσωπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδείχθηκε καταστροφικήγια τον τόπο μας.

Η «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» με αλλεπάλληλα ρεπορτάζ, έχει παρουσιάσει την φθίνουσα πληθυσμιακή, αλλά και οικονομική πορεία του τόπου μας.

Ύστερα ήρθαν τα… Μνημόνια, που έδιωξαν Βιομηχανικές και Βιοτεχνικές Μονάδες στην γειτονική Βουλγαρία, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των νέων Εβριτών που έφυγαν από τις εστίες τους, προς αναζήτηση εργασίας, είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, είτε στο εξωτερικό.

Η απαρίθμηση των αιτίων που μας έφεραν στην παρούσα κατάσταση δεν είναι του παρόντος, γιατί είναι λίγο-πολύ γνωστά.

Το ζητούμενο σήμερα είναι να παρθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι Ακρίτες του Έβρου να παραμείνουν στις εστίες τους.

Γιατί προσέξτε, οι πληθυσμοί σε Ροδόπη και Ξάνθη αυξάνονται και μόνο του Έβρου μειώνεται.

Και βέβαια, από το γεγονός αυτό, ούτε το Αθηνοκεντρικό Κράτος συγκινείται, ούτε και η περίφημη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, για την… ανάπτυξη της Θράκης.

Η συγκράτηση του πληθυσμού του Έβρου δεν πρέπει να παροράται, ότι αποτελεί  αναγκαίον όρον και για την Άμυνα της Πατρίδος μας.

Η «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα αυτό.

Θα επανέλθουμε.

Σ.Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

spot_img

Latest News

Τρομερό όπλο αποκτούν τα νησιά και ο Έβρος

Το Ισραηλινό Σύστημα στο «Τείχος του Έβρου» μπορεί να εξουδετερώσει, σε ενδεχόμενη πολεμική αναμέτρηση, όλο το τουρκικό οπλοστάσιο -...

More Articles Like This