9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, July 3, 2025

Θα είναι μία… καλή χρονιά για τους Εβρίτες μελισσοκόμους

Στον Έβρο υπάρχουν 1.600 Μελισσοκόμοι με 15.000 κυψέλες – Ετοιμάζεται το Μελισσοκομικό Πάρκο στην Κοτρωνιά Σουφλίου 

Μία καλή χρονιά φαίνεται ότι θα είναι η φετινή για τη μελισσοκομία στον Έβρο, αφού οι μέχρι τώρα καιρικές συνθήκες ευνοούν τους μελισσοκόμους του νομού. 

Τη διαπίστωση αυτή έκανε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Σουφλίου, Πασχάλης Χριστοδούλου, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας (20/05).

 “Φέτος φαίνεται ότι θα είναι μία καλή χρονιά, ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει, ακόμα κι από μία κακή καιρικά ημέρα”, ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Χριστουδούλου, επισημαίνοντας ότι και η αύξηση της τιμής των καυσίμων αποτελεί μία παράμετρο που πιθανόν να επηρεάσει τις ποσότητες που τελικά θα παραχθούν. “Αρκετοί θα αποφύγουν συχνές και μακρινές μετακινήσεις από ανθοφορία σε ανθοφορία, και αυτό θα μειώσει και την παραγωγή τους”, εξήγησε ο ίδιος. 

- Advertisement -

Όπως είπε ο κ. Χριστοδούλου, υπολογίζεται ότι στον Έβρο υπάρχουν περίπου 1.600 εγγεγραμμένοι στο μητρώο μελισσοκόμοι, βάσει των βιβλιαρίων που έχουν εκδοθεί, δεν είναι είναι όμως όλοι ενεργοί. “Περίπου οι μισοί από αυτούς ασχολούνται πραγματικά και κατέχουν έναν σημαντικό αριθμό κυψελών, που ξεπερνούν τις 15.000”, ανέφερε συγκεκριμένα. Πρόσθεσε δε πως ο μέσος όρος παραγωγής προϊόντων μέλισσας στον Έβρο φτάνει έως και το 12% της εθνικής παραγωγής, ενώ υπήρξαν και χρονιές που η Θράκη, κυρίως λόγω των μεγάλων εκτάσεων ηλίανθου, έφτασε να “δίνει” μέχρι και το 1/3 της συνολικής εγχώριας παραγωγής. 

Αναφερόμενος στη σημασία της μέλισσας, ο κ. Χριστοδούλου τόνισε τη συνεισφορά της στη διατροφική αλυσίδα, αλλά και τους κινδύνους που διατρέχει, και στην Ελλάδα, το σπουδαιότερο για τον άνθρωπο και τη φύση έντομο, κυρίως λόγω της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων από μερίδα αγροτών. “Απαιτείται σεβασμός στη μέλισσα και τήρηση των κανόνων για να προστατευτεί”, τόνισε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως θα πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι “η μέλισσα είναι σύμμαχος των αγροτών”. 

Την 1η Ιουνίου η πρώτη επίσημη συνάντηση εργασίας για το Μελισσοκομικό Πάρκο Σουφλίου

Η πρώτη επίσημη συνάντηση εργασίας για την έναρξη υλοποίησης του έργου του μελισσοκομικού πάρκου που θα δημιουργηθεί στην περιοχή Κοτρωνιάς Σουφλίου, θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου στο Σουφλί. Στην ομάδα που θα προετοιμάσει και θα συντονίσει τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν, θα συμμετέχει και ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου περιοχής Σουφλίου, Πασχάλης Χριστοδούλου, ο ομότιμος καθηγητής Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πασχάλης Χαριζάνης και ένας καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας Ορεστιάδας του Δ. Π.Θ. 

Πασχάλης Χαριζάνης: Η Ελλάδα είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες σε μελίσσια χώρα του κόσμου

“Αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια”, φέρεται να είχε δηλώσει ο Αλβέρτος Αΐνστάιν, και η άποψη αυτή, αν και μάλλον ειπώθηκε καθ΄ υπερβολήν για να υπογραμμιστεί η σημασία της μέλισσας, έχει μια δόση αλήθειας, δεδομένου ότι η μέλισσα είναι ο κύριος επικονιαστής και ρυθμιστής του πλανήτη. “Υπάρχουν και πολλά άλλα έντομα που κάνουν επικονίαση, όμως η παραγωγή φυτών, καλλιεργούμενων και αυτοφυών, θα ήταν πολύ μειωμένη”, εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο ομότιμος καθηγητής Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πασχάλης Χαριζάνης.

Και παρότι, όπως είπε, σε πολλές χώρες παρατηρείται κατάρρευση των μελισσών, στην Ελλάδα φαίνεται ότι προς το παρόν δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο οι κίνδυνοι και οι απειλές για το είδος. “Η Ελλάδα θεωρείται από τις πιο πυκνοκατοικημένες σε μελίσσια χώρες του κόσμου”, δήλωσε ο κ. Χαριζάνης, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή, κυρίως από τον αγροτικό κόσμο, ώστε αυτό να μην αλλάξει. “Είναι πολλοί οι παράγοντες που καθορίζουν τους πληθυσμούς της μέλισσας, και στη χώρα μας το κύριο πρόβλημα είναι η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και η μη τήρηση των κανόνων που υπάρχουν για τα σκευάσματα αυτά”, ανέφερε χαρακτηριστικά . Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών υπογράμμισε επίσης ότι το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τις μέλισσες, ενώ από τα 100 είδη καλλιεργειών που παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, τα 71 επικονιάζονται από αυτές. Όσον αφορά την εικόνα της μελισσοκομίας στην Ελλάδα, εξήγησε πως το 60% του ελληνικού μελιού παράγεται στα βουνά της χώρας, όπου το περιβάλλον είναι πιο προστατευμένο και καθαρό για τη μέλισσα, ο αριθμός των μελισσοκόμων, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021, είναι 21.000 και ο συνολικός αριθμός των κυψελών υπολογίζεται σε 2.183.000., αριθμός που κατατάσσει στη δεύτερη θέση την Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ε. Ε., μετά την Ισπανία. 

“Έχουμε όμως την πρωτιά στον αριθμό κυψελών ανά εκμετάλλευση, με 147 κυψέλες, κατά μέσο όρο, ανά μελισσοκόμο”, σημείωσε ο κ. Χαριζάνης, ο οποίος την 1η Ιουνίου θα βρίσκεται στο Σουφλί, ως μέλος της ομάδας εργασίας που υλοποιήσει το Μελισσοκομικό Πάρκο Σουφλίου. 

Χρυσούλα Σαμουρίδου

ΕΡΤ Ορεστιάδος

Aegean
Thursday, July 3, 2025

Latest News

Ο Ξανθιώτης Σπύρος Σαπουνάς νέος Πρόεδρος του ΕΟΦ

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το νέο πρόεδρο του ΕΟΦ, μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ευάγγελος...

More Articles Like This