9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Λαμπρός ο Εορτασμός της 14ης Μαΐου 1920 στην Αλεξανδρούπολη 

Η παρέλαση για πρώτη φορά έγινε στην παραλιακή Λεωφόρο

Με την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση,εορτάστηκε στην Αλεξανδρούπολη η 102η επέτειος της απελευθέρωσης της Θράκης από τη βουλγαρική κατοχή (14 Μαΐου 1920), παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη, του Αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση και του διοικητή Δ΄ΣΣ αντιστράτηγου Ιωάννη Τσιόπλου.

Η παρέλαση – η οποία γινόταν για πρώτη φορά στην παραλιακή λεωφόρο της Αλεξανδρούπολης, με φορά από ανατολή προς δύση – ήταν άκρως εντυπωσιακή.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, αλλά και «σκασμένοι» από τους περιορισμούς του κορoνοϊού,οι πολίτες της Αλεξανδρούπολης παρακολούθησαν μαζικά και με ενθουσιασμό την παρέλαση, η οποία διεξήχθη με πολύ μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και συμμετεχουσώντόσο στους συλλόγους, όσο και στα σχολικά τμήματα.

- Advertisement -

Νωρίτερα, είχε τελεστεί η καθιερωμένη δοξολογία στον ΜητροπολιτικόΝαό του Αγίου Νικολάου και την ακόλουθη κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Δόμνας Βιζβύζη.

Πάντως, και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε αναφορά σε μήνυμά του, στα Ελευθέρια της Θράκης: «Από τη Θράκη ξεκινά η Ενωμένη Ευρώπη, ένας χώρος Δημοκρατίας και κοινών αντιλήψεων για το Κράτου Δικαίου. Σήμερα, 102 χρόνια μετά την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό, αναδεικνύουμε την περιοχή σε κόμβο στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια, την ανάπτυξη και τον ενεργειακό εφοδιασμό. 

Χρόνια πολλά στους ακρίτες!».

Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη, του Αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση και του διοικητή Δ΄ΣΣ αντιστράτηγου Ιωάννη Τσιόπλου.

Οι δηλώσεις του Σταύρου Καλαφάτη μετά το τέλος της παρέλασης

 «Σήμερα ο Ελληνισμός έχει τη σκέψη του στην Αλεξανδρούπολη. Τιμά εκείνους που έδωσαν αγώνες για την Ελλάδα, για τα δίκαια του έθνους μας. Ταυτόχρονα στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση.

Οι Έλληνες επιθυμούμε την ειρήνη και τη συνεργασία με τους γείτονες, ωστόσο δεν αφήνουμε χώρο ανοιχτό για υποχωρήσεις και για παραχωρήσεις. Δεν υποχωρούμε και δεν παραχωρούμε σπιθαμή από τη γη, τη θάλασσα και τον εθνικό εναέριο χώρο μας.

Την ίδια στιγμή ενδυναμώνουμε, ενισχύουμε, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες και παράλληλα δίνουμε ισχύ, ενδυναμώνουμε τις στρατιωτικές μας δυνάμεις, τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δίνουμε δύναμη ακόμα περισσότερο στη στρατιωτική ισχύ, όπως κάναμε πρόσφατα στη Βουλή με την κύρωση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Δίνουμε στην Αλεξανδρούπολη πρωταγωνιστικό γεωπολιτικό και ενεργειακό ρόλο. Με αίσθημα ευθύνης, εθνικής αυτοπεποίθησης προχωρούμε μπροστά. Είμαστε υπερήφανοι, είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε ο κ. Καλαφάτης μετά το πέρας της παρέλασης.

Αρχηγός ΓΕΣ: Σε μια περίοδο γεωπολιτικής ρευστότητας ο ελληνικός στρατός είναι ισχυρότερος από κάθε άλλη φορά

Τη γεωστρατηγική αξία της Αλεξανδρούπολης και την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων τόνισε ο Αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, δηλώνοντας: «Νιώθω ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση που είμαι σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, στον εορτασμό της πόλης. Γιορτάζουμε 102 χρόνια από την απελευθέρωση.

Όλα αυτά τα χρόνια η πόλη προόδευσε και το μικρό χωριό πλέον έγινε μια σύγχρονη πόλη με μεγάλη γεωστρατηγική αξία. Σε μια περίοδο γεωπολιτικής ρευστότητας, ο ελληνικός στρατός είναι ισχυρότερος από κάθε άλλη φορά και εκπέμπω ένα μήνυμα ετοιμότητας και αξιόπιστης αποτροπής.

Είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας από κάθε απειλή. ‘Αλλωστε, η παρέλαση που είδαμε προηγουμένως, αποδεικνύει το ηθικό που έχει ο ελληνικός στρατός».

 «…Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί το απαράβατο δικαίωμα των λαών να δημιουργούν μόνοι τους την ελευθερία τους και ν’ απολαμβάνουν την ειρήνη. Ο Έβρος έχει μάθει ν’ ανταποκρίνεται, ν’ ανταποδίδει σε ό,τι πρόκληση και να δέχεται», δήλωσε ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος.

Δημοσχάκης: Να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές αυτή την περιοχή ισχυρή

Το χρέος «να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές αυτή την περιοχή ισχυρή…» επεσήμανε ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ., Αναστάσιος Δημοσχάκης, ενώ στην ενισχυμένη γεωπολιτική θέση της Αλεξανδρούπολης και στο δικαίωμα να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, αναφέρθηκε ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. Σταύρος Κελέτσης.

Η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά δήλωσε: «..Τιμούμε, σήμερα όλους αυτούς και όλες αυτές που αγωνίστηκαν για την ελευθερία στον τόπο μας, αλλά και όλους αυτούς, όλες αυτές που αγωνίζονται καθημερινά για την ανάπτυξη, για την προκοπή, για την ασφάλεια στην περιοχή μας».

Ο περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. Χρήστος Μέτιος, σημείωσε πως «αντλούμε δύναμη σήμερα από όλους αυτούς και όλες αυτές που αγωνίστηκαν για την ελευθερία στον τόπο μας, αλλά και όλους αυτούς, όλες αυτές που αγωνίζονται καθημερινά για την ανάπτυξη, για την προκοπή, για την ασφάλεια στην περιοχή μας». Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, δήλωσε:

 «…Ύστερα από 102 χρόνια, όλοι μαζί προσπαθούμε, όχι απλά να υποστηρίξουμε τις ιδέες των προγόνων μας, αλλά προσπαθούμε να δώσουμε και μια άλλη πνοή στην προοπτική αυτής της πόλης…», συμπληρώνοντας πως «είναι πολύ σημαντικό επίσης και επετειακό, το ότι η παρέλαση γίνεται δίπλα στη θάλασσα (σ.σ. για πρώτη πραγματοποιήθηκε στην παραλιακή λεωφόρο) στο φυσικό χώρο, στην τροχιά πραγματικά της ανάπτυξης και της εξέλιξης αυτής της πόλης».

iefimerida.gr

spot_img
spot_img
spot_img

Latest News

Υπό παραχώρηση και το Αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης

Περιλαμβάνεται μεταξύ των 22 Κρατικών Περιφερειακών Αεροδρομίων, που θα δοθούν σε ιδιωτικό φορέα, την τριετία 2022-2024 Τις σκέψεις του Υπερταμείου...

More Articles Like This