9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Με άλλον «αέρα» οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Η… ανέλπιστη αύξηση του Ελληνικού ΑΕΠ, δημιουργεί προϋποθέσεις για φοροελαφρύνσεις και παροχές από την Κυβέρνηση – Όμως, ελλοχεύει ο κίνδυνος ανατροπής από τους… ανεμβολίαστους, που μπορεί να μας οδηγήσουν σε νέο Lockdown

Στρώνει το έδαφος στην κυβέρνηση το «comeback» της ελληνικής οικονομίας για το «άνοιγμα» του πακέτου ελαφρύνσεων από το 2022.

Τα υψηλότερα από το αναμενόμενο στοιχεία του δεύτερου τριμήνου -πέρα από την ικανοποίηση στο οικονομικό επιτελείο – έριξαν και «λίπασμα» στις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν, το τελευταίο διάστημα, για περαιτέρω γέμισμα του «καλαθιού» των προσεχών πρωθυπουργικών εξαγγελιών από το βήμα της ΔΕΘ.

Η «εκρηκτική» ανάπτυξη 16,2% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου (11-12%), αλλά και των αναλυτών (13%) προοιωνίζοντας ένα καλύτερο 2021 για ετήσιο ρυθμό πάνω στο 6%. Δυναμικό προοιωνίζεται και το τρίτο τρίμηνο που εκτιμάται να καταγράψει εκ νέου διψήφιο ποσοστό. Εκεί, μάλιστα, τα στοιχεία θα περιλαμβάνουν επίσης την ισχυρή ώθηση του τουρισμού κατά το δίμηνο Ιούλιο – Αύγουστο, ο οποίος κλάδος εκτιμάται ότι πλησιάζει σε δυναμική τα επίπεδα του 2019.

- Advertisement -

Για το πρώτο εξάμηνο του 2021 ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται πλέον στο 7% και βάζει ισχυρά θεμέλια για την αναθεώρηση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης από το υπουργείο Οικονομικών που εκτιμάται στο περίπου 5%, από το 3,6%. Από την κυβέρνηση δίνεται το μήνυμα πως ο βασικός στόχος είναι η ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών για τα επόμενα χρόνια, ενώ ο οποιοσδήποτε χώρος δημιουργηθεί από την ανάπτυξη προσανατολίζεται κυρίως για μειώσεις φόρων, εισφορών και προς την μεσαία τάξη και τους νέους.

Τι μπορεί να κόψει τη… χαρά

Τα χαμόγελα όμως μπορούν να σταματήσουν καθώς ο δρόμος προς την ανάκαμψη δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αφού υπάρχουν και οι κίνδυνοι προσεχώς. Οι αναλυτές προειδοποιούν πως καταρχάς για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές μπορεί να αποτελέσει απειλή ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων της πανδημίας. Αυτό μπορεί να φέρει νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία αν και ενδεχομένως δεν θα έχουν τη μορφή ενός γενικευμένου lockdownθα έχουν επίπτωση στην οικονομία. Επίσης, πονοκέφαλος είναι η πίεση των ανατιμήσεων και το κόστος των εισαγόμενων πρώτων υλών και ενδιάμεσων αγαθών που μπορεί να μεταφερθούν στους καταναλωτές, ροκανίζοντας εισοδήματα και την αγοραστική δύναμη.

Τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής αρχής αποτυπώνουν θετικά σημάδια, όπως η διψήφια μεταβολή για κατανάλωση (12,1%), επενδύσεις (12,9%) και εξαγωγές (22,6%) σε ετήσια βάση. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο η επέκταση του ΑΕΠ είναι 3,4% και οι τριμηνιαίες μεταβολές στην κατανάλωση 0,2%, στις επενδύσεις 4,3%, στις εξαγωγές 2,9% και στις εισαγωγές 5%.

Φοροελαφρύνσεις για τα μεσαία εισοδήματα

Το οικονομικό και το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζει ένα πλήρως κοστολογημένο πακέτο εξαγγελιών που φτάνει ενδεχομένως τα 2 δισ. Ευρώ και πλέον τα θετικά στοιχεία για το ΑΕΠ ενδεχομένως να δώσουν νέο “αέρα” στο καλάθι της ΔΕΘ. Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και επιδιώκει να στήσει «ανάχωμα» για τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά απέναντι στα κύματα ανατιμήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας. Ως προς τους φόρους και τις εισφορές εξετάζεται:

• Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα μετά το διετές «πάγωμα» και σε επόμενη φάση κατάργηση του μέτρου για τον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους.

• Κούρεμα του τέλους επιτηδεύματος.

• Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στον σερβιριζόμενο καφέ, τις μεταφορές και το τουριστικό πακέτο.

• Ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

• Φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που συγχωνεύονται.

• Κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

• Αύξηση του προϋπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης για τον χειμώνα 2021-2022.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ έχουν εξής:

• Τριμηνιαίες μεταβολές

• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 1oτρίμηνο του 2021.

• Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 4,3% σε σχέση με το 1oτρίμηνο του 2021.

• Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,9% σε σχέση με το 1oτρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,8%.

• Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,0% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 19,8%.

Ετήσιες μεταβολές

• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 12,1% σε σχέση με το 2oτρίμηνο του 2020.

• Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,9% σε σχέση με το 2oτρίμηνο του 2020.

• Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 28,8%.

• Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% σε σχέση με το 2oτρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%.

Τα στοιχεία είναι θετικά και δίνουν αισιοδοξία.

Όμως, ο κίνδυνος ανατροπής ελλοχεύει από το κίνημα των ανεμβολίαστων.

Γιατί αν ξαναμπούμε σε lockdown, ξεχάστε την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.

Σ.Κ.

spot_img

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

spot_img

Latest News

Μειωμένα 14% τα αλιεύματα στην Ελλάδα!!!

Όμως, οι μεγαλύτερες ποσότητες αλιευμάτων εντοπίζονται στο Θρακικό Πέλαγος, Θάσο, Καβάλα και Χαλκιδική Μείωση 0,8% σημείωσε ο αριθμός των μηχανοκίνητων...

More Articles Like This