9.4 C
Alexandroupoli
Wednesday, July 2, 2025

Η δωρεά οργάνων για μεταμόσχευση αποτελεί ύψιστη μορφή αλτρουϊσμού

Τι δήλωσε στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, η Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος, Διευθύντρια του ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, κα. Βάσω Θεοδώρου

Πέντε λεπτά από τον χρόνο μας, δίνοντας μια φιάλη αίματος, μπορεί να σώσουν μια ζωή ενός συνανθρώπου μας, που κινδυνεύει. Ωστόσο, το να χαρίζει κάποιος τα όργανά του, αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού.

Η Βάσω Θεοδώρου είναι Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος και διευθύντρια του ΕΣΥ, λόγω της εργασίας της στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, έχει βιώσει καταστάσεις όπου οι οικογένειες αποθανόντων, παίρνουν την απόφαση να δωρίσουν τα όργανα των αγαπημένων τους προσώπων. 

Τις εμπειρίες της από τις εν λόγω καταστάσεις, μοιράστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ.  

- Advertisement -

Δωρεές οργάνων στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Όπως ανέφερε, συνολικά στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ) το 2021, δύο (2) πολίτες δώρισαν τα ζωτικά τους όργανα, δίνοντας ζωή σε πολλούς περισσότερους, καθώς μέχρι και επτά (7) άνθρωποι -θεωρητικά- μπορούν να γίνουν συμβατοί λήπτες.

Ειδικότερα, το πιο πρόσφατο παράδειγμα, αποτέλεσε μια 76χρονη γυναίκα, η οποία κατέληξε στο ΠΓΝΑ, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, δωρίζοντας τους δύο νεφρούς της. 

Μάλιστα, η διαδικασία που ακολουθείται είναι αρκετά δύσκολη, πολύωρη και επίπονη, καθώς θα πρέπει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να επιτελέσει πληθώρα εργασιών, τόσο με τον άνθρωπο που έφυγε από την ζωή, όσο και με τα ζωτικά του όργανα, τα οποία θα χρειαστεί να μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία, καθότι στην Αλεξανδρούπολη δεν πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις.

Κριτήρια Επιλογής & Απόρριψης

Η ηλικία δεν είναι αντένδειξη, ούτε και η πανδημία του κορωνοϊού, για δωρεά οργάνων. Μοναδική απόρριψη γίνεται ότι ο αποθανόντας είναι καρκινοπαθής.

«Εγκεφαλικά Νεκρός»

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο θάνατος συμβαίνει όταν η καρδιά σταματά να χτυπάει και οι πνεύμονες σταματήσουν την αναπνοή, αλλά υπάρχουν μηχανές που μπορούν να υποστηρίξουν αυτές τις λειτουργίες, όταν ο εγκέφαλος δεν μπορεί, πια. 

Όταν ένας άνθρωπος χαρακτηριστεί εγκεφαλικά νεκρός, τότε σημαίνει ότι έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη και πρακτικά έχει φύγει από την ζωή. Σε αυτό το σημείο, οι γιατροί ενημερώνουν τους οικείους του αποθανόντας, εάν επιθυμούν να δωρίσουν τα όργανά του.

Μεταμόσχευση Καρδιάς από Χοίρο

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους λήψης δωρεάς οργάνων, καθώς οι λίστες αναμονής των ασθενών, που χρήζουν αντικατάσταση οργάνου, μπορεί να φτάσουν κατά μέσο όρο ακόμη και τα επτά χρόνια. 

Στο πλαίσιο αυτό, προ ολίγου καιρού, λόγω των αυξημένων αναγκών, συνέβη ένα ιατρικό ορόσημο, καθώς μια ιατρική ομάδα στις ΗΠΑ κατάφερε να πάρει κατ΄εξαίρεσιν άδεια, προκειμένου να πραγματοποιήσει μεταμόσχευση καρδιάς, από έναν χοίρο, σε έναν 57χρονο, ο οποίος είχε καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

Σήμερα η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια. 

Χρήστος Νέδος

Aegean
Wednesday, July 2, 2025

Latest News

Αλεξανδρούπολη: Στέγη απέκτησε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Ένας ακόμη χώρος εγκατάλειψης και παραβατικότητας στην καρδιά των Εργατικών Κατοικιών στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα παίρνει ζωή. Σύμφωνα με...

More Articles Like This