
- Τι ακριβώς είναι το “XanthiTechLab”; Από ποιους δημιουργήθηκε και πόσο καιρό βρίσκεται σε λειτουργία;
ToXanthiTechLabείναι ένα χώρος καινοτομίας και συνάντησης νέων ανθρώπων. Βασικός στόχος είναι να παρέχει δεξιότητες του 21ου αιώνα σε νέους, μαθητές, φοιτητές, επαγγελματίες κτλ.
Αποτελεί μια συνεργασία του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και της Πρεσβείας των ΗΠΑστην Ελλάδα.
Είναι μέρος του δικτύου των AmericanSpacesκαι υπάρχει απο το 2003 μαζί με τις υπόλοιπες Αμερικανικές Γωνιές σε Βέροια, Σπάρτη, Κέρκυρα, Αθήνα και ετοιμάζεται και στη Θεσαλονίκη.

Από το 2017 πλέον ονομάζονται TechlLabs, δίνοντας βάση στην τεχνολογία, στο STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics), το 3d printing, την εκπαιδευτική ρομποτική και τα soft skills.
Ο χώρος του έχει ανακαινισθεί το 2017,από το Ινστιτούτο Smithsonian, με σκοπό να γίνει σύγχρονος και ελκυστικός. Είναι εξοπλισμένος με kitρομποτικής,3dprinters, κάμερες, εξοπλισμό για podcast.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι έχει διακριθεί στην εκπαιδευτική ρομποτική,παίρνοντας συγχαρητήρια από τoνπρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ.Προκόπη Παυλόπουλο.
Το καλοκαίρι που μας πέρασε,το επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός, επιβραβεύοντας τηνδουλειά που γίνεται πάνω σε μαθητές και φοιτητές. Έχει βραβευτεί δύο φορές από τα «BravoSustainableAwards» το 2019 και το 2021.

Την 1η φορά για δομή συνεργασίας και ενίσχυσης της νεολαίας και τη 2η χρονιά για τις δράσεις καταπολέμησης τουCovid-19 με συνέργειες.
Αυτό έγινε με δύο σημαντικές πρωτοβουλίες:η πρώτη είναι ότι το δίκτυο το TechLabστην Ελλάδα χρησιμοποίησε τους τρισδιάστατους εκτυπωτές για να εκτυπώσει ιατρικές προσωπίδες,συμβάλλοντας στηντοπική κοινωνία και η δεύτερη πρωτοβουλίαότι έκανε δράσεις και εκστρατείες σχετικά με τα εργαλεία κατά της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων.
- Ποια προγράμματα διαθέτει και σε ποιους τομείς;
Διαθέτει προγράμματα πάνω στην εκπαιδευτική ρομποτική, τα αγγλικά, το STEM, τα socialmedia, την παραπληροφόρηση και τα λεγόμενα softskills(διαπραγματεύσεις, ηγεσία,διαχείριση κρισεων κτλ).

Τηνσυγκεκριμένη περίοδο “τρέχουν” ήδη προγράμματα ρομποτικής,που θα καταλήξουν τονΜάρτιο με το διαγωνισμό FirstLegoLeagueXanthi.
Ενταχθήκαμε στο παγκόσμιο πρόγραμμα της Ciscoκαι πλέον ως CiscoΝetworkingAcademyπαρέχουμε μαθήματα σε κυβερνοασφάλεια (cybersecurity) ή προγραμματισμό.
Το πρόγραμμα Healit-Socialmediacampaignμε σκοπό την εκπαίδευση στα socialmediaκαι τις εκστρατείες σε αυτά.
Προγράμματα ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας,ενίσχυσης της αγγλικής γλώσσας στα προφορικά.
Διαθέτει επίσης προγράμματα για arduino, τρισδιάστατη εκτύπωση, podcastκαι νεανικής επιχειρηματικότητας.
Ένα σημαντικό κομμάτι που αναπτύξαμε επίσης κατα τα δύο τελευταία χρόνια είναι αυτό του γραμματισμού στα media, δηλαδή ό,τι έχει σχέση με την παραπληροφόρηση και την ανίχνευση των ψευδών ειδήσεων.
3) Σε ποιους απευθύνεται το «XanthiTechLab»;
ΤοXanthiTechlabαπευθύνεται σε μαθητές από 8-16 ετών, φοιτητές, νέους επιχειρηματίες, επαγγελματίες και εκπαιδευτικούς.
- Πείτε μας μερικά λόγια για την συνεργασία που έχετε με το Επιμελητήριο Έβρου και το LightHub. Πώς προέκυψε;
Είναι μια συνεργασία για την οποία είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, τόσο στο κομμάτι τουXanthiTechLabπου στηρίζει ως CommunityPartnerτο LightHub, όσο και προσωπικά που συμβάλλω στο κομμάτι των δράσεων και των δημοσίων σχέσεων.
Είναι μια πρότυπη δομή επιχειρηματικότητας με κορυφαία ονόματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως ΗΠΑ,που δύσκολα τους συναντά κανείς συγκεντρωμένους.
Αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με κορυφαίους του είδους, όπως ο κ. Σουκουλιάς, ο κ. Καλογεράκης, ο κ. Σπηλιώτης, ο PeterEconomides,οTomKatsioulas,ηMarinaHatsopoulos, ο Φώτης Φιλιππόπουλος. Είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που βρίσκονται στη δομή ως μέντορες και παρέχουν την τεχνογνωσία τους,ενισχύοντας το τοπικό επιχειρηματικό οικοσύστημα.
Τα τελευταία χρόνια συνεργαζόμαστε με το Mindsparkσε δράσεις επιχειρηματικότητας και τον κ. Σκερλετόπουλο, υπεύθυνο του LightHub, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δραστήριος και άνθρωπος που θέλει να προσφέρει στο τοπικό οικοσύστημα ξεχωριστές δεξιότητες και εκπαίδευση.
Κάνοντας εμείς από την πλευρά μας ταχύρρυθμες δράσεις νεανικής & γυναικείας επιχειρηματικότητας με διάφορους φορείς, αλλά και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, θέλαμε να συνδυάσουμε την τεχνογνωσία μας και να μεγαλώσουμε το οικοσύστημα της περιοχής.
Έτσι προέκυψε και αυτή η συνεργασία,με σκοπό να υπάρχουν ωφελούμενοι και ομάδες από όλη την περιφέρεια, ούτως ώστε να“γεννηθούν”υπηρεσίες και προϊόντα με κατάλληλη συμβουλευτική και καθοδήγηση.
- Πού μπορεί να σας βρει κάποιος ενδιαφερόμενος;
Ο κόσμος μπορεί να μας βρει στα social media του Χanthi Techlab σε Facebook, instagram, Twitter, YouTube.
Επίσης,στο τηλέφωνο 25410-22415, εσωτερικό 3.
Στοemailxanthitechlab@gmail.com, καθώς και στις σελίδες του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης.
Βρισκόμαστε στην Πλατεία Διοικητηρίου 1Α στον 1ο όροφο, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης.
- Ποια σχέδια έχει στα σκαριά το «XanthiTechLab» για το μέλλον;
Για το μέλλον,εφόσον επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς καθημερινότητας,ο σκοπός είναι να επανέλθουμε όσο γίνεται στις διά ζώσης δράσεις και να βρεθούμε ξανά με φίλους, συνεργάτες,κάνοντας δημιουργικά project.
Στο πιο πρακτικό κομμάτι,ετοιμάζουμε για τον Απρίλιο τον“Διαγωνισμό Διαπραγμάτευσης”που θα γίνει υβριδικά.
Μάλιστα,σχεδιάζεται να δοκιμάσουμε πιλοτικά και ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης,που θα αξιολογεί τις αντιδράσεις στις προσημειώσεις των συμμετεχόντων.
Συνεχίζεται το πρόγραμμα «CiscoNetworkingAcademy», παρέχοντας την ενότητα της κυβερνοασφάλειας.
Στις 12 Μαρτίου θα διοργανώσουμε τονδιαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής «FIRSTLEGOLEAGUE2022»,με τη συμμετοχή 16 ομάδων από όλη την περιφέρεια.
Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με το LightHub,θα ξεκινήσει και ο 2ος κύκλος υποβολής προτάσεων από τις ομάδες που θα χρειαστούν συμβουλευτική και mentoring.
Μαζί με αυτές τις δράσεις,σίγουρα ετοιμάζουμε και μικρότερες,σε συνεργασία με τις φοιτητικές ομάδες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το «DigitalCommunicationNetworkGlobal», την eduACT, σε σχέση με STEM, socialmediaκαι 3dprinting.
- Τελικά, πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η τεχνολογία στη ζωή μας; Οι πολίτες προλαβαίνουν τα αλματώδη βήματα που σημειώνονται σ’ αυτήν;
Η τεχνολογία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη ζωή μας και την καθημερινότητά μας.
Θέλοντας και μη,από τις συσκευές που χρησιμοποιούμε μέχρι και τις ψηφιακές δεξιότητες στον εργασιακό μας χώρο, είναι πλέον μεγάλο κομμάτι.
Γίνονται τεράστια άλματα στην τεχνολογία, ήδη φτιάχνονται σπίτια από τρισδιάστατους εκτυπωτές, χρησιμοποιούμε την εικονική πραγματικότητα για παιχνίδια και πλέον και συναντήσεις εξ αποστάσεως.
Ένα στοιχείο που μας δείχνει τα βήματα που γίνονται,είναι και το λεγόμενο metaverse, που μπορεί να είναι για την εικονική πραγματικότητα ότι και τα smartphonesγια τα πρώτα κινητά τηλέφωνα που βγήκαν τη δεκαετία του ‘80.
Πλέον μπορούμε να μεταφερθούμε αρκετά ρεαλιστικά στον τρισδιάστατο κόσμο και την εικονική πραγματικότητα.
Βλέπουμε πως ο κόσμος των ταινιών«Avatar» και παλαιότερα «BladeRunner» είναι στην καθημερινότητάμας.
Θεωρώ πως οι περισσότεροι πολίτες πρέπει να προλάβουν διάφορες χρήσεις και εργαλεία της τεχνολογίας για να γίνει η δουλειά τους και η καθημερινότητάτους καλύτερη.Ωστόσο,χρειάζεται προσοχή, γιατί πάντα υπάρχουν και κίνδυνοι, γι’αυτό υπάρχει και η κυβερνοασφάλεια που πρέπει να ενημερωνόμαστε γι’αυτήν.