9.4 C
Alexandroupoli
Tuesday, July 1, 2025

Εκατό (100) χρόνια το Επιμελητήριο Έβρου: 1921-2021

Έναν αιώνα ζωής συμπλήρωσε το Επιμελητήριο Έβρου – «Παρέλαση» υψηλόβαθμων προσκεκλημένων στην επετειακή εκδήλωση

Έναν αιώνα ζωής συμπλήρωσε το Επιμελητήριο Έβρου την φετινή χρονιά, καθώς το μακρινό 1921 είχε ιδρυθεί ως «Εμπορικόν και Βιομηχανικόν Επιμελητήριον Δεδεαγάτς Θράκης».

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 5 Σεπτεμβρίου, εκδήλωση εορτασμού στο Ξενοδοχείο “AlexanderBeach”, την οποία και παρακολούθησαν περίπου 250 καλεσμένοι – τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ισχύουν για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, με σκοπό να τιμηθούν όλα τα μέλη και οι προκάτοχοί του, που συνέβαλαν τα μέγιστα για την κοινωνική, αλλά και οικονομική ανάπτυξη του Έβρου.

Την επετειακή εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος στον χαιρετισμό του επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο χείλος του γκρεμού», στέλνοντας από την Αλεξανδρούπολη το μήνυμα ότι η επιμελητηριακή κοινότητα ζητά «κούρεμα του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας». 

- Advertisement -

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι το συγκεκριμένο αίτημα προϋποθέτει συναίνεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο «εναλλακτικά μπορούν να δοθούν πόροι από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, με ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης έκανε μία σύντομη αναδρομή στην 100χρονη πορεία του Επιμελητηρίου Έβρου, ευχαριστώντας όλους τους ανθρώπους που υπηρέτησαν και υπηρετούν τον επιμελητηριακό θεσμό στον τόπο μας. 

«Αποφασίσαμε τα μέλη του Επιμελητηρίου Έβρου, να λαμβάνουν όλες τις υπηρεσίες μας δωρεάν, χωρίς να καταβάλουν τη συνδρομή του τρέχοντος έτους, προς το Επιμελητήριο. Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι αντιμέτωπη με το λουκέτο. Εξίσου τραγική είναι η κατάσταση με τις θέσεις εργασίας, οι οποίες μειώνονται μέρα με τη μέρα. Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση, άμεσα, να λάβει μέτρα σε όλο το φάσμα της οικονομίας και να προστατεύσει τις βασικές λειτουργίες των επιχειρήσεων. Σήμερα 8 στις 10 επιχειρήσεις βρίσκονται εκτός χρηματοδότησης. Οι τράπεζες θεωρούν αξιόχρεο μόλις το 15% των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ για το 85% είτε υφίσταται αρνητικό οικονομικό προφίλ είτε δεν μπορούν να παράσχουν εγγυήσεις. Επιχειρήσεις που λειτουργούν επί 25 χρόνια δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν και κινδυνεύουν με οριστικό κλείσιμο. Όσο η σημερινή κατάσταση συνεχίζεται, κάθε προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη. Αν είχα μόνο μια ευχή, θα έλεγα οι διάδοχοί μας τα επόμενα χρόνια, στην επόμενη επέτειο να κοιτούν πίσω με περηφάνεια», σχολίασε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του. 

Στην λαμπρή τελετή, μεταξύ άλλων, το “παρών” έδωσαν πέρα από τον επιχειρηματικό κόσμο του τόπου, οι βουλευτές της Ν.Δ. Έβρου, Σταύρος Κελέτσης και Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, π. Χαρίτων Ρυζιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, οι δήμαρχοι του Έβρου, ο διοικητής του ΠΓΝΑ Βαγγέλης Ρούφος, ο Πρύτανης του ΔΠΘ Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς, αλλά και οι επίτιμοι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Χαμπούρης, Λεωνίδας Κίτσιος και Νίκος Δαστερίδης, αλλά και πρόεδροι άλλων επιμελητηρίων ανά την Ελλάδα, όπως από Χίου, Ιωαννίνων και όχι μόνο. Χαιρετισμό μέσω videowall απήυθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 

Μεγάλος απών βέβαια, ήταν ο εκλιπών και τέως πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος προ ολίγων εβδομάδων έχασε την ζωή του.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αποδόθηκαν και τέσσερις τιμητικές διακρίσεις σε πρόσωπα και φορείς που συνεργούν στην εν γένει βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, πέρα και από τα όρια του Έβρου. 

Η πρώτη αφορούσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος απέστειλε βίντεο-χαιρετισμό προς το Επιμελητήριο Έβρου και τους παριστάμενους της εκδήλωσης, διακονώντας την πάγια θέση του περί προώθησης της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης».

Η δεύτερη αποδόθηκε στον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Θανάση Ζηλιασκόπουλο, για την εν γένει προσφορά του Ταμείου στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας (με αιχμή του δόρατος την αξιοποίηση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης). 

Η τρίτη αποδόθηκε στον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, καθώς το εκπαιδευτικό ίδρυμα ήδη συνεργεί στην ανάπτυξη της Θράκης μέσω του επιστημονικού του προσωπικού και όχι μόνο. 

Και η τέταρτη αποδόθηκε στην 4η Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια (ΔΥΠΕ), καθώς ο ρόλος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης είναι καταλυτικός στη διατήρηση της υγειονομικής ασφάλειας της περιοχής μας και ιδιαίτερα στην τρέχουσα κρίσιμη υγειονομική συγκυρία. 

Η βραδιά έκλεισε με μουσική υπόκρουση, υπό τους ήχους του Κωνσταντίνου Κάλια και του σαξοφώνου του και τις φωνητικές μελωδίες της Μαρίας Κηπουρού.

Σημειώνεται πως η εκδήλωση διοργανώθηκε με την ευγενική χορηγία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δράμας και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, ξεκίνησε στις 8 το απόγευμα με παρουσιαστή τον δημοσιογράφο Σταύρο Αποστολίδη και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Χρήστος Νέδος

Aegean
Tuesday, July 1, 2025

Latest News

Αλεξανδρούπολη: Στέγη απέκτησε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Ένας ακόμη χώρος εγκατάλειψης και παραβατικότητας στην καρδιά των Εργατικών Κατοικιών στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα παίρνει ζωή. Σύμφωνα με...

More Articles Like This