9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

ΑΟΖ και Συμφωνία Ελλάδος-Γαλλίας

Θετικότατη εξέλιξη για την χώρα μας, αποτελεί η υπογραφείσα Συμφωνία με την Γαλλία – Στην Επικράτεια δεν εμπίπτει ΑΟΖ – Δεν είναι κυριαρχία, αλλά Κυριαρχικό Δικαίωμα – Η Ελλάς επιστρέφει πλέον στο Διεθνές προσκήνιο

Αποτελεί θετικότατη εξέλιξη η προσφάτως υπογραφείσα ελληνογαλλική συμφωνία για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο ιστορικά συμμάχων χωρών, της Ελλάδος και της Γαλλίας. 

Ακόμα πιο θετικό για την Ελλάδα είναι το άρθρο 2 αυτής της συμφωνίας περί αμυντικής συνδρομής, το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Τα μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.»

Επειδή όμως οι λεπτομέρειες αρκετές φορές μπορεί να κρύβουν ασάφειες, δέον να επισημανθεί ότι oι δύο χώρες αλληλοδεσμεύονται για την επέμβασή τους σε περίπτωση πλήγματος κατά της επικράτειας της έτερης χώρας. 

- Advertisement -

Στην επικράτεια περιλαμβάνεται η ξηρά, ο αέρας και η θάλασσα έως το ύψιστο δικαίωμα της αιγιαλίτιδας ζώνης των 12 ν.μ. Δεν εμπίπτει όμως στην επικράτεια η ΑΟΖ, καθότι δεν είναι κυριαρχία αλλά κυριαρχικό δικαίωμα εκάστης χώρας. Στην εποχή μας που έχει πλέον τεράστια οικονομική και γεωπολιτική άξια η αξιοποίηση του κυριαρχικού δικαιώματος της ΑΟΖ, δέον και πρέπον να διασαφηνιστεί αυτό το σημείο με κάποια ερμηνευτική δήλωση από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, την Ελλάδα και τη Γαλλία.

Τα ανωτέρω είναι εξαιρετικά σημαντικά αν σκεφτεί κάποιος ότι αυτά που απειλούνται από τη γείτονα Τουρκία κατά μεγάλο ποσοστό δεν είναι τα σημεία που η Ελλάς ασκεί εθνική κυριαρχία όπως είναι επί παραδείγματι η αιγιαλίτιδα ζώνη, αλλά η ΑΟΖ που εκτείνεται κατά μεγίστη τιμή στα 200 ναυτικά μίλια και αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα και όχι κυριαρχία. 

Η ανωτέρω κρίσιμη διασαφήνιση δεν άναιρει βέβαια το τεράστιο βήμα που εγένετο για την εθνική άμυνα και την γεωπολιτική αναβάθμιση της πατρίδος μας. 

Η Ελλάς που ως λίγα έτη πριν ήταν ο περίγελως του διεθνούς συστήματος λόγω της παρ’ ολίγον χρεοκοπίας της, πέτυχε εκμεταλλευόμενη και τη θετική διεθνή συγκυρία να συνάψει συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με την πυρηνική υπερδύναμη Γαλλία! 

Αυτό βέβαια δεν πρέπει να επιτρέψει τον οποιονδήποτε εφησυχασμό από πλευράς μας…

Το κυριότερο κέρδος της συμφωνίας είναι η αναβάθμιση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ίσως μεγαλύτερο και από την ίδια την ρήτρα αμυντικής συνδρομής, καθότι με βάση αυτό η Ελλάδα θα καταστεί ισχυρότερη και αυτοδύναμη.

Και βέβαια δεν υπάρχει μεγαλύτερο και αποδοτικότερο όπλο και οπλικό σύστημα από την αποφασιστικότητα να χρησιμοποιήσεις αυτά τα όπλα… 

Αλλιώς η αγορά των “φρεγατών θα αποτελέσει επικοινωνιακό πυροτέχνημα και επιπρόσθετο βάρος στον ήδη επιβαρυμένο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊοϋ κρατικό προϋπολογισμό. 

Επιπρόσθετα η στρατιωτική αναβάθμιση της πατρίδας μας δέον να συνοδευτεί με ανάλογες πολιτικές αύξησης της στρατιωτικής θητείας και περαιτέρω εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης των στελεχών και των οπλιτών της.

Η εξαιρετικά θετική συμφωνία Ελλάδος – Γαλλίας είναι μία καλή αρχή για την επανακάμψη της Ελλάδος στο διεθνές προσκήνιο. Αναλόγως των πράξεών μας μπορεί η Ελλάς συν τω χρόνω να καθιερωθεί ως περιφερειακή δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας. 

Οφείλουμε όλοι μας, πολιτικοί και πολίτες, να είμαστε εν εγρηγόρσει!

Χρήστος Φασλής

Δικηγόροςπαρ’Αρείω Πάγω, Διαμεσολαβητής CEDR, PON Harvard Alumnus

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

spot_img

Latest News

Τρομερό όπλο αποκτούν τα νησιά και ο Έβρος

Το Ισραηλινό Σύστημα στο «Τείχος του Έβρου» μπορεί να εξουδετερώσει, σε ενδεχόμενη πολεμική αναμέτρηση, όλο το τουρκικό οπλοστάσιο -...

More Articles Like This