Για να καλύψουν τα νοικοκυριά τις ανάγκες τους σε φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα

Τη δημιουργία, νομικού πλαισίου για τη συλλογική αυτοπαραγωγή καθαρής ενέργειας στις πολυκατοικίες προτείνουν η Greenpeace, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου και η Electra Energy Cooperative.
Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου REPowerEU, έστειλαν ανοιχτή επιστολή στον Κώστα Σκρέκα, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη των φωτο- βολταϊκών στις κατοικίες για αυτοπαραγωγή ενέργειας έχει παραμείνει έως σήμερα ένα μεγάλο χαμένο στοίχημα για τη χώρα, τόσο για την κάλυψη των αναγκών σε (φθηνή) ενέργεια των νοικοκυριών όσο και για την άσκηση ηλιακής κοινωνικής πολιτικής σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Σημειώνουν ότι το μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα μας εστιάζεται στις πολυκατοικίες, όπου, παρά το πολύ μεγάλο έμπρακτο ενδιαφέρον από νοικοκυριά, μια σειρά από εμπόδια, με σημαντικότερο το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο, καθιστά πρακτικά αδύνατη την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, ακόμα και στις περιπτώσεις όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος.
Θεωρητικά, οι κάτοικοι μιας πολυκατοικίας μπορούν να ιδρύσουν μία μικρή ενεργειακή κοινότητα (EKODM). Ωστόσο, αφενός το γραφειοκρατικό σκέλος και η απαιτούμενη συνεννόηση μεταξύ των νοικοκυριών δυσκολεύουν το εγχείρημα, αφετέρου τα σημαντικά πάγια έξοδα ενός νομικού σχήματος, όπως είναι οι ΕΚΟΙΝ, εκμηδενίζουν στην πράξη όποιο οικονομικό όφελος από τον συμψηφισμό ενέργειας των λίγων μικρών καταναλώσεων μιας πολυκατοικίας.
«Συνεπώς, απαιτείται ένα πιο ευέλικτο και οικονομικό σχήμα ενεργειακού συμψηφισμού για τις πολυκατοικίες.
Η λύση έχει δοθεί ήδη από την οδηγία για ης ΑΠΕ, που κάνει λόγο για “αυτοκαταναλωτές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που ενεργούν από κοινού” στα κτίρια, δηλαδή ένα σχήμα συλλογικής αυτοπαραγωγής» αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
-Δ-