9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Η Περιφέρεια «ΑΜ-Θ» να ενισχύσει τις μικρές επιχειρήσεις

Συγκεκριμένη πρόταση υπέβαλαν στον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης – Το 92% των Μικρομεσαίων είναι σχεδόν αποκλεισμένο από το Τραπεζικό σύστημα

Την ανάγκη οικονομικής στήριξης των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης διαπίστωσαν οι πρόεδροι των έξι Επιμελητηρίων και ως εκ τούτου υπέβαλαν συγκεκριμένη πρόταση λήψης μέτρων προς τη Διοίκηση της Περιφέρειας. 

Η πρόταση αφορά στην κατάρτιση ενός χρηματοδοτικού προγράμματος με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και στόχευση, ώστε να ωφεληθούν μέσα από αυτό Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση του κορωνοϊού και δεν είχαν ενταχθεί σε προηγούμενα χρηματοδοτικά προγράμματα. 

Σε άλλες Περιφέρειες της Ελλάδας «τρέχουν» ήδη αντίστοιχα προγράμματα, από τα οποία μάλιστα μπορούν να προκύψουν και οι κατευθυντήριες γραμμές για το συγκεκριμένο που αιτούνται οι έξι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ. 

- Advertisement -

Οι Πρόεδροι των έξι Επιμελητηρίων της Περιφέρειας ΑΜΘ, συνυπογράφουν την κάτωθι δήλωση:

 «Η τοπική μας οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις και ως εκ τούτου αυτές πρέπει να στηριχθούν και να ενδυναμωθούν ώστε να αντέξουν τις συνέπειες που επέφερε στον κύκλο εργασιών τους, ο κορωνοϊός. Είδαμε ότι κάτι αντίστοιχο έχει γίνει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από την Διοίκηση -το λεγόμενο πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ ΙΙ- και έτσι προτείναμε και στη Διοίκηση της δικής μας Περιφέρειας να πράξει κάτι ανάλογο. Φυσικά, όλα τα Επιμελητήρια, αλλά και το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο ΑΜΘ είμαστε στη διάθεση της Διοίκησης της ΠΑΜΘ, ώστε να σχεδιάσουμε από κοινού το πρόγραμμα και να προσφέρουμε στην τεχνοκρατική μας εμπειρία, με γνώμονα πάντα την βελτίωση των συνθηκών στην τοπική επιχειρηματική κοινότητα. Ελπίζουμε ότι η πρότασή μας θα τύχει θετικής αντιμετώπισης στο άμεσο μέλλον». 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας

ΜΑΡΚΟΣ ΔΕΜΠΑΣ

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. & Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ 

Η επιστολή στον Περιφερειάρχη

ΠΡΟΣ

Περιφερειάρχη ΑΜΘ κο Χρήστο Μέτιο

Αξιότιμε κε Περιφερειάρχη

Με την παρούσα επιστολή οι πρόεδροι των έξι Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, προτείνουμε στη Διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης την κατάρτιση ενός προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων της Περιφέρειας μας, που έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση του κορωνοϊού και δεν ήταν επιλέξιμες στο προηγούμενο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης πληττόμενων επιχειρήσεων της ΠΑΜΘ ή δεν είχαν θετική έκβαση στην αξιολόγησή τους.

Έχει ήδη δημοσιευτεί πρόσκληση σε αντίστοιχη δράση με τον τίτλο «ΑΝΑΣΑ II» από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω της οποίας θα ενισχυθούν (υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις) Μικρές και πολύ Μικρές Επιχειρήσεις στην ζώνη εμβέλειας της με ποσά από 2.000 έως 7.000 ευρώ.

Κρίνοντας την εν λόγω δράση ως «καλή πρακτική» προτείνουμε στη Διοίκησή σας την υιοθέτηση και εφαρμογή της, πάντα βέβαια σε συνάρτηση με τις ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας της περιοχής μας και τα οικονομικά δεδομένα της Περιφέρειας μας.

Ωστόσο και ως εκ του θεσμικού μας ρόλου, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η ανάγκη στήριξης και υποστήριξης των Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων είναι αδιαμφισβήτητη καθώς μπορεί η πανδημική κρίση να μην προκάλεσε λουκέτα, αλλά έχει θέσει εν αμφιβάλω τη διατήρηση της βιωσιμότητας τους.

Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021, εκτενής έρευνα του ΙΜΕ/ ΓΣΕΒΕΕ είχε καταδείξει το πρόβλημα ρευστότητας των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων με 1 στις 5 επιχειρήσεις να δηλώνει ότι δεν έχει καθόλου ρευστότητα και το 36.7% αυτών να θεωρεί ορατό τον κίνδυνο του «λουκέτου».

Επιπλέον, είναι ήδη γνωστό και καταγεγραμμένο ότι το 92% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραμένει σχεδόν αποκλεισμένο από το τραπεζικό σύστημα (άρα στερείται πρόσβασης στη ρευστότητα).

Τέλος, οι πρόσφατες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και οι συνέπειες τους (αύξηση ενεργειακού κόστους, ανατιμήσεις πρώτων υλών, καυσίμων κ.α.) συντελούν στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος που επικρατεί στην αγορά και απειλεί τη βιωσιμότητα των Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων. 

Σημειώνεται ότι δεδομένων των αρνητικών εξελίξεων παγκόσμια, ίσως θα ήταν χρήσιμη μία επαναχρηματοδότηση των Μικρών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΠΑΜΘ.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η επιχειρηματική κοινότητα της Περιφέρειας μας αποτελείται κατά κύριο λόγο από Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις, σας καλούμε να εξετάσετε σοβαρά το ενδεχόμενο κατάρτισης ενός προγράμματος ενίσχυσης αντίστοιχου του θεσσαλικού «ΑΝΑΣΑ II» και δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συνδράμουμε τη διοίκηση σας στην κατεύθυνση αυτή, μέσω του θεσμικού μας ρόλου αφ’ ενός και αφ’ ετέρου μέσω των τεχνοκρατικών δυνατοτήτων που έχουν τα Επιμελητήρια και μπορούμε να ενεργοποιήσουμε για την επίτευξη του στόχου.

spot_img
spot_img
spot_img

Latest News

«Χρίσμα» Χρήστου Μέτιου στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτη Ξυνίδη

Ο κ. Ξυνίδης θα μετέχει στην πρώτη σύνθεση της Διοίκησης του νέου Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης -...

More Articles Like This