9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Πνίγηκαν στον Έβρο οι σπορές του Φθινοπώρου

Μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες σιτηρών, ελαιοκράμβης και μηδικής, παραμένουν κάτω από τα νερά

Ανακατατάξεις στον καλλιεργητικό χάρτη επιφέρουν τα παιχνίδια του καιρού και μεγάλες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, με αποκορύφωμα βέβαια τις εκτεταμένες πλημμύρες σε αγροτικές εκτάσεις γύρω από τον Έβρο, ενώ τις πληγές της μετράει και η Θεσσαλία με το πέρασμα της κακοκαιρίας «Διομήδης» να έχει προκαλέσει υπερχειλίσεις ποταμών, διακοπές στην ηλεκτροδότηση και πλημμύρες σε σπίτια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Αλλάζει ο λογαριασμός στις εαρινές καλλιέργειες από τις πλημμύρες στον Έβρο
Όπως δείχνουν τα πράγματα, κατά μήκος του Έβρου χιλιάδες στρέμματα που είχαν ήδη καλλιεργηθεί με φθινοπωρινές καλλιέργειες και ειδικότερα με σιτηρά και ελαιοκράμβη «πνίγονται» αυτές τις μέρες κάτω από μεγάλους όγκους νερού, πράγμα που σημαίνει ότι μεταφέρονται στο σχεδιασμό των εαρινών σπορών, με ότι σημαίνει βέβαια αυτό για τα κόστη αυτών των εκμεταλλεύσεων.

Σημειωτέον ότι εδώ και μήνες οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας που συνοδεύει τα ενεργειακά κόστη (καύσιμα, ηλεκτρικό, φυσικό αέριο), καθώς και τα κόστη των εισροών και ειδικά του λιπάσματος που πλήττεται ευθέως από τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια. Είναι σαφές ότι το ρίσκο που αναλαμβάνουν φέτος οι καλλιεργητές είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς καλούνται να επενδύσουν ακριβά, χωρίς να είναι βέβαιο ότι οι τιμές διάθεσης των προϊόντων τους θα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα και κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022. 

- Advertisement -

Στο ίδιο έργο θεατές ζουν και φέτος χιλιάδες αγρότες στον Έβρο, καθώς μεγάλες εκτάσεις με σιτηρά, ελαιοκράμβες και μηδική, που με κόπο και με πολλά έξοδα καλλιέργησαν τους προηγούμενους μήνες, «πνίγονται» κάτω από τεράστιους όγκους νερών, εξαιτίας της ολιγωρίας των αρχών να προβούν στα αναγκαία έργα για την επιδιόρθωση των αναχωμάτων, που έχουν υποστεί ρήγματα.

Ήδη, περίπου 15.000 στρέμματα με χειμερινές καλλιέργειες, μέσα στην πεδιάδα που περικλείεται από χωριά όπως το Τυχερό, τα Θυμάρια και τα Λαγυνά, έχουν μετατραπεί σε λασπώδη λίμνη, ενώ αποκαρδιωτική είναι η εικόνα και σε άλλα σχεδόν 10.000 στρέμματα καλλιεργειών στον κάμπο, που ξεδιπλώνεται από το Αλεποχώρι, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, έως και τις παρυφές της πόλης του Διδυμοτείχου.

«Δυστυχώς είμαστε ξεχασμένοι από το Θεό και από τους ανθρώπους. Πέρυσι τέτοιο καιρό είχαμε πράγματι έντονες βροχοπτώσεις, γεγονός που οδήγησε στο να σπάσουν δύο αναχώματα και να γίνουν και πάλι πλημμύρες. Ένα χρόνο μετά και παρά τις διαρκείς οχλήσεις μας προς την Περιφέρεια, δεν έγινε καμία εργασία θωράκισής τους. Έτσι, με τις βροχές των προηγούμενων ημερών, τα νερά ήρθαν και πλημμύρισαν τον κάμπο στα Θυμάρια και ένα τμήμα από τον κάμπο στο Τυχερό», μας ανέφερε ο παραγωγός Παναγιώτης Ζαπάρτας, ο οποίος από τα 400 στρέμματα που καλλιεργεί, τα μισά είναι ήδη καλυμμένα από μεγάλες ποσότητες υδάτων. «Αυτό σημαίνει απώλεια παραγωγής και παραπάνω έξοδα σε ζιζανιοκτόνα και σε μυκητοκτόνα για να κρατηθούν υγιή τα χωράφια», υποστηρίζει με εμφανή εκνευρισμό.

Ο παραγωγός Πρόδρομος Προϊκάκης από το Τυχερό εκτιμά πως από τα περίπου 40.000 στρέμματα της συγκεκριμένης πεδιάδας, γύρω στο 1/3 έχει πλημμυρίσει. «Έχουμε μπροστά μας όλο το χειμώνα και σταδιακά θα πλημμυρίζουν και άλλες εκτάσεις, όσο βρέχει και λιώνουν τα χιόνια, δημιουργώντας πρόβλημα και στις επικείμενες εαρινές καλλιέργειες, διότι αναγκαστικά θα σπαρθούν αργότερα, αν καταφέρουμε να μπούμε να κάνουμε την προετοιμασία του εδάφους και αυτό θα έχει συνέπεια στις αποδόσεις οι οποίες θα είναι μειωμένες», είπε χαρακτηριστικά.

Παρόμοια εικόνα περιγράφει και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Διδυμοτείχου Καμπρούδης Αξιώτης, σημειώνοντας πως στα χωράφια του κάμπου του ερυθροποτάμου τη ζημιά την έχουν κάνει τα περίπου 20 σπασμένα αναχώματα που δεν επιδιορθώθηκαν. «Δεν ίδρωσε κανενός το αφτί, παρά τις φωνές μας. Δεν έγινε κανένα έργο όλο το καλοκαίρι και φυσιολογικά τα χωράφια πλημμύρισαν», λέει με αγανάκτηση ο αγρότης θυμίζοντας πως από τα συνολικά 35.000 στρέμματα που εκτείνεται ο τοπικός κάμπος σήμερα είναι πλημμυρισμένα τα 10.000 στρέμματα.

agronews.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Latest News

Η Ελένη Παπαδοπούλου υποψήφια με την “Πατριωτική Ένωση” στην Δράμα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε την υποψηφιότητα της κυρίας Ελένης Παπαδοπούλου στην εκλογική περιφέρεια Δράμας. Η κ. Ελένη Παπαδοπούλου γεννήθηκε στη...

More Articles Like This