9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

Πρέπει να ενταχθεί η Σαμοθράκη στον μειωμένο ΦΠΑ 30%

Επιβεβλημένο και δίκαιο το αίτημα – Τι αναφέρει σε επιστολή του, ο Βουλευτής Έβρου κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών και Μετανάστευσης

 Μεεπιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, & στον Υπουργό Μετανάστευσης-Ασύλου ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αν.Δημοσχάκης θέτει εκ νέου το ζήτημα της ένταξης της Σαμοθράκης στο καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ 30% αφού δεν είναι εφικτό λόγω ενωσιακού δικαίου να ισχύσει σε όλο τον χερσαίο  Νομό όπως του γνωστοποιήθηκε από τους αρμόδιους Υπουργούς..

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, στο πλαίσιο του Σ/Ν του Υπ. Ανάπτυξης της 24ηςΙουνίου, ψηφίστηκε Τροπολογία του Υπ. Μετανάστευσης, που προέβλεπε την μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε ποσοστό 30% στα πονεμένα νησιά του Β/Α & Ν/Α Αιγαίου, ήτοι Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω & Λέρο. 

Υπό την προϋπόθεση ότι εντός των περιφερειών τους λειτουργούν δομές του Υπ.Μετανάστευσης.

- Advertisement -

Ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι η Σαμοθράκη με τους 2.859 κατοίκους συμμετέχει διαχρονικά στην νομαρχιακή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού- προσφυγικού ζητήματος, με το επιχείρημα ότι στην περιφερειακή ενότητα Έβρου εδρεύουν & λειτουργούν:

  1. Το Κέντρο Υποδοχής & Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Φυλακίου Ν.Ορεστιάδας,
  2. Η Υπηρεσία Ασύλου, Ν.Χηλής Αλεξ/πολης,
  3.  Τα επτά (7)  Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης (ΤΣΦ) στο Νομό, το Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕ) στη Ν.Βύσσα καθώς & τα οργανωμένα κρατητήρια (ΠΡΟΚΕΚΑ) στο Φυλάκιο Ν.Ορεστιάδας.

Κατόπιν των ανωτέρω καταθέτει ως δίκαιο, τεκμηριωμένο & δημοσιονομικά εφικτό το αίτημα να ενταχθεί και η Σαμοθράκη στο καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ κατά 30%, όπως ισχύει για τα νησιά Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω & Λέρο.  

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή:

* * * 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

Αλεξ/πολη, 08/9/2021 

ΠΡΟΣ: 

1.Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη 

2.Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα

3.Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου Νότη Μηταράκη 

ΘΕΜΑ: ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΦΠΑ 30%

 Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Κατά τις ενημερωτικές συναντήσεις μαζί σας & μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο αναδεικνύω τα προβλήματα διεκδικώντας την επίλυση αυτών, όπως αναλύονται τεκμηριωμένα στο ενημερωτικό υπόμνημα που πρόσφατα σας ενεχείρισα.

Μεταξύ αυτών με την ομιλία μου στην ολομέλεια τέθηκε η διεκδίκηση της ένταξης του Ν.Έβρου ή περιοχών αυτού, στο καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ 30% όπως προβλέφθηκε για τα πέντε πονεμένα νησιά του Β/Α & Ν/Α Αιγαίου, όπως στη Μυτιλήνη, Χίο Σάμο, Κω & Λέρο.

Στο πλαίσιο του Σ/Ν του Υπ. Ανάπτυξης αναφορικά με την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης δραστηριοτήτων των Υπουργείων Υποδομών- Μεταφορών, Υγείας και Τουρισμού, ψηφίστηκε (24/06) η Τροπολογία του Υπ. Μετανάστευσης, προβλέποντας την μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε ποσοστό 30% στα προναφερόμενα νησιά, γιατί λειτουργούν στις περιφέρειες αυτών δομές εξυπηρέτησης του ΥΜΑ. 

Ο ακριτικός Έβρος επί δεκαετίες πλήττεται από το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα & για το λόγο αυτό η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει αμιγώς επτά (7) Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης, ένα Κέντρο Επιχειρήσεων (Ν.Βύσσα) & οργανωμένα κρατητήρια (ΠΡΟΚΕΚΑ) στο Φυλάκιο Ν.Ορεστιάδας.

Επίσης στο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου υπάγονται οι υφιστάμενες Υπηρεσίες, όπως το Κέντρο Υποδοχής & Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Φυλακίου Ν.Ορεστιάδας & η Υπηρεσία Ασύλου, Ν.Χηλής Αλεξ/πολης.

Συνεπώς ο Νομός μας πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στο συγκεκριμένο μέτρο λόγω μεταναστευτικών πιέσεων και ύπαρξης δομών των Υπουργείων Μετανάστευσης & Προστασίας του Πολίτη όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί αναλογικά η ρύθμιση αυτή γιατί αντίκειται στο Ενωσιακό Δίκαιο η χερσαία περιοχή. 

Όμως η Σαμοθράκη με τους 2.859 κατοίκους συμμετέχει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, γιατί παραβιάζονται οργανωμένα τα θαλάσσια σύνορα της από πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες με ιστορικό ρεκόρ το 2019-20 ανοιχτά των ακτών της δημιουργώντας μια απαράδεκτη εικόνα στο λιμάνι της Καμαριώτισσας με πολλές συνέπειες.

Κατόπιν των ανωτέρω καταθέτω ως δίκαιο και τεκμηριωμένο το αίτημα όπως ενταχθεί τουλάχιστον η Σαμοθράκη στο καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ κατά 30%, το οποίο ισχύει για τα νησιά Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Κως & Λέρος! 

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Δεν έχει τρένο για… Αλεξανδρούπολη

Πέφτει «ψαλίδι» στο έργο σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τους Τοξότες Ξάνθης - Δεν θα γίνει νέα Σιδηροδρομική Γραμμή -...

More Articles Like This