9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

«Έκρηξη» εξαγωγών Ελλάδος σε Τουρκία

Ανέκαμψαν οι ελληνικές εξαγωγές στην γειτονική Τουρκία, με εντυπωσιακή δυναμική – 44 εκατ. οι εξαγωγές σιταριού – Παρ’ όλα αυτά, το εμπορικό μας ισοζύγιο παραμένει αρνητικό, καθώς οι εισαγωγές μας από την Τουρκία έφθασαν στο 1,7 δις. ευρώ

Μετά τη «βουτιά» κατά 32,2%, που προκάλεσε το «έμφραγμα» της πανδημίας, οι ελληνικές εξαγωγές στη γειτονική Τουρκία ανέκαμψαν και μάλιστα με εντυπωσιακή δυναμική. Η δίνη της οικονομικής κρίσης, στην οποία μπήκε μάλιστα η Τουρκία, άνοιξε το «παράθυρο» ακόμα και σε εξαγωγές προϊόντων που είχαν «εξαφανιστεί» από τους πίνακες του διμερούς εμπορίου.

Με τη συμπλήρωση του 9μήνου, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 40,5% σε 1,36 δισεκ. Ευρώ, καθιστώντας έτσι την Τουρκία την 5η χώρα- προορισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που επεξεργάστηκε το Γραφείο Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, στα προϊόντα που εξάγουμε επανεμφανίστηκε το σιτάρι και μάλιστα με υψηλής αξίας εξαγωγές (44 εκατ. Ευρώ). Σημειώνεται ότι το 2020 οι ελληνικές εξαγωγές με προορισμό την Τουρκία δεν συμπεριελάμβαναν καθόλου προϊόντα σίτου, ενώ κατά τα προηγούμενα έτη, οι ελληνικές εξαγωγές δεν είχαν ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ.

Αύξηση σημείωσαν, επίσης, οι ελληνικές εξαγωγές βάμβακος (76%, 169 εκατ. ευρώ), το οποίο εξακολουθεί να είναι το 2ο σημαντικότερο εξαγωγικό μας προϊόν στην Τουρκία, μετά τα πετρελαιοειδή. Σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται, επίσης, στις εξαγωγές φαρμάκων (166%), απορριμμάτων σιδήρου/χάλυβα (1.586%), θαλαμηγών/σκαφών (156%), ράβδων χαλκού (2.140%) και προϊόντων έλασης από σίδηρο/χάλυβα (252%). Αντιθέτως, αξιοσημείωτη είναι η μείωση των εξαγωγών ρυζιού (-79%), που ήταν το 6ο σημαντικότερο εξαγωγικό μας προϊόν το 2020. Επίσης, πτώση παρατηρείται στις εξαγωγές πολυμερών προπυλενίου (-15%), εντομοκτόνων/ζιζανιοκτόνων (-29%), χρυσού (-52%) και λιπασμάτων (-50%).

- Advertisement -

Ενδεικτικό της κατάστασης, που επικρατεί αυτήν την περίοδο στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, είναι τα έκτακτα μέτρα που αποφάσισε ο Ταγίπ Ερντογάν για να αποφύγει μια επισιτική κρίση. Σύμφωνα με το Γραφείο ΟΕΥ στην Κωνσταντινούπολη, για εισαγόμενα  ρεβίθια,  πράσινες και κόκκινες φακές, σιτάρι, σπόρους σίκαλης,  λευκό κριθάρι και βύνη, σπόρους βρώμης, καλαμπόκι, σιταρόχορτο, ηλιόσπορο και ηλιέλαιο μαγειρικής και κονσερβοποίηση ψαρικών, δεν θα επιβάλλεται δασμός μέχρι τέλος του 2021. Παράλληλα, ανακοινώθηκε νέος  διαγωνισμός για εισαγωγή 320 χιλιάδων τόνων κριθαριού, ενώ για καφέ ντεκαφεινέ και κανονικό, ο δασμολογικός συντελεστής μειώθηκε από 11% σε 6%.

Ακόμα κι έτσι, το εμπορικό μας ισοζύγιο παραμένει για δεύτερη χρονιά αρνητικό, καθώς οι ελληνικές εισαγωγές σημείωσαν ακόμη δυναμικότερη αύξηση της τάξης του 47,5%, σε 1,7 δισεκ. Ευρώ, καθιστώντας την Τουρκία 8η χώρα-προμηθευτή για την Ελλάδα.

Τα σημαντικότερα προϊόντα που εισάγουμε από την Τουρκία είναι οχήματα, πετρελαιοειδή, προϊόντα σιδήρου/χάλυβα, ιχθυηρά, υφάσματα/ενδύματα, ηλεκτρικές συσκευές (θερμαντήρες, ψυγεία, τηλεοράσεις), πλαστικά, πώματα, χαρτόνια, αλκοόλες και ηλεκτρική ενέργεια. Αξιοσημείωτη ήταν το 2020 η αύξηση των εισαγωγών υφασμάτων (420%, 11 εκατ. ευρώ) και ενδυμάτων (1.057%, 16,4 εκατ. ευρώ), όπου περιλαμβάνονται οι χειρουργικές μάσκες και ρόμπες, δείγμα του ότι η πανδημία λειτούργησε ως ευκαιρία και για την Τουρκία.

Γιώργος Παππούς       

economistas.gr

* * * 
Σημείωση Ε.Θ.

Δηλαδή, με λίγα λόγια, παρά τις απειλές και την αρπακτική βουλιμία του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν, εις βάρος των νησιών του Αιγαίου και της Θράκης, εμείς οι «υπερήφανοι» Έλληνες εξακολουθούμε να στηρίζουμε την τουρκική οικονομία, μην τυχόν και καταρρεύσει περισσότερο.

Είμαστε άξιοι της μοίρας μας…

Σ.Κ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Latest News

Η Ελένη Παπαδοπούλου υποψήφια με την “Πατριωτική Ένωση” στην Δράμα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε την υποψηφιότητα της κυρίας Ελένης Παπαδοπούλου στην εκλογική περιφέρεια Δράμας. Η κ. Ελένη Παπαδοπούλου γεννήθηκε στη...

More Articles Like This