9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Να ζητήσουμε την αποστρατικοποίηση των τουρκικών ακτών

Προκλητική ανοχή επιδεικνύει το ΝΑΤΟ απέναντι στον «επιτήδειο ουδέτερο» – Η Στρατιά του Αιγαίου μόνιμη απειλή κατά της Ελλάδος – Να προχωρήσουμε στα δώδεκα (12) Ναυτικά μίλια

Επίκειται, στο τέλος του μηνάς, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, με την Τουρκία να επιμένει στο βέτο της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Συμμαχία.

Συνηθισμένη να εκβιάζει και να παζαρεύει, επικαλείται τώρα την ανοχή των δύο χωρών στην δράση φιλοκουρδικών και άλλων οργανώσεων, τις οποίες ο Ερντογάν καταγγέλλει ως τρομοκρατικές, με την ευκολία που χαρακτηρίζει ως τρομοκράτες όλους όσοι αντιτίθενται στην δική του εσωτερική τρομοκρατία.

Είναι προφανές ότι επιδιώκει ανταλλάγματα. Όμως, η τυχόν παραχώρησή τους θα υπογραμμίσει την χρόνια αδυναμία του ΝΑΤΟ να επιβάλει, σ’ έναν απρόβλεπτο και αντιδραστικό εταίρο του, το ευρύτερο συμφέρον της Συμμαχίας, σε μία εποχή, μάλιστα, που απαιτείται ενότητα και αποφασιστικότητα έναντι των ρωσικών προκλήσεων.

- Advertisement -

Την ίδια στιγμή, ο προκλητικά φιλότουρκος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Νορβηγός, πρώην Πρωθυπουργός, Γένς Στόλτενμπεργκ, δηλώνει, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, ότι η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να ικανοποιήσουν τις «νόμιμες ανησυχίες» της Τουρκίας, ενώ, παράλληλα, δεν έχει βρει ούτε μία λέξη να πει για την ανάγκη αντιμετώπισης των απειλών που αντιμετωπίζει, σε καθημερινή πλέον βάση, η Ελλάδα από την γειτονική χώρα.

Και οι οποίες αποτελούν έκφραση αδικαιολόγητης όσο και ανησυχητικής επιθετικότητας ενός «συμμάχου» έναντι ετέρου «συμμάχου», που παραβιάζει προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο και χλευάζει περιφρονητικά την έννοια της συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμπνοιας…

Η πρόσφατη δήλωση τού Στόλτενμπεργκ, ότι θα πρέπει οι δύο χώρες να «λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο με πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης» και ότι «αυτό σημαίνει αυτοσυγκράτηση, μετριοπάθεια και αποχή από κάθε ενέργεια ή ρητορική, πού θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση», ξεπερνά προκλητικά τα όρια των ίσων αποστάσεων, πού οφείλει να τηρεί ο ανώτατος αξιωματούχος τής Συμμαχίας.

Διότι είναι προφανές, ότι αυτό πού ο Στόλτενμπεργκ αποκαλεί «διαφορές στο Αιγαίο», δεν είναι τίποτε άλλο από θρασύτατες τουρκικές μονομερείς διεκδικήσεις, πού πλήττουν κατάφορα την εθνική κυριαρχία τής Ελλάδας και αποβλέπουν ακόμη και στην προσβολή τής εδαφικής ακεραιότητας τής χώρας μας….

Όταν ο Στόλτενμπεργκ καταδικάζει -ορθότατα- την ρωσική επιθετικότητα και την αρπακτική διάθεση τού Πούτιν εις βάρος τής Ουκρανίας και δεν ανέχεται την υπερπτήση ρωσικού μαχητικού σέ θαλάσσιες ζώνες τής Νορβηγίας ή τής Βρετανίας, δεν μπορεί να «κλείνει τα μάτια» μπροστά στην ασύδοτη τουρκική τακτική των καθημερινών παραβιάσεων τού ελληνικού εναέριου χώρου και των υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά και να συνιστά «πνεύμα εμπιστοσύνης», «αυτοσυγκράτηση» και «διάλογο»… Δεν μπορεί να μην κάνει τίποτε για τον περιορισμό της τουρκικής προκλητικότητας και, ταυτόχρονα, να μιλά για πιθανά «ατυχήματα» με ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις!…

Και να «αμπελοφιλοσοφεί», λέγοντας ότι πρέπει «να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στη μείωση τού κινδύνου τέτοιων ατυχημάτων στο μέλλον, (καθώς) είναι προς το συμφέρον όλων να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων καταστάσεων» !…

Προχθές, στην συνεδρίαση τής κοινοβουλευτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Άμυνας τής Τουρκίας έθεσε, για μία ακόμα φορά, το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών τού Ανατολικού Αιγαίου, προκαλώντας την άμεση αντίδραση Ελλήνων βουλευτών, πού ζήτησαν την άρση τού casus belli.

Όμως, ακόμη και αν ο αποχαλινωμένος Ερντογάν επρόκειτο να άρει το casus belli (ενδεχόμενο απίθανο, τουλάχιστον υπό τίς σημερινές συνθήκες), η αποστρατικοποίηση των νησιών μας δέν μπορεί να τεθεί υπό συζήτηση.

Τα νησιά μας βρίσκονται σέ απόσταση ελαχίστων μιλίων από τίς τουρκικές ακτές και ή απουσία δυνάμεων ικανών να αντιμετωπίσουν μία αιφνιδιαστική και ταχεία επίθεση, θα τα καθιστούσε εύκολη λεία για έναν γείτονα, που αποδεδειγμένα καιροφυλακτεί για να εκμεταλλευθεί συγκυριακές αδυναμίες και περιστάσεις.

Ακόμη και αν δεχθούμε το γεγονός ότι η Τουρκία, με την πίγνωση των στρατιωτικών και εξοπλιστικών αδυναμιών της, δύσκολα θα υπερβεί τούς φραστικούς λεονταρισμούς και την κωμική λογοδιάρροια τής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της, ή στρατιωτική κάλυψη των νησιών μας είναι αναγκαία ως στοιχείο ισχύος, πού επιτρέπει την οποιαδήποτε συζήτηση με την Τουρκία επί ίσοις όροις και με αίσθημα εθνικής ασφαλείας.

Εμείς δεν έχουμε ζητήσει αποστρατιωτικοποίηση των τουρκικών ακτών, παρ’ όλο πού είμαστε ή μόνη χώρα εκτεθειμένη στην απειλή τής τουρκικής στρατιάς τού Αιγαίου.

Η ύπαρξή της εκεί συνιστά πραγματική απειλή, με βάση και τις διαρκείς προκλήσεις τού νεοοθωμανού δεσπότη τής Άγκυρας, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν χρειάζεται ή στρατιά για να απειληθεί ένα νησί, αν είναι αφρούρητο, όταν βρίσκεται μερικά μίλια απόσταση από τίς τουρκικές ακτές.

Επομένως, και μόνον ή τουρκική απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών τού Αιγαίου συνιστά απαράδεκτη πρόκληση, πού, έκτος από την παρερμηνεία, κατά την βούληση των γειτόνων, των συνθηκών, εμπεριέχει και την αξίωση περιορισμένης κυριαρχίας τής Ελλάδας. Και συνεπώς είναι, χωρίς περιφράσεις και διπλωματική «ευελιξία», απορριπτέα.

Είναι γεγονός ότι ή συγκυρία, με την παρατεινόμενη πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, απαιτεί προσεκτικές κινήσεις, επιλογές και αποφάσεις. Το γεγονός ότι ή Ελλάδα από την πρώτη στιγμή εμπράκτως απέδειξε την καταδίκη τού ρωσικού επεκτατισμού, την ίδια στιγμή που η Τουρκία, ως συνήθως, διατηρεί ισορροπίες και ίσες αποστάσεις, δίνει στην χώρα μας το δικαίωμα να απαιτήσει από τους συμμάχους μας μία ανάλογη δική τους συμπεριφορά έναντι των τουρκικών επεκτατικών διαθέσεων.

Υπό αυτήν την έννοια, ή επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια θα πρέπει κάποτε να παύσει να αποτελεί δικαίωμα διατηρούμενο στο διηνεκές καινά καταστεί πραγματικότητα, όπως προβλέπει και μάς επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο.

Διονύσιος Κ. Καραχάλιος

Δικηγόρος

spot_img
spot_img
spot_img

Latest News

«Χρίσμα» Χρήστου Μέτιου στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτη Ξυνίδη

Ο κ. Ξυνίδης θα μετέχει στην πρώτη σύνθεση της Διοίκησης του νέου Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης -...

More Articles Like This