9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Ενδιαφερθείτε για τους Χριστιανούς της Θράκης

Δυναμική παρέμβαση των Μητροπολιτών Θράκης κατά του Σχεδίου για την εκλογή Μουφτήδων – Δεν θα δημιουργήσουμε «Χομεϊνί» στον τόπο μας – Δεν είμαστε Χαλιφάτο – Τι γράφουν στην Επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα

«Η Θράκη ούτε ήταν ούτε μπορεί να γίνει  ποτέ χαλιφάτο!»  αναφέρουν στην επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι τέσσερις Μητροπολίτες της Ξάνθης Παντελεήμων, Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και Διδυμότειχου Δαμασκηνός για την φερόμενη πρόταση της Διακομματικής Επιτροπής που συνεστήθη για την ανάπτυξη της περιοχής, με βάση την οποία οι μουφτήδες θα εκλέγονται!

Η επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε και στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Κωνσταντίνο Τασούλα στρέφεται ουσιαστικώς κατά της Προέδρου της Επιτροπής Ντόρας Μπακογιάννη στην οποία αποδίδει την πρόθεση να εισηγηθεί στην πολιτεία την εκλογή των μουφτήδων μέσω ειδικού εκλεκτορικού σώματος. 

«Ε, δε θα νομοθετήσουμε τους Χομεϊνί στην Θράκη!» είπε στην «Εστία» Μητροπολίτης της περιοχής αναφερόμενος στην αποστολή της τετρασέλιδης επιστολής στον πρωθυπουργό, η ύπαρξη και το περιεχόμενο της οποίας παρέμεναν έως χθες το απόγευμα  απόρρητες.

- Advertisement -

Και συνέχισε: «Ο Μουφτής στην Ελλάδα είναι και δικαστής. Δεν μπορεί να εκλέγεται» ενώ προσέθεσε ότι «η Θράκη ούτε ήταν ούτε μπορεί να γίνει  ποτέ χαλιφάτο!».

Οι Μητροπολίτες κατόπιν όλων αυτών ζητούν όπως το πόρισμα της διακομματικής να περιοριστεί στην εισήγηση λήψεως μέτρων για την ανάπτυξη της Θράκης και να εγκαταλειφθεί η απόπειρα νομοθέτησης για τα λεγόμενα θεσμικά ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας», οι τέσσερις Μητροπολίτες πληροφορήθηκαν από μέλη της διακομματικής επιτροπής και άλλα κέντρα ότι η νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση προβλέπει την σύσταση ενός ευρέως εκλεκτορικού σώματος από μέλη της μειονότητας, τα οποία θα εκλέγουν στον μέλλον τους θρησκευτικούς λειτουργούς στην Κομοτηνή, την Ξάνθη και τον Έβρο. 

Εξέλιξη που νοθεύει την αντιπροσωπευτική δημοκρατία καθώς υποβαθμίζει τους μειονοτικούς Βουλευτές της περιοχής.

Σύμφωνα με άλλα μέλη της διακομματικής όμως, το εκλεκτορικό σώμα  ως ιδέα έχει εγκαταλειφθεί και ο διορισμός του Μουφτή θα γίνεται στο μέλλον από ειδική συμβουλευτική επιτροπή εξεχόντων μελών της μειονότητας της Θράκης, η οποία θα διορίζεται από την Πολιτεία.

Η πρωτοβουλία των τεσσάρων Μητροπολιτών της Θράκης να αποστείλουν κείμενο διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό προκάλεσε την οργή της Προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη Ντόρας  Μπακογιάννη, η οποία ζήτησε ακρόαση από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προκειμένου να του απευθύνει «διάβημα  διαμαρτυρίας» για την στάση των Μητροπολιτών.

Και για να τον διαβεβαιώσει ότι τα θρυλούμενα για την εκλογή Μουφτήδων από ειδικό σώμα δεν ισχύουν.

Όμως για να ξεκίνησε η συζήτηση αυτή, κάτι θα ειπώθηκε αλλιώς δεν θα είχαν λόγο τέσσερις μητροπολίτες να προβούν τόσο έντονα σε επίσημη διαμαρτυρία.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εκλογή των μουφτήδων από την μουσουλμανική μειονότητα αποτελεί πάγιο αίτημα της Τουρκίας και μόνο σαν σκέψη αν υπήρχε από την ελληνική πλευρά θα αποτελούσε στρατηγική ήττα, γιατί στο τέλος οι σκέψεις γίνονται πράξεις.

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

* * * 

Σημείωση Ε.Θ.

Στην Ελλάδα, ο Μουφτής είναι και Δικαστής σε θέματα Οικογενειακού Δικαίου των Μουσουλμάνων.

Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να εκλέγεται.

Εξάλλου, ούτε και στην Τουρκία οι Μουφτήδες εκλέγονται από τους πιστούς, αλλά είναι διορισμένοι από το Κράτος.

Πέραν αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδος μας, ζητούν στην επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, την ενεργό στήριξη των Χριστιανών πολιτών της Θράκης, που φυλάττουν Θερμοπύλες εδώ στα Ελληνοτουρκικά Σύνορα.

Γιατί τα χωριά μας πλέον αδειάζουν και οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

Μόνο που αυτό το γεγονός, όπως και πολλά άλλα, δεν τα είδε μέχρι τώρα η περίφημη Διακομματική Επιτροπή.

Σ.Κ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Latest News

Η Ελένη Παπαδοπούλου υποψήφια με την “Πατριωτική Ένωση” στην Δράμα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε την υποψηφιότητα της κυρίας Ελένης Παπαδοπούλου στην εκλογική περιφέρεια Δράμας. Η κ. Ελένη Παπαδοπούλου γεννήθηκε στη...

More Articles Like This