9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, June 19, 2025

Ρώσικα κεφάλαια για το κοίτασμα «ΕΨΙΛΟΝ» στη Θάσο

Η απάντηση στα Τουρκικά Σχέδια για τον Πρίνο, με την χορήγηση δανείου 90,5 εκατ. ευρώ στην Energean Oil And Gas

Eν μέσω της ενεργειακής κρίσης και της συνεχιζόμενης πτώσης της τουρκικής λίρας, η Άγκυρα στόχευσε επίτηδες το πετρέλαιο γύρω από την Θάσο, θέτοντας έτσι σοβαρό ζήτημα κατά της χώρας μας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sözcü, “σε μια εποχή που η τιμή του πετρελαίου εκτινάσσεται στα ύψη, η Ελλάδα παράγει 4.000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα από το νησί της Θάσου, τα χωρικά ύδατα του οποίου προφανώς ανήκουν στην Τουρκία”, σε μια πρωτοφανή κίνηση κατά της χώρας μας.

Η απάντηση ήρθε από την απόφαση της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης της Μαύρης Θάλασσας (BSTDB) στην οποία συμμετέχει και η Ρωσία, με την χορήγηση δανείου  έως 90,5 εκατ. ευρώ στην EnergeanOilandGasS.A. (Energean), τη μοναδική ελληνική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Ρώσο επικεφαλής της.

- Advertisement -

Τα έσοδα θα χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά σχέδια της Energean στην ανάπτυξη του πεδίου Έψιλον στον Πρίνο, και θα στηρίξουν επίσης τις ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης και την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών δαπανών στο συγκρότημα υποδομής του Πρίνου.

Το έργο θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών στις βιομηχανίες γεώτρησης και κατασκευών, καθώς και διατήρηση των μέσων διαβίωσης σε βασικές ελληνικές επιχειρήσεις εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid-19.

«Μετά την επιτυχή έναρξη της συνεργασίας μας το 2018, η συνεχής υποστήριξη της BSTDB προς την Energean υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αξιοποιήσει τους γηγενείς φυσικούς της πόρους της, για μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, να συμβάλει στην αύξηση των δημοσιονομικών εσόδων και να αναπτύξει τις εξαγωγές στην περιοχή.

Πρόκειται για σημαντικό αντίκτυπο στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, σε μια ζωτική στιγμή που οι επιχειρήσεις προσπαθούν να ανακάμψουν από την παγκόσμια πανδημία.

Επιπλέον, ενώ όλοι δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καθαρότερες πηγές ενέργειας, βασικό στοιχείο αυτής της διαδικασίας είναι να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση θα εξελιχθεί ομαλά», δήλωσε ο Ντμίτρι Πάνκιν, Πρόεδρος της BSTDB.

Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Μαύρης Θάλασσας (BSTDB) είναι ένας διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός που ιδρύθηκε από την Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία.

Τα κεντρικά γραφεία της BSTDB βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα. Η BSTDB υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία παρέχοντας δάνεια, πιστωτικά όρια, ίδια κεφάλαια και εγγυήσεις για έργα και χρηματοδότηση του εμπορίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις χώρες μέλη της. Το εγκεκριμένο κεφάλαιο της Τράπεζας είναι 3,45 δισ. ευρώ, ενώ η BSTDB βαθμολογείται μακροπρόθεσμα με “A” από την StandardandPoor’s, με “A2”, από την Moody’sμε “A+, καθώς “και από τον ρωσικό οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ACRA.

Η ουσία είναι με όλα αυτά ότι, η Άγκυρα και το κατεστημένο των νέο-οθωμανών αλλά και των κεμαλιστών, θεωρεί όλες αυτές τις αστήρικτες , φανταστικές και ανόητες μέχρι τρέλας «θεωρίες» των ειδικών για τον Πρίνο και άλλα μέρη στο Αιγαίο , ως αληθοφανείς και απαιτεί μάλιστα ουσιαστικά την “συνδιαχείρηση του Αιγαίου με σκοπό την ενεργειακή εκμετάλλευση”. Η απάντηση μας είναι συνεχής εξοπλισμός των ενόπλων μας δυνάμεων και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μας, αναμένοντας την επέκταση στα 12 μίλια κάποια στιγμή. 

pentapostagma.gr

Thursday, June 19, 2025

Latest News

Συμβάσεις 127 εκατομμυρίων ευρώ για έργα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Σε όλες τις περιφερειακές ενότητες - Προχωρά η βελτίωση συστημάτων άρδευσης ΤΟΕΒ Φερών Πέπλου, προϋπολογισμού 8,2 εκ. ευρώ -...

More Articles Like This