Ο Υπουργός Οικονομικών πραγματοποίησε συσκέψεις στο Νομαρχείο, τον ΟΛΑ και το Δημαρχείο, όπου εξήγησε το σχέδιο της Κυβέρνησης για υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης

«Το σχέδιο της κυβέρνησης, ένα σχέδιο το οποίο αποδεικνύεται ότι είναι αποτελεσματικό για να βοηθήσει την καθημερινότητα όλης της ελληνικής κοινωνίας, όλων της πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας προφανώς και του Έβρου», παρουσίασε χτες ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στις συναντήσεις που είχε στην Αλεξανδρούπολη με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο, τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη, τη διοίκηση του Ο.Λ.Α. και παραγωγικούς φορείς του Νομού.
Προσδιορίζοντας το στόχο του εν λόγω σχεδίου, δήλωσε πως είναι η «επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, η δημιουργία πολλών, καλών θέσεων απασχόλησης και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», εικόνα που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «ήρθε να την επιβεβαιώσει και να την ενισχύσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εμπλουτίζοντάς τη με επιπλέον παρεμβάσεις, επιπλέον μέτρα στήριξης της κοινωνίας βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα». Ειδικότερα, αναφερόμενος στα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του κυβερνητικού σχεδιασμού σημείωσε ότι «το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης, έχει ενισχυθεί, έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις απασχόλησης και η οικονομία φαίνεται ότι τρέχει με υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης το 2021…».

- Γρήγορα αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών
Η αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών, όπως η περίπτωση της πανδημίας, από την κυβέρνηση, ήταν μεταξύ των θεμάτων συζήτησης στις σημερινές συναντήσεις, με τον υπουργό Οικονομικών να υπενθυμίζει ότι «Αυτή η κυβέρνηση τους 19 από τους 26 μήνες, έχει να διαχειριστεί κρίσεις».
Παρουσιάζοντας τα οικονομικά στοιχεία για την αντιμετώπιση των αναγκών που προέκυψαν είπε πως «Η Πολιτεία έδωσε στην Περιφέρεια, στην κοινωνία, σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, που επλήγησαν και πλήττονται 642 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο στην Π.Ε. Έβρου, 139 εκατ. ευρώ», διευκρινίζοντας πως «αυτά είναι μόνο οι επιστρεπτέες προκαταβολές, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για επιχειρήσεις και εργαζομένους», μη συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων γέφυρα, των πάγιων δαπανών, των στοχευμένων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, της μείωσης των ενοικίων. «’Αρα στηρίξαμε ουσιαστικά νοικοκυριά κι επιχειρήσεις που επλήγησαν και πλήττονται και στον Έβρο», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Ειδική μνεία έκανε και στις φυσικές καταστροφές, στις οποίες «επιβεβαιώθηκε ότι η Πολιτεία λειτούργησε άμεσα, έγκαιρα, συστηματικά σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε γρήγορα να εκταμιευτούν σημαντικοί πόροι. Αυτό επιβεβαιώθηκε από την Τ.Α. χωρίς να σημαίνει ότι έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα, γι’ αυτό και σήμερα, κατά τη διάρκεια των σχετικών συσκέψεων που είχαμε, επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες τρέχουν, ώστε άμεσα να υπάρξουν επιπλέον αποζημιώσεις είτε για χαλαζοπτώσεις του σχετικού παρελθόντος, είτε για πλημμύρες πολύ πιο άμεσες που είχαμε το 2021. ‘Αρα κάποιοι επιπλέον πόροι δρομολογούνται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να εκταμιευτούν».
- Ιδιαίτερης σημασίας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Την ιδιαίτερη σημασία που έχει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για το υπουργείο Οικονομικών, επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας, σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησής του με τη διοίκηση του Οργανισμού. «Έχει μια ιδιαίτερη σημασία γιατί πιστεύουμε ότι μαζί και με την υλοποίηση πρόσφατα μεγάλων αξιοποιήσεων δημόσιας περιουσίας, εδώ δημιουργείται ήδη την τελευταία διετία και ευελπιστούμε αυτό να προσαυξηθεί στο μέλλον, ένα ιδιαίτερο περιουσιακό στοιχείο με ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζω ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η χώρα όχι η κυβέρνηση έχει τρεις επιτυχίες. Η πρώτη αφορά την προσέλκυση επενδύσεων – κεφαλαίων στη χώρα με μοναδικό αντικείμενο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ΔΕΠΑ υποδομών, Εγνατία και ΔΕΔΗΕ κι ευελπιστούμε τον επόμενο μήνα, κυριολεκτικά σ’ ένα μήνα από τώρα, να ολοκληρωθεί η διαδικασία των δεσμευτικών προσφορών σε ότι αφορά τον Ο.Λ.Α.». Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο της διοίκησης, επιβεβαιώνοντας «την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει την τελευταία διετία από τη διοίκηση, η οποία» όπως είπε «κατέληξε σε εξαιρετικά οικονομικά στοιχεία για το πρώτο οκτάμηνο του 2021», συμπληρώνοντας πως «όλα αυτά πρέπει να είναι εφαλτήριο για όλους μας πρωτίστως για το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να πετύχουμε πολύ περισσότερα για την ισόρροπη ανάπτυξη, για την αύξηση του πλούτου και για τη δίκαιη διανομή του πλούτου, με ιδιαίτερη έμφαση και σημασία στη μεσαία τάξη».
- Προς υλοποίηση η απόδοση του εργοδοτικού κόστους του 12% στις επιχειρήσεις της ΠΑΜΘ

«Η κυβέρνηση επέλεξε να μην κλείσει τα μάτια, ούτε να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Νομοθετήσαμε στη Βουλή με αίσθημα ασφάλειας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Αναγκαστήκαμε, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία, να ξανανομοθετήσουμε έτσι ώστε να βελτιώσουμε το πλαίσιο για να υλοποιηθεί κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο στην υλοποίησή του. Κι αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση υλοποίησης. Υπάρχει δέσμευση (μετά και την επαφή με την ΑΑΔΕ προκειμένου να λυθούν κάποια τεχνικά θέματα) ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει υλοποιηθεί η συγκεκριμένη εμβληματική πολιτική πρωτοβουλία, επιλύοντας ένα χρονίζον πρόβλημα. Ένα πρόβλημα το οποίο ουσιαστικά εκκρεμεί περίπου επί μία δεκαετία, ίσως λίγο λιγότερο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με την επιδότηση της τάξης του 12% στις επιχειρήσεις της ΠΑΜΘ, η οποία είχε καταργηθεί το 2016.
sofokleousin.gr
- Στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης
Μετά τη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Οικονομικών στο Νομαρχείο με τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, νωρίς το πρωί της Τετάρτης, επισκέφθηκε και τον Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, στο Δημαρχείο. Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε παρουσία των Βουλευτών Ν. Έβρου Χρήστου Δερμετζόπουλου, Αναστάσιου Δημοσχάκη και Σταύρου Κελέτση και των Αντιδημάρχων Ελένης Ιντζεπελίδου και Δημήτριου Κολγιώνη, ο δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του, στην έκτακτη χρηματική ροή που εξασφαλίστηκε για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021 και την άμεση αποζημίωση των πληγέντων μόνιμων κατοίκων καθώς και στην ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για την αποκατάσταση της υδροδότησης από τον υδροταμιευτήρα. |


Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε ότι έχει εγκριθεί και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να καταβληθεί στο ταμείο του Δήμου Αλεξανδρούπολης το ποσό των 1.350.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η αγροτική οδοποιία και οι “ιρλανδικές” διαβάσεις στη Δ.Ε. Φερών. Επισημάνθηκε ακόμη η ανάγκη εξασφάλισης της χρηματοδότησης για την εκπόνηση της υδραυλικής μελέτης στην περιοχή του Απαλού-Αερολιμένα, καθώς και η επίσπευση των διαδικασιών για τη διενέργεια των απαραίτητων παρεμβάσεων, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα του αεροδρομίου «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» σε ανάλογα καιρικά φαινόμενα. |
Τέλος, τέθηκε το ζήτημα του κλεισίματος του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στις Φέρες, θέμα το οποίο δεσμεύτηκε να εξετάσει ο υπουργός, σε νέα συνάντηση που συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. |
- Aπόντες οι παραγωγικοί φορείς από τη σύσκεψη με τον Υπουργό
Αλγεινή εντύπωση πάντως δημιούργησε ο μειωμένος αριθμός συμμετοχής εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες με τον Υπουργό, στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης.
Οι καρέκλες ήταν… αδειανές, γεγονός που αποδεικνύει πως ίσως οι επιχειρηματίες του τόπου μας να μην ενδιαφέρθηκαν και τόσο πολύ να έχουν μια επαφή με τον κ. Σταϊκούρα.
Μεταξύ των παρευρισκόμενων πάντως, ήταν η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας Φιλιώ Μυλωνά, ο Πρόεδρος Ξενοδόχων Θράκης Απόστολος Παλακίδης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Βιοτεχνών-Βιομηχανιών Ν. Έβρου Παύλος Μιχαηλίδης.
Σημειώνεται πως τη θέση του προσβεβλημένου με Covidπροέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλου Τοψίδη, ανέλαβε κατά τη σύσκεψη, ο Γενικός Γραμματέας Αντώνης Τσιτάκης.
Μ.Κ.