9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Δραματική έκκληση για διάσωση των Ελληνικών θησαυρών στο Αφγανιστάν

Απευθύνει ο Συγγραφέας των Κάλας, κ. Δημήτρης Αλεξάνδρου – Φυλάξτε τους θησαυρούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου – Μην τους λεηλατήσετε

“Η κατάσταση είναι τώρα όπως και κατά το τέλος της σοβιετικής αποχώρησης, όταν βρέθηκα εκεί στα πλαίσια της αποστολής αντάμωσης των Καλάς, μας αναφέρει. Τότε συνάντησα μια ακόμη αναπάντεχη έκπληξη, όταν φιλοξενήθηκα από τους Πατάνς ή Παστούν, οι οποίοι επίσης ισχυρίστηκαν με καμάρι μπροστά μου ότι ήταν απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου μας Αλεξάνδρου! 

Τόσος ήταν ο ενθουσιασμός για την συνάντησή τους τότε με έναν Έλληνα της Μακεδονίας, που άνοιξαν διάπλατα τα γεμάτα καλάσνικοφ χέρια τους και φορώντας την μακεδονική καυσία (πακόλ), με αγκάλιασαν συγκινημένοι, αποκαλώντας με “αδελφό τους Γιουνάν”!

Σήμερα, γεμάτος ανησυχία για την νέα κατάσταση, απευθύνω με την σειρά μου έναν αδελφικό χαιρετισμό, από την ίδια την πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε όλες τις φυλές του περήφανου Αφγανιστάν, ζητώντας να σεβαστούν τους αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς του κοινού παλικαριού μας, του αξεπέραστου σε ανδρεία, γενναιότητα και γενναιοδωρία, που έφερε μεγάλη ανάπτυξη και δικαιοσύνη, χτίζοντας εκεί την περίφημη Αλεξάνδρεια επί του Ώξου ποταμού, σημερινή Άι-Χανούμ, όπως και πιο νότια την Αλεξάνδρεια εν Αραχωσία, σημερινή πολύβουη Κανταχάρ!

- Advertisement -

Αυτοί οι αρχαιολογικοί χώροι, τα εκθέματα του Μουσείου της Καμπούλ, το οποίο βοήθησε με χιλιάδες δολάρια να επισκευαστεί στο παρελθόν η Ελλάδα, αλλά και ο περίφημος “Θησαυρός της Βακτρίας”, που ανέσκαψε στον “Χρυσό Λόφο” (Τίλια Τεπέ) ο Έλληνας Αρχαιολόγος Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης, ανακαλύπτοντας σε έξι Βασιλικούς Τάφους της Βακτριανής 21.000 κομμάτια ενός αμύθητου πλούτου, από την εποχή του περίφημου Έλληνα Βασιλιά Ευκρατίδη και των διαδόχων του, πρέπει να γίνουν σεβαστά από όλους, καθώς αποτελούν επιτεύγματα και κληρονομιά των κοινών παππούδων μας! Ένα κομμάτι από εκείνους! Ένα κομμάτι από όλους εμάς!

Απευθύνω παράλληλα έκκληση στον ελληνικό πολιτικό κόσμο και την Πρόεδρο Δημοκρατίας, την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ουνέσκο και τον ΟΗΕ, να διασώσουν τους αρχαιοελληνικούς πολιτισμικούς θησαυρούς του Αφγανιστάν, για να μην χαθούν τα ίχνης της ιστορίας, τα ίχνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα ίχνη της ίδιας της ανθρωπότητας στις καλύτερες στιγμές του αρχαίου κόσμου, όταν ο Ελληνικός Πολιτισμός, σεβόμενος όλες τις ντόπιες φυλές, ήθη και έθιμα, έφερνε έναν δημιουργικό αγέρα ελευθερίας, ανθρωπιάς, δημιουργίας και τελικά ευημερίας για όλους, που γι΄ αυτό ακριβώς δεν ξέχασαν ποτέ τους τον καλό Σικάντερ και τα παλικάρια του.

 Έζησα θυμάμαι τότε από κοντά, έστω και για λίγο, τον αφγανικό λαό, ένιωσα την λαχτάρα της εθνικής του ανεξαρτησίας, βάδισα και μίλησα μαζί του, σκαρφάλωσα τα απόκρημνα βουνά του, γεύτηκα τα καθάρια ποτάμια του, δάκρυσα στα τόσο μακρινά ίχνη των γενναίων προγόνων μας, ξανάκουσα τους Μακεδόνες, “μελίσσι” ολόκληρο, να χτίζουν με τέχνη, σύστημα και θαυμαστή ταχύτητα ολόκληρες πόλεις, παλάτια απίστευτα, Αλεξάνδρειες θρυλικές και είδα ξαφνικά, μέσα στην πρωινή ομίχλη, να καλπάζει περήφανα με ανεμισμένη χαίτη ο Βουκεφάλας και ο Αλέξανδρος και να με κοιτούν με παράπονο! Να μας κοιτούν όλους ίσια στα μάτια…

Ούτε την σκιά του λοιπόν δεν μπορούμε να φτάσουμε; Ούτε όσο μια στάλα ιδρώτα του περήφανου μετώπου του δεν μπορούμε να προσπαθήσουμε; Να φωνάξουμε από την ίδια την γενέθλια γη του, Έλληνες και Φιλέλληνες και Πολίτες όλου του κόσμου, όλου του Αφγανιστάν, όλης της γης: “Φυλάξτε τους θησαυρούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Φυλάξτε τις πόλεις, τα νομίσματα, τα χνάρια του”! 

Γιατί υπάρχουν και πάρα πολλά ακόμη να ανασκαφούν, πάρα πολλά να μας εκπλήξουν, πάρα πολλά να κάνουν ακόμη και το ίδιο το Αφγανιστάν αληθινά περήφανο για τις ρίζες του, για τον Σικάντερ, τον Αλέξανδρό μας”!

Δημήτρης Αλεξάνδρου

spot_img

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

spot_img

Latest News

Νέα γέφυρα στήνεται στον Ποταμό Κομψάτο

Εγκρίθηκε η κατασκευή της, 4 χρόνια μετά την κατάρρευσή της - Θα έχει μήκος 114 μέτρα και πλάτος 15...

More Articles Like This