9.4 C
Alexandroupoli
Friday, July 25, 2025

Stop στην ερήμωση του Βορείου Έβρου

Θάνατοι και μετανάστευση συρρικνώνουν τον πληθυσμό της Ελλάδος – Έως και 500.000 θα μειωθούν οι Έλληνες – Ζητούνται παρεμβάσεις για να σταματήσει η ερήμωση της περιοχής Τριγώνου Έβρου – Οι Ακρίτες πρέπει να παραμείνουν στις εστίες τους

Όλο και πιο δυσάρεστες είναι οι ειδήσεις σε ό,τι αφορά το δημογραφικό, καθώς εκτιμάται ότι η μείωση του πληθυσμού θα είναι πρωτοφανής. 

Μπορεί η απογραφή να αρχίζει τίς επόμενες εβδομάδες, όμως οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας θα είναι περίπου 450.000 – 500.000 λιγότεροι, εν συγκρίσει με το 2010! 

Οι καθηγητές κ.κ. Βασίλης Παππάς και Βύρων Κοτζαμάνης στις εκθέσεις τους αναφέρουν ότι τα τελευταία εννέα χρόνια (1/1/2011-1/1/2020), με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 3,7% (-405.000 άτομα). 

- Advertisement -

Οι τάσεις, όμως, σε περιφερειακό επίπεδο είναι μεικτές. Η πλειοψηφία των νομών (39/51) είχε απώλειες και μία μειοψηφία μόνον (12/51) είχε κάποια «κέρδη». 

Μόνον τέσσερεις νομοί (Δωδεκάνησα, Χίος, Λέσβος, Σάμος) είχαν αύξηση πληθυσμού μεγαλύτερη από 6%, ενώ άλλοι οκτώ νομοί έως 3%. 

Στον αντίποδα, ανάμεσα στους 39 νομούς πού εμφανίζουν απώλειες, οι οκτώ σημειώνουν σημαντικά αρνητικά ποσοστά μεταβολής (υψηλοτέρα του -7%). 

Οι νομοί με σημαντικά κέρδη, αναφέρουν οι δύο ερευνητές, είναι όλοι νησιά που «φιλοξενούν» κέντρα υποδοχής προσφύγων, ενώ αυτοί με σημαντικές απώλειες ευρίσκονται όλοι στην ηπειρωτική ορεινή Ελλάδα.

Όσον αφορά το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων, αυτό, σέ εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι δύο τελευταία εννεαετή περίοδο, αγγίζοντας τις 223.000! 

Ελάχιστοι νόμοι διαφοροποιούνται, έχοντας περισσότερες γεννήσεις από θανάτους. Τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, η Ξάνθη, τα Χανιά, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο. 

Τα υψηλότερα αρνητικά ισοζύγια καταγράφονται στην Αττική (σχεδόν -40.000), στον Νομό Σερρών (σχεδόν -15.000) και στους Νομούς, Φθιώτιδος, Μεσσηνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Καρδίτσης, Ηλείας, Τρικάλων, Εύβοιας, Καβάλας, Έβρου, Πέλλης και Μαγνησίας (-8.000 έως -6.000), συμβάλλοντας, αν και σε διαφοροποιημένο βαθμό, στην μείωση του πληθυσμού.

***

Σημείωση Ε.Θ.

Το πρόβλημα της ερήμωσης που παρουσιάζεται στα χωριά μας, δεν έχει μέχρι σήμερα αντιμετωπισθεί από καμία κυβέρνηση.

Και ο κατήφορος συνεχίζεται…

Τι άλλο πρέπει να κάνουν οι Ακρίτες των Συνόρων, για να καταλάβει το Αθηνοκεντρικό Κράτος τους κινδύνους που φέρνει η συρρίκνωση του πληθυσμού, στην περιοχή του Βορείου Έβρου;

Σ.Κ.

Friday, July 25, 2025

Latest News

Έβρος και ΑΜ-Θ σε κτηνιατρικό συναγερμό

Από την ευλογιά και την πανώλη μέχρι τον ιό του Δυτικού Νείλου, οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν την χειρότερη κρίση των...

More Articles Like This