9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Γίνεται 2η Σούδα η Αλεξανδρούπολη

Υπογράφεται την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, στην Ουάσινγκτον – Οι ΗΠΑ δεν θέλουν βάσεις σε νησιά – Ο μεγαλύτερος αριθμός ελικοπτέρων, αρμάτων μάχης, πυροβόλων, κλπ., θα ξεφορτωθεί στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης – Τα μαχητικά αεροσκάφη θα προσγειωθούν στο Αεροδρόμιο «Δημόκριτος»

Σε ρυθμούς αντίστροφης μέτρησης για την υπογραφή της νέας ελληνοαμερικανικής συμφωνίας πενταετούς διάρκειας, με… οψιόν για επ’ αόριστον ανανέωση (με τους Αμερικανούς να εκταμιεύουν μεγαλύτερα κονδύλια σε αυτή την περίπτωση) έχει μπει η ελληνική Κυβέρνηση και σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτή η συμφωνία θα έχει ορισμένα σημεία-κλειδιά.

ΑύριοΤετάρτη ο Νίκος Δένδιας θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον και την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν για την υπογραφή της συμφωνίας.

Το ελληνοαμερικανικό ντιλ, θα περιλαμβάνει εκτός από τις τοποθεσίες που ήδη «εκμεταλλεύονται» οι ΗΠΑ (δηλαδή Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβικείο, Λάρισα) και νησιωτικές βάσεις όπως μετέφερε ο ΣΚΑΙ με επεκτάσεις στις ήδη υπάρχουσες υποδομές τις οποίες θα χρησιμοποιεί και η ελληνική πλευρά εκτός της αμερικανικής.

- Advertisement -

Η Αθήνα μαζί με την ανανέωση της συμφωνίας, αναμένει και μια ισχυρή πολιτική δήλωση του Μπλίνκεν, με την Τουρκία και τις προκλήσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, να είναι ένα εκ των βασικών σημείων της.

Υπενθυμίζουμε  ότι στις 5 Οκτωβρίου 2019, υπογράφηκε στην Αθήνα η Συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας (MDCA) από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια και τον  τότε Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, η οποία  προέβλεπε την προσθήκη της Αλεξανδρούπολης , της αεροπορικής βάσης της Λάρισας και  την βάσης της Αεροπρίας Στρατού στο Στεφανοβίκι του Βόλου, ως  νέες περιοχές αμερικανικής παρουσίας στην Ελληνική επικράτεια.

Τότε οι ΗΠΑ επιθυμούσαν  αρχικά πολυετή διάρκεια της εν λόγω Συμφωνίας με τη χώρα μας, με την προοπτική αυτή να έχει το χαρακτήρα μονιμότητας, με την επίφαση ότι αυτό θα εξυπηρετούσε τους ευρύτερους σχεδιασμούς τους.

Αν και η ανανέωση παρέμεινε ετήσια, σε ένα νέο γύρο συνομιλιών οι δύο πλευρές είδαν την προοπτική  της πενταετούς  παράτασης, κάτι που φαίνεται πάρα πολύ πιθανό, με προοπτική μακροχρόνια μετά τη λήξη της 5ετίας.

Στην παρούσα φάση και με την τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας από την Τουρκία να έχει χτυπήσει κόκκινο, η χώρα μας προσβλέπει μαζί με την υπογραφή του παραρτήματος της Συμφωνίας να πάρει από τις ΗΠΑ μια γραπτή εγγύηση από τις σχετικά με την προστασία της ελληνικής κυριαρχίας. Ωστόσο αυτό για την ώρα δεν φαίνεται εφικτό.

Οι ΗΠΑ κλίνουν υπέρ μιας  βαρυσήμαντης πολιτικής δήλωσης , οι οποίες δια στόματος του ΥΠΕΞ τους να τονίζουν ότι σέβονται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Ελλάδας με βάση τις διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αυτό φαίνεται  μάλλον να κλειδώνει.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες , εκτός από τις παραπάνω 4 τοποθεσίες που προαναφέραμε , θα υπάρξουν και άλλες 3-4 εκ των οποίων το ένα θα είναι Στρατόπεδα στην Αλεξ/πολη, στη Λάρισα, η Σούδα και το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου.

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν  ότι παρόλο που η Ελλάδα επεδίωξε οι ΗΠΑ να αποκτήσουν βάσεις σε 3 ακριτικά  νησιά μας στο Αιγαίο (ένα στο Βόρειο Αιγαίο και δύο στα Δωδεκάνησα), και στην Σκύρο, αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την Ουάσιγκτον.

Τα παραπάνω αν επαληθευθούν θα αποτελέσουν σημαντική στρατιωτική αναβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας, αποδεικνύοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει επιλέξει την χώρα μας ως το αγκυροβόλιο της στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου μαζί με το Ισραήλ φυσικά.

Η επιλογή των βάσεων στην επικράτεια της χώρας μας δείχνει τα παρακάτω:

Η Αλεξανδρούπολη χάρη στο λιμάνι της, την ασφάλεια λόγω απόστασης από τη Μαύρη θάλασσα και τον ρωσικό στόλο, και τους κάθετους οδικούς και σιδηροδρομικούς της άξονες προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, αποκτά ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την ταχεία προώθηση αμερικανικών δυνάμεων και μέσων στην κατεύθυνση  Μ.Ανατολή-Ελλάδα-Ανατολική Ευρώπη και αντίθετα με ασφάλεια.

Οπωσδήποτε σε αυτό κομβικό ρόλο παίζει η Κρήτη και η βάση της Σούδας, ενώ παράλληλα απαιτείται και η αεροπορική υποστήριξη τόσο με μαχητικά αεροσκάφη όσο και με ελικόπτερα για τα οποία επελέγη η Θεσσαλία ως περιοχή στη μέση από Σούδα και Αλεξανδρούπολη, ενώ το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου για εκτέλεση βολών και ασκήσεων των σταθμευμένων στη χώρα μας αμερικανικών δυνάμεων.

Επιμελώς οι ΗΠΑ αποφεύγουν να δημιουργήσουν βάσεις στα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου, όσο και να δεσμευθούν εγγράφως κατά τα πρότυπα της Γαλλίας, αναφορικά με την ασφάλεια μας έναντι των Τούρκων.

Αυτό δείχνει ότι οι ΗΠΑ δε θέλουν τον Ερντογάν, όχι την Τουρκία, την οποία με μια άλλη κυβέρνηση θα την ήθελαν ως σύμμαχό τους.

Με αυτόν τον τρόπο δείχνουν οι ΗΠΑ ότι δεν θέλουν να κλείσουν τελείως την πόρτα στην Τουρκία κλείνοντας το μάτι στην αντιπολίτευση που είναι πάρα πολύ πιθανόν αν πάμε σε εκλογές να νικήσεις τον Ερντογάν.

Ωστόσο η γενικότερη εκτίμηση μας είναι ότι έρχονται και μάλιστα πολύ σύντομα ραγδαίες άσχημες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Παναγιώτης Νάστος

* * * 

Εν τω μεταξύ, στην Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα στο λιμάνι της όπου μόλις υπογραφεί στις 14 Οκτωβρίου η νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία (MDCA) αναμένεται να σημειωθεί ένα στρατιωτικό ρεκόρ, που σίγουρα θα ενοχλήσει τους γείτονες και πιθανότατα τους Ρώσους. Τι θα συμβεί; Τον μεγαλύτερο αριθμό ελικοπτέρων (επιθετικών και μη) μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών, αρμάτων μάχης και πυροβόλων ετοιμάζονται να αποβιβάσουν οι Αμερικανοί σε λίγες εβδομάδες στην Αλεξανδρούπολη. Τόση ισχυρή δύναμη πυρός σε ένα λιμάνι και σε ένα αεροδρόμιο πρώτη φορά θα συμβεί στην χώρα. Έφεραν και πέρυσι ελικόπτερα και άρματα μάχης, αλλά εφέτος ο αριθμός τους, η δύναμη πυρός που θα διαθέτουν ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Όλα αυτά τα όπλα θα περάσουν από την Αλεξανδρούπολη στα Βαλκάνια για ασκήσεις των Αμερικανών αλλά και του ΝΑΤΟ.

Το θέμα όμως είναι γιατί οι Αμερικανοί θέλουν τόσο πολύ την Αλεξανδρούπολη που την περιλαμβάνουν και στη νέα αμυντικής συμφωνίας. Όπως μαθαίνω από ανώτατες στρατιωτικές πηγές, η Ουάσιγκτον επιχειρεί να «κλειδώσει» τα Βαλκάνια και να ελέγξει τη Μαύρη Θάλασσα, δημιουργώντας, όπως είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος «μία νέα Σούδα» στο βορειοανατολικότερο άκρο της χώρας μας, με έξοδο προς το Αιγαίο: «Θα έχουμε μια μεγάλη άφιξη το Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη, θα είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών και ελικοπτέρων που έχουμε φέρει ποτέ μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Βλέπετε ότι κινούμαστε όλο και πιο δυνατά» έσπευσε να ανακοινώσει ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Καθόλου άσχετη με την μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε νέα Σούδα ήταν η επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ στην Ρουμανία και οι συνομιλίες που είχε εκεί στα πλαίσια τη Συμμαχίας.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

spot_img

Latest News

Τρομερό όπλο αποκτούν τα νησιά και ο Έβρος

Το Ισραηλινό Σύστημα στο «Τείχος του Έβρου» μπορεί να εξουδετερώσει, σε ενδεχόμενη πολεμική αναμέτρηση, όλο το τουρκικό οπλοστάσιο -...

More Articles Like This