9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

«Πηγαινέλα» Ελλήνων-Τούρκων στα σύνορα

Μπορεί οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις να βρίσκονται σε ένταξη, αλλά οι συναλλαγές εδώ στα σύνορα του Έβρου, αρχίζουν να μπαίνουν σε ρυθμό κανονικότητος – Όμως υπάρχουν εκτός από τα ΣΥΝ και τα ΠΛΗΝ για την ακριτική περιοχή μας

Aπό τις αρχές της εβδομάδας η Αλεξανδρούπολη βιώνει τους ρυθμούς της διέλευσης πρωτοφανούς αριθμού (θα ξεπεράσουν τα 150) αμερικανικών στρατιωτικών ελικοπτέρων με προορισμό τις χώρες που γειτνιάζουν με τις θερμές περιοχές κοντά στην Ουκρανία και στη Λευκορωσία.

Τα νεύρα στην απέναντι πλευρά για την αμερικανική κινητικότητα σε απόσταση αναπνοής από τα Δαρδανέλλια αναμένεται ότι θα τεντώσουν και πάλι μετά και την ενόχληση την οποία, όπως δήλωσε, εξέφρασε ο ίδιος ο Ερντογάν προς τον πρόεδρο Μπάιντεν, για τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης, βάσει της πρόσφατης αμυντικής συμφωνίας, σε στρατιωτικό «ορμητήριο» των ΗΠΑ.

Την ώρα που τα πρώτα ελικόπτερα ίπταντο, επί του εδάφους κατέφθανε στην πόλη εξαμελής αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου της γειτονικής πόλης Corlu(Τσόρλου) της Τουρκίας, για να συζητήσει τη διεύρυνση της οικονομικής και τουριστικής συνεργασίας, σε τοπικό επίπεδο.

- Advertisement -

Οπως, συγκεκριμένα, διαβάσαμε σε ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Εβρου, «σε τουριστικό επίπεδο συμφωνήθηκε να διερευνηθεί η προώθηση του Εβρου ως τόπου διακοπών ή/και συνεδρίων για τον επιχειρηματικό κόσμο και τους εργαζομένους του Corlu, που διαθέτει έναν μεγάλο όγκο βιομηχανικών μονάδων με χιλιάδες άτομα προσωπικό».

Από δικής μας πλευράς, μόνο κατά το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου πέρασαν τον μεθοριακό σταθμό των Κήπων με προορισμό την Κωνσταντινούπολη και τις τουρκικές αγορές στην Αδριανούπολη, στα Υψαλα και στη Ραιδεστό τουλάχιστον 40 λεωφορεία και εκατοντάδες Ι.Χ.

Ενάμιση χρόνο μετά τα γεγονότα στο τελωνείο των Καστανιών, που έφερε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο κατώφλι επικίνδυνης κρίσης και ενώ η ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα σε επίπεδο δηλώσεων και κινήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένει, η κανονικότητα στα σύνορα αρχίζει σιγά σιγά να αποκαθίσταται. Τούρκοι καταφθάνουν τα Σαββατοκύριακα στην Αλεξανδρούπολη για να απολαύσουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, διασκεδάζουν στις ταβέρνες της Ορεστιάδας και του Διδυμότειχου, δικοί μας επιστρέφουν στα παζάρια της άλλης πλευράς. Το προαιώνιο «πηγαινέλα», οι εμπορικές και κοινωνικές συναλλαγές στα σύνορα μπορεί να διακόπτονται σε στιγμές κρίσης, αλλά οι δεσμοί στην καθημερινότητα παραμένουν ισχυροί, προς αμοιβαίο συμφέρον. Για τους ανθρώπους των συνόρων, Ελληνες και Τούρκους, είναι θέμα επιβίωσης. Αυτό, βεβαίως, καθόλου δεν (πρέπει να) επηρεάζει την άμυνα απέναντι στις εχθρικές κινήσεις και επιβουλές. Οι ακρίτες, ένστολοι και μη, έχουν γνώση. Τα γεγονότα του Μαρτίου του 2020 αυτό κατέδειξαν.

Σταύρος Τζίμας

* * * 

Σημείωση Ε.Θ.

Εύστοχο και περιεκτικό το σημείωμα κ. Σταύρου Τζίμα στην «Καθημερινή».

Αν δεν ήταν τα αυξημένα κρούσματα του κορονοϊού, η κίνηση των Τούρκων πολιτών προς τον Έβρο, θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Από την άλλη, η κατρακύλα της Τουρκικής Λίρας, έχει καταστήσει ελκυστικότερα τα ψώνια, από Αδριανούπολη, Κεσσάνη, κλπ.

Εξ όσων γνωρίζουμε, δεν είναι μόνον Έλληνες, αλλά και οι Βούλγαροι που σπεύδουν στην αγορά της Αδριανούπολης για ψώνια, κυρίως ενδυμάτων, που τα αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές σε σχέση με το Δολλάριο και το Ευρώ.

Η εικόνα όμως είναι επίπλαστη, καθώς ο μεγάλος ζημιωμένος είναι η Αγορά της Ορεστιάδος.

Όσον αφορά δε, τον τομέα του Τουρισμού, η Τουρκία γίνεται ελκυστικότατος προορισμός, που δεν θα μπορούμε να τα ανταγωνισθούμε.

Βλέπουμε τα ΣΥΝ και τα ΠΛΗΝ όσο γίνεται πιο αντικειμενικά, χωρίς να κλείνουμε τα μάτια μας.

Σ.Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

spot_img

Latest News

Ρυθμίσεις κυκλοφορίας σε δρόμους Αλεξανδρούπολης

Αλλάζουν φορά, από την 7ηΔεκεμβρίου 2021, οι δρόμοι Μαυροκορδάτου και Ελένης Φιλιππίδου Από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης ανακοινώνεται ότι από τις 07.12.2021, ώρα...

More Articles Like This