9.4 C
Alexandroupoli
Monday, June 30, 2025

Πάλι… πλημμύρισε ο κάμπος Τυχερού

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και όχι γιατί κατέβασε νερά από Βουλγαρία, ο ποταμός Έβρος – Καθυστέρησε το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας, ύψους 3,1 εκατ. ευρώ, λόγω… γραφειοκρατίας – Υποχωρεί η στάθμη των υδάτων

Για ακόμη μια φορά, χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν στην συγκεκριμένη περιοχή, όχι όμως επειδή ξεχείλισε ο ποταμός Έβρος (αν και τις προηγούμενες ημέρες η στάθμη του νερού ξεπέρασε τα όρια επιφυλακής, λόγω του ποταμού Εργίνη που κατέβασε πολύ νερό από την Τουρκία). 

Η κατάσταση σήμερα στον ποταμό Έβρο δείχνει να εκτονώνεται, ενώ η στάθμη υποχώρησε. Εντούτοις, η ζημιά έγινε λόγω των ανοιχτών αναχωμάτων στο ρέμα Σαράντη που δέχθηκε μεγάλους όγκους νερού, αλλά και του ρέματος της Λύρας και του Προβατώνα. 

Δυστυχώς δεν έγινε έγκαιρα η αποκατάσταση και ενίσχυση των κατεστραμμένων εδώ και πολλούς μήνες αναχωμάτων, όπως ζητούσε ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος και οι αγρότες της περιοχής, πολλές φορές από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και τον Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

- Advertisement -

Αν και την περασμένη Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, υπογράφηκε η σύμβαση με την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, για το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας 38.500 στρεμμάτων στον κάμπο Θυμαριάς-Τυχερού-Φυλαχτού του Δήμου Σουφλίου, προϋπολογισμού 3,1 εκατομμυρίων ευρώ από πόρους του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει εδώ και καιρό. 

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο και με τις γνωστές γραφειοκρατικές διαδικασίες του δημοσίου, συν την πανδημία του κορονοϊού που δημιουργεί επιπλέον προβλήματα λειτουργίας των υπηρεσιών, επήλθαν μεγάλες καθυστερήσεις.

Το Evros-news.grεπανειλημμένα επεσήμανε ότι όπως και για τα παρόμοια προβλήματα των αναχωμάτων στην περιοχή Ερυθροποτάμου, έπρεπε να είχε επιλεγεί η κατεπείγουσα διαδικασία και να ανατεθεί με πρόσκληση ενδιαφέροντος η άμεση αποκατάσταση τους. 

Η δικαιολογία ότι οι υπεύθυνοι υπηρεσιακοί παράγοντες διαφωνούσαν, δεν ενδιαφέρει τους αγρότες που βλέπουν τις εκτάσεις τους να πλημμυρίζουν. 

Αυτοί δεν θα ζητήσουν ευθύνες από τους υπηρεσιακούς, αλλά από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Έβρου και τον Περιφερειάρχη.

Τι δήλωσε στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ο Δ. Πέτροβιτς

«Οι έντονες βροχοπτώσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Βουλγαρία, δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα σε αρκετές περιοχές του Έβρου, καθώς η αύξηση της στάθμης των ποταμών Έβρου και Ερυθροπάτομου, δημιούργησαν φαινόμενα υπερχείλισης.

Το φαινόμενο είναι σύνηθες και γι΄αυτό, το κράτος οφείλει να αναλάβει την κύρια ευθύνη στην διαχείριση των ποταμών, καθώς οι περιφέρειες από την πλευρά τους κάνουν ό,τι μπορούν, ωστόσο το κόστος αυτής της προσπάθειας είναι δυσβάσταχτο, για την επαρκή διαχείρισή τους. Όταν έχουμε λεφτά,προχωράμε σε αντιπλημμυρικά έργα και έργα αποκατάστασης, όταν δεν έχουμε, αυτομάτως είμαστε σε στάδιο αναμονής. Τα πάντα εξαρτώνται από τις κρατικές χρηματοδοτήσεις. Επιπλέον, με επιστολή μου από τον Δεκέμβριο, ζήτησα από τον ΕΛΓΑ να γίνει μια προεκτίμηση και καταγραφή των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στον Έβρο, ούτως ώστε, εφόσον δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα, κανένας πολίτης να μην έχει καθυστέρηση, με τις αποζημιώσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων στην τηλεόραση ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Aegean
Monday, June 30, 2025

Latest News

Σύσκεψη ελαιοπαραγωγών στα Δίκελλα Αλεξανδρούπολης

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στον αγροτικό κόσμο του Έβρου, με τους ελαιοπαραγωγούς να στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα...

More Articles Like This