9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, April 18, 2024

Ολοκληρώθηκε η Διακομματική Επιτροπή για την Θράκη

Κάθετη διαφωνία των κομμάτων στα αναπτυξιακά θέματα- Έγκριση πρότασης για τηνδημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την ανάπτυξη της Θράκης

Με την υπερψήφιση του πορίσματος της πλειοψηφίας, ολοκληρώθηκαν την Τρίτη οι εργασίες της Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την Ανάπτυξη της Θράκης, υπό τη Ντόρα Μπακογιάννη. Το πόρισμα κινείται στους άξονες, που είχαν ήδη προαναγγελθεί ενώ η Πρόεδρος της Επιτροπής προανήγγειλε τη σύσταση μόνιμης κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την παρακολούθηση της υλοποίησης των προτάσεων.

Πάντως αν και υπήρχε η αρχική εκτίμηση ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν κοινές θέσεις στα θεσμικά και μειονοτικά ζητήματα και διαφορετική προσέγγιση στα αναπτυξιακά, μετά την κατάθεση της σχετικής πρότασης της πλειοψηφίας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψήφιζε ακόμη και αν δεν υπήρχε η διαφωνία για τα αναπτυξιακά.

Μεγάλη ήταν η συζήτηση για το θέμα των Μουφτήδων και της βακουφικής περιουσίας με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνουν ότι ως κυβέρνηση το κόμμα τους κατάργησε την υποχρεωτικότητα της προσφυγής στο Μουφτή-Ιεροδίκη και να τονίζουν την ανάγκη για πλήρη κατάργηση των δικαστικών αρμοδιοτήτων. Στο σημείο αυτό το πόρισμα της πλειοψηφίας συμφωνεί ότι πρόκειται για σημαντική μεταρρύθμιση και προτείνει την πλήρη κατάργηση στο μέλλον.

Διαφοροποίηση υπήρξε από το βουλευτή Χουσεϊν Ζεϊμπέκ που έκανε λόγο για απευθείας εκλογή Μουφτή από του πιστούς, που έρχεται σε αναντιστοιχία με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για ανάδειξη καταλόγου υποψηφίων από αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή που θα έχει την αποδοχή της μειονότητας, όπως ακριβώς και η πλειοψηφία.

- Advertisement -

Τι προβλέπει -μεταξύ άλλων- το πόρισμα:

  • Σχέδιο προστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αρδευτικά έργα.
  • Προτάσεις για τη βαμβακοπαραγωγή, για τα σιτηρά, την κτηνοτροφία και την αλιεία.
  • Προτάσεις για ένα σύγχρονο δίκτυο υποδομών
  • Την ηλεκτροκίνητη σιδηροδρομική Εγνατία όπως και έργα υποδομών στη Σαμοθράκη, αλλά και τη θαλάσσια διασύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με τα νησιά του ανατολικού, κεντρικού και νότιου Αιγαίου, και με τον Πειραιά.
  • Την αναβάθμιση των συνοριακών και τελωνειακών σταθμών, μεταξύ άλλων Ορμενίου, Κυπρίνου, Καστανεών, Κήπων.
  • Την προώθηση έργων άμεσης κατασκευής κάθετων οδικών αξόνων.
  • Προτάσεις που αφορούν την αναδιάταξη του εργασιακού, οικονομικού και επενδυτικού μοντέλου
  • Αναπτυξιακό Νόμο για τη χορήγηση ενισχύσεων σε ιδιωτικές επενδύσεις που θα έχει τα υψηλότερα επιτρεπτά κίνητρα για την περιοχή ή την εξέταση καθιέρωσης της επιδότησης μεταφορικού, ενεργειακού ή/και μισθοδοτικού κόστους των επιχειρήσεων.
  • Προτάσεις μέτρων για τον Βόρειο Έβρο, ενίσχυσης κατοίκων για απόκτηση νέα κατοικίας ή αποκατάσταση υπάρχουσας με προγράμματα επιδοτήσεως κατοικίας αλλά και την ενθάρρυνση χαμηλότοκων δανείων.
  • Προτάσεις που αφορούν τον Πολιτισμό, την Παιδεία, την ενίσχυση του ΔΠΘ, τη Διαπεριφερειακή και Διασυνοριακή συνεργασία.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος καθώς από την πρώτη στιγμή η πρόταση μου για τη ψηφιακή πλατφόρμα κατάθεσης προτάσεων είχε γίνει δεκτή με αποτέλεσμα ο κάθε πολίτης, ο κάθε φορέας να καταθέσει τις προτάσεις του. Το σημαντικότερο μαζί με όλα αυτά είναι η δημιουργία ενός κοινοβουλευτικού μηχανισμού εποπτείας και ελέγχου της υλοποίησης του πορίσματος ο οποίος θα καταθέτει, ανά 2ετία, έκθεση εφαρμογής και προόδου προς τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου και την Ολομέλεια της Βουλής. Είμαι σίγουρος ότι το έργο της επιτροπής θα αποδειχθεί ο οδικός χάρτης για την ανάπτυξη της περιοχής μας με ρεαλιστικές προτάσεις και εφαρμόσιμες πολιτικές για κυβερνητική δράση, σε μεσοπρόθεσμό και μακροπρόθεσμο ορίζοντα», ανέφερε ο Βουλευτής Έβρου ΝΔ, Χρήστος Δερμεντζόπουλος.

Έλεγχος για υλοποίηση του πορίσματος

Με τον καυγά για τις αναφορές του βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, περί μη κοσμικότητας της Ελλάδας να καλύπτει, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες, την υπόλοιπη συζήτηση και την ψήφιση του πορίσματος της Διακομματικής για την Θράκη, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της επιτροπής.

Τουλάχιστον δύο κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, κατέθεσαν δικές τους εισηγήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με την πρόεδρο κα. Ντόρα Μπακογιάννη, θα καταγραφούν στα πρακτικά του πορίσματος. 

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την συνεδρίαση, η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως θα συσταθεί μόνιμη διακομματική επιτροπή, που θα παρακολουθεί την υλοποίηση του πορίσματος και θα μπορεί να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία για την υλοποίησή του, όπως άλλωστε είχε αποκαλύψει ο βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ σε πρόσφατη τοποθέτησή του στο ράδιο «Παρατηρητής». 

(Με πληροφορίες από Xanthi2.gr, «Παρατηρητής της Θράκης»)

spot_img
spot_img
Thursday, April 18, 2024

Latest News

Η Γεωργία Πετροπούλου, Legal Director, JTI Hellas στο Delphi Economic Forum IX: «Στη JTI είμαστε απόλυτα συγχρονισμένοι με τη νέα εποχή»

Στη συνολική εμπειρία των εργαζομένων στη JTI στο νέο δυναμικό και μεταβαλλόμενο πλαίσιο και στην εποχή της ψηφιακής εξέλιξης...

More Articles Like This