9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Ορεστιάδα: Μια πόλη στην αρχή της Ελλάδος

Η Νέα Ορεστιάδα είναι Ορόσημο, Ανάχωμα και Προφύλακας δύο κόσμων και δύο θρησκειών

__________________________________________________________________

Γράψαμε σε άλλη ευκαιρία, ότι η πόλη της Νέας Ορεστιάδας

είναι μία νέα πόλη, που ακόμη δεν έκλεισε τα 100 χρόνια ύπαρξης.

- Advertisement -

Στα χρόνια αυτά, η πόλη, γεννήθηκε, μεγάλωσε και τώρα μία μεστωμένη κυρία στέκεται περήφανα στην θέση της, που την έταξαν οι πρώτοι κάτοικοι της, εκείνοι οι πρωτοπόροι ξεριζωμένοι πρόσφυγες της.

Η πόλη αυτή, δέχτηκε τους Έλληνες της Αδριανούπολης, του Κάραγατς, όπου ξανάχτισαν τις εθνικές τους ελπίδες και στέγασαν τα όνειρα τους για επιβίωση και προοπτική, για μιά νέα ζωή.

Τότε ,τα γεγονότα, που εξελισσόταν στο Κουμ Τσιφλίκ, έδωσαν την νέα πόλη και οι ελληνικές εφημερίδες έδιναν εκτενείς περιγραφές για όλα. 

Σε μία τέτοια δημοσιογραφική αποτύπωση θα σας επιστρέψω νοητικά, για να γίνετε κοινωνοί των δημιουργικών εκείνων στιγμών….ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΝ ΤΗΣ 

Η εφημερίδα της Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο του 1923, με ανταποκριτής της έδινε παραστατικές εικόνες.

******

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΞΕΡΙΖΩΝΕΤΑΙ ΞΑΝΑΚΤΙΖΕΙ ΑΛΛΟΥ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΝΕΑ ΖΩΗ. Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ.

ΚΑΡΑΓΑΤΣ 12 – 8- 1923.

Η ανέγερση της Ν. Ορεστιάδας είναι τετελεσμένο γεγονός. 

Η οδύνη των Καραγατσιανών, μετατρέπεται σε ζήλο για εργασία και εντείνονται οι προσπάθειες για την δημιουργία τέτοιων δυνάμεων, ώστε με πεποίθηση να προσβλέπουν σε ένα μέλλον ευτυχές και στερεά ελπίζουν ότι, γρήγορα θα γίνει

δυνατόν να επιστρέψουν στις εστίες τους, με την εκδίωξη απ’ εκεί του βάρβαρου ασιανού.

Αυτό οφείλεται και στο δημιουργικό πνεύμα και την άπειρη 

αγάπη του Γενικού Διοικητή Θράκης Σπύρου Δάσιου, πατέρα πλέον των προσφύγων της Δυτικής Θράκης.

Το πανελλήνιο οφείλει ευγνωμοσύνη σ’ αυτόν, για την εθνική δράση του στην Θράκη και ιδιαίτερα οι πρόσφυγες Καραγατσιανοί, γιατί ελάχιστες θα αισθανθούν πίκρες της προσφυγικής ζωής.

Μελετήθηκε συστηματικά και εκπονήθηκαν σχέδια, για την ανέγερση της Ν. Ορεστιάδας.

Συγκεντρώθηκαν 1500 κυβικά μέτρα ξυλείας, 500 σκηνές για τους εργάτες και βρέθηκε αρκετή πέτρα και 1.700.000 δραχμές..

Ο αργηγός στρατού Μαυρομιχάλης, απέστειλε μία διλοχία σκαπανέων και συγκεντρώθηκαν όλα τα απαραίτητα για τους εργάτες και τους τεχνίτες.

Αποφασίστηκε την 15η Αυγούστου, να τελεστούν εγκαίνια και να τεθεί ο θεμέλιος λίθος της Ιεράς εκκλησίας, της νέας πόλης και να αρχίσουν αμέσως οι εργασίες.

Ο καραγατσιανός κόσμος έστειλε τηλεγράφημα στον Δάσιο , με το οποίο του του αναγνωρίζει και εκτιμά τις ευεργεσίες.

** ΑΝΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΡΙΟ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΏΡΑ 10.00, ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΧΩΡΑ ΤΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΘΕΜΕΛΙΟΥ ΛΙΘΟΥ ΤΗΣ ΙΔΡΥΟΜΕΝΗΣ ΝΕΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΜΕΡΙΜΝΑ.

ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΣΕΜΝΗΣ ΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑΣ,ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΚΑΙ Η ΣΚΕΨΗ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΕΣΑΣ,ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΤΗΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΥΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ, ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ.

ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΑΥΤΗΝ ΘΑ ΦΥΛΑΞΕΙ ΑΣΒΕΣΤΗ ΤΗΝΙΕΡΑ ΦΛΟΓΑ, ΜΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΝΕΦΕΛΩΝ ΚΑΙ ΩΡΑΙΟΤΕΡΩΝ ΗΜΕΡΩΝ.

ΘΕΩΡΟΥΜΑΣΤΕ ΕΥΤΥΧΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΥΜΕΤΕΡΑ ΕΞΟΧΟΤΗΤΑ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΊΔΙΑ ΤΗΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ, ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ ΛΙΘΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ, ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΘΗΚΕ ΑΡΡΗΚΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ.****

΄Ετσι ο Γενικός Διοικητής Θράκης Σπύρος Δάσιος, παραβρεθεί στην Ορεστιάδα με τον ιδιαίτερο γραμματέα του Γεώργιο Λούβρη, που επί 3ετία υπηρετεί την Θράκη.

Η ειδική αμαξοστοιχία μετέφερε από το Κάραγατς τους επισήμους και αρκετό κόσμο και στάθμευσε δυτικά της Ορεστιάδας. 

Επιτροπή με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πολύκαρπο, του αντιπροσώπου του Γενικού Διοικητής Π. Μαυρουδή, του υποδιοικητή Ορεστιάδας Μακαρώνα, του τμηματάρχη Σπ. Ευριπίδη, του επιτελάρχη της ΧΙ μεραρχίας Παπά, των επιτελών, λοχαγού Παπακωνσταντίνου και υπολοχαγού Κασπαράκη, του δημογέροντα Γ. Κωσνταντινίδη και του αρχιδιακόνου Γ. Μακαρώνη, πήγε στο Ουρλί και παρέλαβε τον Γενικό Διοικητή, που μετέβει με την τακτική αμαξοστοιχία. 

Στην Ν. Ορεστιάδα τον Γενικό Διοικητή, τον υποδέχεται ο αντάξιος των περιστάσεων και δια βοής εκλεγείς δήμαρχος Στέφανος Δημητρίου, με όλο το πλήθος που συγκεντρώθηκε, που τον προσφωνεί.

Απαντώντας με φλογερούς λόγους κατάλληλους.

** ” Θα μεταφερθούν εδώ και τα οστά ακόμη των πατέρων μας από τους τάφους εδώ, εργαζόμενοι και κάτω από την σκέπη της Παναγίας της Οδηγήτριας, που θα τιμήσουμε με το όνομα της τον εδώ ιδρυόμενο ναό.

Θα ανέβουμε το Γολγοθά και θα οδηγηθούμε και πάλι εκεί”**

Επαίνεσε και την δράση του Μητροπολίτη Πολύκαρπο, που ανταπάντησε ανάλογα.

Κατόπιν μίλησε ο καθηγητής Χριστόφορος Δρακοντίδης.

Παρόντες, γεμάτοι συγκίνηση οι, ταγματάρχης Παπαγιάννης, λοχαγοί Κοτρόζης, Μάτης, υπολοχαγοί Κωνσταντινίδης, Καλλλίτσας, Γεωργιάδης, Χατζάκης, ο φρούραρχος Στρατής Παπαευστρατίου, και οι επιτελείς αξιωματικοί, που οι περισσότεροι με το τίμιο αίμα τους κατέλαβαν τα εδάφη της εθνικής μας κληρονομιάς, που σήμερα και πάλι παραδόθηκαν στον βάρβαρο ασιανό.

Μετά τον Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, τέλεσε αγιασμό και διάβασε ειδική και πολύ συγκινητική ευχή και τέθηκε από τον Γενικό Διοικητή, ο θεμέλιος λίθος.

Μετά ο Γενικός Διοικητής Θράκης, έδωσε εντολές στις κυβερνητικές υπηρεσίες, ν ξεκινήσει η ανέγερση 900 σπιτιών για οικογένειες, που δήλωσαν ότι θα εγκατασταθούν στην Νέα Ορεστιάδα..

Αρκετές οικογένειες έφεραν υλικά και κατασκεύασαν τα σπίτια τους.

Αυτά,άρχισαν να υλοποιούνται μέσα σε δέκα μέρες, με την εργασία του ειδικού Λαγωϊδη, μηχανικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς, από τους καλύτερους και τον προϊστάμενο του Εποικισμού Σεραφείμ Σεραφειμίδη κα το επιτελείο του > *****

Ε Π Ι Σ Κ Ο Π Ε Υ Τ Η Σ.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Το παρόν είναι χαρισμένο στους πρωτοπόρους εκείνους, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να ενσαρκωθεί η εθνική παρουσία σε νέα εδάφη, με την θέα στην μητέρα πατρίδα των νέων κατοίκων την ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΟ ΠΡΟΑΣΤΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΡΑΓΑΤΣ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΥΣΤΡ. ΝΑΖΛΗΣ 

Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ ε.α. 

Αντιπρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού 

spot_img
spot_img

Latest News

Φουλάρουν τα ρεζερβουάρ στη …μισή τιμή !!!

Οι Έλληνες έχουν κατακλύσει τα βενζινάδικα της γειτονικής Βουλγαρίας, όπου οι τιμές είναι 40% χαμηλότερες - Στα 1,28 ευρώ...

More Articles Like This