9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

Η οδός 50ουΣυντάγματος στις Φέρες και η Ιστορία της

Η οδός 50ουΣυντάγματος είναι μια βασική αρτηρία σήμερα των Φερών που παλαιότερα,πριν την ανάπτυξη του Ν. Συνοικισμού αποτελούσε την βασική είσοδο της πόλης. 

Οι περισσότεροι την χρησιμοποιούμε και σήμερα χωρίς όμως να γνωρίζουμε την προέλευση της ονοματοδοσίας της. 

Μέχρι και το 1955 αυτό ο δρόμος είχε ένα μεγάλο εμπόδιο. Τις Καμάρες. 

Η υδατογέφυρα αυτή με μεγάλο μήκος,έκανε την ζεύξη του ρέματος με του δυο λόφους. Την Αγία Παρασκευή δεξιά και αριστερά τον λόφο των αμπελιών. 

- Advertisement -

Από την υδατογέφυρα επάνω με πήλινους σωλήνες,γινόταν η παροχέτευση του  νερού από την πηγή της μάνας, στις Φέρες. 

Το 1955 το τότε Κοινοτικό συμβούλιο αφού υδροδότησε την πόλη από άλλο σημείο, αλλά και επειδή οι καμάρες είχαν μικρό ύψος και δεν μπορούσε να γίνει η διέλευση των μεγάλων οχημάτων,αποφάσισε την κατεδάφιση του μέρους που ήταν επάνω στο δρόμο. 

Η βόλτα των νέων της εποχής όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία του 1954,γινόταν σε αυτό το σημείο κάτι βέβαια που αποτέλεσε την μαγιά και για τα επόμενα χρόνια.  

Στις 20-10-1967 επί προεδρίας του Ζήση Ζήση, το Κοινοτικό Συμβούλιο μετά από πρόταση του προέδρου,αποφάσισε να ονομαστεί η νεοκατασκευασθείσα Λεωφόρος που ξεκινούσε από την Κεντρική πλατεία και κατέληγε στην Εθνική οδό, σε λεωφόρο  50ουΣυντάγματος.  

Αυτό έλεγε ο πρόεδρος , προς  ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους  αξιωματικούς και οπλίτες του50ουΣυνάγματος πεζικού που με μηχανήματα του στρατού και την προσωπική εργασία των κατοίκων, είχε κατασκευαστεί ο νέος δρόμος.Το Σύνταγμα είχε συγκροτηθεί στην Ανδριανούπολη το 1919. 

Πήρε μέρος στις μάχες στην Δ. Μακεδονία και στην Ήπειρο εγκαταστάθηκε  στις Φέρες στις 9-6-1964 προερχόμενο από την Ελευθερούπολη Καβάλας, εξαιτίας των επεισοδίων στην Κύπρο την περίοδο 1963-1964.  

Επειδή δεν υπήρχαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις ε ανάγκης μισθώθηκαν κατοικίες για την δημιουργία θαλάμων ,μαγειρειών και εστιατορίων.  

Ο ξυλόφουρνος του Τζίκου Δημήτριου στην Αγία Παρασκευή, επιτάχθηκε για το ψήσιμο των ψωμιών του Συντάγματος. 

Η μονάδα παρέμεινε στις Φέρες μέχρι το 1969. Το 1988 το Σύνταγμα προήχθη σε Ταξιαρχία και από τότε  έχει έδρα το Σουφλί με τον τίτλο 50 Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «ΑΨΟΣ». Η οδός όμως του 50ουΣυντάγματος έμελε να μείνει στην ιστορία ως δρόμος που έσφυζε από κοινωνικότητα εξαιτίας της Μεγάλης καλοκαιρινής βόλτας,που ξεκινούσε από την Κεντρική πλατεία και τελείωνε στην «Νυχτερίδα»,το νυχτερινό κέντρο των Φερών. 

Σήμερα το κτήριο του επιμένει να στέκει όρθιο κάτω από την μεγάλη γέφυρα στο Γήπεδο. 

Σε αυτό τον δρόμο δημιουργήθηκε αρχικά το αναψυκτήριο «Χαβάη» (Τουριστικό κέντρο) και αργότερα το αναψυκτήριο «Βήρα» (Πολιτιστικός Σύλλογος).

Η βόλτα σταμάτησε στις αρχές του 1990 και τα σπόρια του κ.Θανάση με το καροτσάκι στην αρχή της βόλτας και αργότερα ο φραπές με παγωτό και τα ηλιοβασιλέματα στην «ΧΑΒΑΗ» έγιναν αναμνήσεις .   

Νικόλαος Γκότσης 

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Φερών 

24-11-2021 

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Τέλος τα κινητά τηλέφωνα μαθητών στα σχολεία !!!

Αυστηρότερα μέτρα παίρνει το Υπουργείο Παιδείας - Τα κινητά θα παραδίδονται πριν την έναρξη των μαθημάτων Νέα αυστηρότερα μέτρα για...

More Articles Like This