9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Στρατηγείο ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη

Κατασκευάζονται οι υποδομές στο Στρατόπεδο «Γιαννούλη», για την υποδοχή των Αμερικανών Στρατιωτών που θα καταφθάσουν στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης – Σήμερα η υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδος-ΗΠΑ

Με μια ακόμη δυνατή συμμαχία απαντά η Ελλάδα στην Τουρκική προκλητικότητα, αυτή την φορά με τον ισχυρότερο «παίχτη» στη γεωπολιτική «σκακιέρα», τις ΗΠΑ.

ΟΝίκος Δένδιας βρίσκεται στην Αμερικανική πρωτεύουσα, προκειμένου να υπογράψει σήμεραΠέμπτη την επέκταση της Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, αρχικά για μια πενταετία, με προοπτική για επ’ αόριστον ισχύ.

Η νέα συμφωνία προβλέπει την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε τέσσερις νέες κομβικές τοποθεσίες στην Ελλάδα. Τοποθεσίες που, όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, έχουν «τεράστια σημασία για τη χώρα μας»…

- Advertisement -

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από αυτά τα σημεία βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, και οι «βάσεις» θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο, ενώ θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές, όσο και από ελληνικές δυνάμεις.

Η Συμφωνία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την αμοιβαία προστασία εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας, ενώ θα προβλέπει μεγάλα αμερικανικά κονδύλια που θα εκσυγχρονίσουν τις υφιστάμενες βάσεις προς όφελος και των δύο πλευρών.

Δήλωση στήριξης και από τον Μπλίνκεν

Εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι η Συμφωνία θα συνοδεύεται και από μία δήλωση στήριξης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας θα κάνει ειδική αναφορά στη διασφάλιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και του Δικαίου της Θάλασσας.

Οι θέσεις της Ελλάδας

Στη συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογο του ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να καταγγείλει την τουρκική επιθετικότητα προς Ελλάδα και Κύπρο, σημειώνοντας τον ρόλο της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και αντίστοιχα τον ρόλο της Τουρκίας ως «ταραξία» στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα…

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σε όλη της την επικράτειά, από κάθε πρόκληση και απειλή» διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών στην Άγκυρα, λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ.

«Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα για τις ΗΠΑ»

The U.S. Navy Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS Porter, the Royal Navy Type-23 Duke-class frigate HMS Kent, the fast combat support ship USNS Supply, the Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS Donald Cook and Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS Roosevelt conduct joint operations in the Arctic Ocean, May 5, 2020. Picture taken May 5, 2020. U.S. Navy/Royal Navy Photographer Dan Rosenbaum/Handout via REUTERS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει ικανοποίηση για την έμπρακτη υποστήριξη από την Αμερική, με την επέκταση της Συμφωνίας… Ανανεώνεται σε ένα timingπου η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις σε όλη την περιοχή και… «ονειρεύεται» την αναβίωση της «Γαλάζιας Πατρίδας», κι ενώ διεθνώς το σκηνικό είναι ρευστό.

Παράλληλα διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν κομβικής σημασίας το γεγονός ότι ενώ οι ΗΠΑ στρέφουν το ενδιαφέρον τους στον Ειρηνικό ωκεανό (βλέπε συμφωνία με Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία), κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον για την Ελλάδα. «Αυτό δείχνει ότι αναγνωρίζουν τη στρατηγική θέση της χώρας μας στην περιοχή και το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας» επισημαίνει κυβερνητικός παράγοντας.

Σημειωτέων ότι οι ΗΠΑ αποκτούν βάσεις σέ τέσσερεις νέες περιοχές τής ελληνικής επικράτειας: Στο Λιτόχωροστο Στεφανοβίκειο Λαρίσης, στην Σούδα (δευτέρα βάσις) και στην Αλεξανδρούπολη. 

Στο στρατόπεδο «Γιαννούλη» όπου άρχισαν σιγά-σιγά να κατασκευάζονται νέες υποδομές για τηνμετατροπή του σέ στρατηγείο, όπου θα μετασταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις. 

Το στρατόπεδο θα δέχεται προσωπικό Ενόπλων Δυνάμεων που θα καταφθάνει στο λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως, το οποίο επίσης μετά την ανέλκυση τής βυθοκόρου του «Όλγα» απέκτησε επαρκή χωρητικότητα για να υποδέχεται μεγάλο αριθμό πλοίων, αρμάτων και στρατιωτών.

Η εξέλιξη αυτή έχει ενοχλήσει τούς Τούρκους στρατηγούς, οι οποίοι φέρονται ειπόντες σε συναδέλφους τους ότι «φέρνουν τον στρατό των ΗΠΑ στα μούτρα μας».

Η συμφωνία είναι πενταετούς διάρκειας και θα υπόκειται σέ διαρκείς διετείς σιωπηρές ανανεώσεις.

Ήτοι, αν μία εκ των δύο πλευρών θελήσει νατην λύσει, ποτέ εις το μέλλον, π.χ. το 2028, πρέπει να την καταγγείλει λίγο μετά την λήξη της, το 2026. Αν θελήσει να την καταγγείλει το 2030 πρέπει να ειδοποιήσει το άλλο μέρος από το 2028 κ.ο.κ.!

Όπωςγράφει η «Εστία» η  ελληνική πλευρά επέλεξε το μοντέλο 5+2+2+2 κ.λπ. για να δεσμεύσει τις ΗΠΑ να παραμείνουν στην περιοχή, σε μια εποχή που αποχωρούν από όλη σχεδόν την Ευρώπη. 

Ακόμη και από την Γερμανία. Συμφώνως με διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ εξεδήλωσαν ήδη την πρόθεσή της να εγκαταλείψουν την βάση του Ραμστάιν, και υπάρχει η σχετική αναστάτωση -για οικονομικούς λόγους- στο κρατίδιο τηςΕσσης.

Η νέα Συμφωνία με την Αμερική έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή της Συμφωνίας της Ελλάδας με τη Γαλλία, η οποία προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Μιας συμφωνίας που προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στην Τουρκία, όπως άλλωστε αναμένεται να προκαλέσει και η νέα Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

spot_img

Latest News

Τρομερό όπλο αποκτούν τα νησιά και ο Έβρος

Το Ισραηλινό Σύστημα στο «Τείχος του Έβρου» μπορεί να εξουδετερώσει, σε ενδεχόμενη πολεμική αναμέτρηση, όλο το τουρκικό οπλοστάσιο -...

More Articles Like This