9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Μαγεμένη η Πρόεδρος του ΕΟΤ από τις ομορφιές του Νομού Έβρου

Η Άντζελα Γκερέκου ξεναγήθηκε σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Σουφλί και Αλεξανδρούπολη – Επισκέφθηκε μουσεία και εντυπωσιάστηκε από τις τουριστικές δυνατότητες του τόπου μας

Σε μια διήμερη περιοδεία σε όλο τον νομό Έβρου, η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου,

γνώρισε από κοντά και θαύμασε τις ομορφιές του τόπου.

Πρώτος προορισμός της περιοδείας της ήταν η Ορεστιάδα, όπου και έγινε η παρουσίαση της Εφαρμογής του προγράμματος Αγροτουρισμού.

- Advertisement -

Η ίδια, έκθαμβη από όσα αντίκρυσε, δήλωσε τα εξής στην προσωπική της σελίδα: «Σήμερα βρίσκομαι στο “απέραντο μωβ” του Έβρου! Εκεί όπου η Ελλάδα είναι δεύτερη στον κόσμο στην παραγωγή λεβάντας!!».

Μάλιστα, μίλησε και για το πρόγραμμα Αγροτουρισμού 2022, καθώς και για τις «βραδιές στα κτήματα λεβάντας», που διοργάνωσε η οικοτεχνία “Άρωμα Έβρου”, στον Βάλτο.

Η καινοτόμα αυτή εκδήλωση -με πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα στην περιοχή του Νομού Έβρου- τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού οργανισμού τουρισμού.

Το μαγευτικό μωβ της λεβάντας έδωσε ιδιαίτερο χρώμα στις φωτογραφίες της κας. Γκερέκου.

Επίσης, η κα.Γκερέκου επισκλεφθηκε το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, όπου ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρό του, Πασχάλη Μαυρίδη.

Η πρόεδρος του ΕΟΤ τόνισε χαρακτηριστικά τα εξής: «Επίσκεψη στο πολιτιστικο κόσμημα της νέας Ορεστιάδας. Εδώ ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται με την πρώτη ματιά, όλη την πνευματικότητα, όχι μόνο της Ορεστιαδίτικης, αλλά και όλης της Θρακιώτικης παράδοσης, που δείχνει πόσο υγιείς είναι οι ρίζες και πόσο θαλερό το δένδρο του πνευματικού κόσμου».

  • Γνωριμία με τους φοιτητές ΔΠΘ Ορεστιάδας

Ακούραστη η κα. Γκερέκου, συνέχισε τις επαφές της στην Ορεστιάδα, με τον Δήμαρχο Βασίλη Μαυρίδη και στην συνέχεια είχε γνωριμία με το ΔΠΘ, σε μια θερμή υποδοχή τόσο από πτυχιακους φοιτητές, όσο και μεταπτυχιακούς.

«Εδώ στην συζήτηση με τον κοσμήτορα κ. Γαλατσιδα και βουλευτές της περιοχής, καθώς και τον πρόεδρο και την ομάδα της ομάδας Άρωμα Έβρου. Ενημέρωθηκα με

ειδικές παρουσιάσεις από το τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. Βασικό και σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη αυτής της μοναδικης περιοχής της Ελλαδας και στο ειδικό θεματικό τουρισμό», επεσήμανε η κα. Γκερέκου.

  • Επίσκεψη στο Διδυμότειχο

Ακολούθως, η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού επισκέφθηκε το Διδυμότειχο.

Η ίδια έγραψε: «Στην στάση μας στο Διδυμότειχο, επισκεφθηκαμε με τον δήμαρχο Διδυμοτείχου τον κ. Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου, τον λόφο Καλέ. Εκεί που μπορείς να δεις καθαρά τα σύνορα με την γείτονα χώρα! Τα συναισθήματα ήσαν ανάμεικτα. Τόση ομορφιά και δέος σε μια περιοχή που στα αυτιά μας ακούγεται σαν ένα δύσβατο, δυσπρόσιτο μέρος!!

Μια περιοχή με τόση μεγάλη ιστορία. Διδυμότειχο σημαίνει “διδυμάρικο κάστρο”, δύο δηλαδή οχυρωματικούς περιβόλους, έναν στο λόφο της Αγίας Πέτρας, στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης, όπου και η ρωμαϊκή Πλωτινούπολη και τον άλλο στο δυτικό, επί του λόφου Καλέ, όπου και σώζεται το βυζαντινό κάστρο. Η σχέση των δύο αυτών κάστρων ήταν για κάποια περίοδο παράλληλη. Το Κάστρο του Διδυμοτείχου είναι το πιο σημαντικό στην Ελληνική Θράκη. Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Καλέ που δεσπόζει στην πόλη του Διδ/χου. Μιλήσαμε με τον δήμαρχο για θέματα προβολής της περιοχής. Φυσικά από την ξενάγηση μας αυτή και μάλιστα από την ίδια την κα. Λίλα Σαμπανοπουλου, υπεύθυνη αρχαιολόγο της περιοχής, δεν μπορούσε να απουσιάζει το Τέμενος Βαγιαζήτ Διδυμοτείχου.

Ένα μνημείο 600 ετών που προσπαθεί να επιβιώσει! Το Τζαμί, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, δεν το είχαν συμπαθήσει ποτέ. Αυτή η ιστορική κατασκευή που από παντού είναι ορατή δεσπόζει της Πόλης των Κάστρων ο πανύψηλος πέτρινος μιναρές , με τους δύο κυκλικούς εξώστες. Ένα ιστορικό σπάνιο μνημείο που δεν γίνεται αποδεκτο εύκολα. Αποτελεί χρόνιο στοιχειο θρησκευτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Αξίζει να πω εδώ… ότι το 1994, εγκαινιάστηκε ο νέος μητροπολιτικός ναός της «Ελευθερώτριας», με πανύψηλο καμπαναριό, που θεμελιώθηκε επάνω στο παλιό μουσουλμανικό νεκροταφείο, σε ένα ύψωμα απέναντι από το Τέμενος. Ο τότε Μητροπολίτης , κατά τα «Θυρανοίξια» του ναού, αναφώνησε ως νέος Ιουστινιανός «νενίκηκά σε Βαγιαζήτ». Έτσι εγκαινίασε τη δική του Αγία Σοφία, απέναντι στο τζαμί των απίστων».

Η κα. Γκερέκου δεν παρέλειψε να επισκεφθεί και το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου, όπου σημείωσε πως: «η έκθεση αναδεικνύει και την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής, εστιάζοντας στον τρόπο ζωής και στις συνήθειες των ανθρώπων που την κατοίκησαν κατά τους νεότερους χρόνους».

  • Επόμενος σταθμός το Σουφλί

Ο δήμος Σουφλίου δεν μπορούσε να μην αποτελεί σταθμό στην περιοδεία της στον Έβρο, της κας. Γκερέκου.

Ο δήμαρχος Σουφλίου με όλους τους συνεργάτες του, επέλεξαν την Μαντολινάτα της πόλης για να την τιμήσουν, κάτι που συγκίνησε ιδιαίτερα την κ.Γκερέκου, την υποδέχθηκε μαζί με τον κόσμο μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ΑΜ-Θ, Βασίλη Δελησταμάτη.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο Μετάξης Σουφλίου.

Οι φωτογραφίες που συνόδευαν τις επισκέψεις της, είναι χαρακτηριστικές. Η ίδια ανέφερε: «Το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί μια εμπειρία ζωής! Παρουσιάζει αναλυτικά τις φάσεις της σηροτροφίας και της μεταξουργίας αλλά κυρίως εστιάζει στο πώς το Σουφλί αναδείχτηκε σε σημαντικό κέντρο παραγωγής μεταξιού στα τέλη του 19ου αιώνα και έως τα μέσα του 20ού.

Εκεί θα δείτε όλα τα στάδια της μεταξουργίας μέσα από αυθεντικά εκθέματα, που υποστηρίζονται από οπτικοακουστικό υλικό. Είδαμε την παραγωγή και εκκόλαψη του σπόρου

(μουριά και ο μεταξοσκώληκας). Παρατηρήσαμε τα εξής: α) Στάδια ανάπτυξης του μεταξοσκώληκα, ύφανση του πολύτιμου κουκουλιού (κλάδωμα και ξεκλάδωμα), β) Καθαρισμός και διαλογή των κουκουλιών, γ) Απόπνιξη του μεταξοσκώληκα και ολοκλήρωση του κύκλου ζωής του».

  • Τελευταίος σταθμός η Αλεξανδρούπολη

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας της Άντζελας Γκερέκου στον νομό μας, ήταν φυσικά η Αλεξανδρούπολη.

Η κα. Γκερέκου περπάτησε το βραδάκι της Κυριακής στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης, όπου και δήλωσε: «Επόμενη στάση η Αλεξανδρούπολης, μια υπέροχη πόλη που απέχει μόνο 40 λεπτά από την Αθήνα. Φτάσαμε στην ώρα μας, για να παρακολουθήσουμε την τελετή της υποστολής της σημαίας της 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ «Έβρος»), Μαζι με τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Ζαμπούκη και τον γενικό γραμματέα Γιάννη Μπόγδη. Ευχαριστούμε για την θερμή υποδοχή!!».

Όπως ήταν αναμενόμενο, ακολούθησε μεταξύ της κας Γκερέκου, των συνεργατών της και του Προέδρου της ΤΙΕΔΑ, Τάσου Σεραφειμίδη, μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την Αλεξανδρούπολη που αλλάζει και διεκδικεί τη δίκη της θέση στον «τουριστικό χάρτη».

Μ.Κ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Latest News

Η αμμονησίδα στον Έβρο… «περπάτησε» !!!

Και οι 38 Σύριοι Λαθρομετανάστες από την Τουρκία, πέρασαν τελικά στην Ελλάδα – Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα για την...

More Articles Like This