9.4 C
Alexandroupoli
Tuesday, April 16, 2024

Το «Οικονομικό Φόρουμ Θράκης» στην Σαμοθράκη

Σημείωσε μεγάλη επιτυχία – Εντυπωσιασμένοι οι υψηλοί επισκέπτες από τις ομορφιές του νησιού

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιουνίου 2022, στη Σαμοθράκη, το «Οικονομικό Φόρουμ Θράκης», που φέτος είχε ως σύνθημα «Πόλεμος & Ειρήνη: Ακυρώστε το μίσος».

Υψηλός προσκλεκλημένος του Φόρουμ ήταν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Μετά το θερμό καλωσόρισμα με μουσική του Θρακικού Πελάγους από την Καίτη Μακρή, η Πρόεδρος του Φόρουμ, Κατερίνα Καραγιάννη υποδέχτηκε τους καλεσμένους στην Αυλή της Αρσινόης.

- Advertisement -

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, Νίκος Γαλατούμος.

Εν συνεχεία, τον λόγο πήρε ο κ. Παυλόπουλος, o οποίος ανέλυσε την τρέχουσα κατάσταση στα εθνικά ζητήματα που αφορούν την χώρα μας και την Τουρκία, εντυπωσιάζοντας τους παρευρισκόμενους με σαφείς ιστορικές λεπτομέρειες.

Μάλιστα, ο τέως ΠτΔ επεσήμανε -μεταξύ άλλων- πως «η Ελλάδα έχει το απόλυτο και αναφαίρετο δικαίωμα να θωρακίζει αμυντικά όλα τα νησιά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό προκύπτει από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο».

Ακόμη, πρόσθεσε: «Η Τουρκία λέει ανοησίες και έχει αποθρασυνθεί εξαιτίας της ανοχής».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης, μίλησε για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, που είναι ήδη ορατές στην πατρίδα μας, υπογραμμίζοντας πως είναι επιτακτική η συνεργασία με τα αρμόδια όργανα κυβερνήσεων, προκειμένου να υποστηριχθούν σωστά οι επιχειρήσεις.

Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα της 1ης ημέρας, ο Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος έδωσε εμπεριστατωμένα στοιχεία που αφορούν στο μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Οι επιπτώσεις αυτού του ζητήματος είναι τεράστιες, κατά τον κ. Πάντο, ο οποίος εξήγησε επιστημονικά πως υπάρχουν λύσεις, εφόσον υπάρξει σωστή ενημέρωση στα ζευγάρια αναφορικά με την υπογονιμότητα.

«Είναι χαρακτηριστική η μείωση του ελληνικού πληθυσμού, από το 2011 και μετά», δήλωσε ο κ. Πάντος. «Πρέπει να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό, για να συνεχίσει να υπάρχει η Ελλάδα».

Κατά τη 2η ημέρα, οι ομιλητές και καλεσμένοι του Φόρουμ είχαν την δυνατότητα να ξεναγηθούν στον Αρχαιολογικό Χώρο της Παλαιόπολης, από την Κατερίνα Καραγιάννη.

Όλοι έμειναν έκθαμβοι από την ομορφιά των αρχαίων μνημείων, που θυμίζουν μια λαμπρή εποχή του ελληνισμού.

Ύστερα, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση στο Φόρουμ, που είχε ως θέμα «Is this a man’s world? Μία συζήτηση για το αν η απουσία της θηλυκής ηγεσίας σε επίπεδο κρατών κρατά τον κόσμο σε σταθερό μοτίβο», με κύριες ομιλήτριες την Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας, Δρ. Δήμητρα Κουκουζίκα, την Φιλόλογο και Δημοσιογράφο του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, Μαρίνα Κονδύλη, την Γενική Γραμματέα των Διεθνών Βραβείων SCIACCA που λαμβάνουν χώρα στο Βατικανό, Επικοινωνιολόγο MSc και PhD και Research Fellow στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Βίκυ Μπαφατάκη, όπως και την Αρχιτέκτονα, MSC Πολιτιστικής Κληρονομιάς “touchthepast.org”, Γεωργία Τσαζή.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την συζήτηση για τις γυναίκες που χτίζουν και διακρίνονται σε θέσεις μέσω αυτογνωσίας και ομαδικότητας, ενώ στις αντίστοιχες ηγετικές θέσεις οι άνδρες διακρίνονται μέσω της υπέρμετρης αυτοπεποίθησης, ήταν άκρως ενδιαφέροντα και κατατοπιστικά.

Το Οικονομικό Φόρουμ Θράκης έκλεισε τις εργασίες του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με την συμφωνική ορχήστρα “Drop Down Community” από την Βουλγαρία, που εκτέλεσε έργα του Τσαϊκόφσκι, συνεπαίρνοντας τους παριστάμενους σε ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι.

Το “παρών” στις εργασίες του Φόρουμ έδωσε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού ΑΜ-Θ Θάνασης Τσώνης, ο Αντιδήμαρχος Σαμοθράκης Γιάννης Γλήνιας, ο πρώην δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας, η Κατερίνα Καραμήτσου-Γιαννέλου, η Χρύσα Αντωνάκη, ο Μιχάλης Κογιομτζής, ο Νίκος Μανδάνης και ο επίτιμος πρόξενος της Ρωσίας με έδρα στην Αλεξανδρούπολη, Κωνσταντίνος Παλακίδης.

Μ.Κ.

spot_img
spot_img
Tuesday, April 16, 2024

Latest News

Οι συνέπειες του πολέμου Ιράν-Ισραήλ

Η ένταση θα παραμείνει στην Μέση Ανατολή - Θα εμπλακούν ΗΠΑ και Ρωσία; Οι δεκάδες βαλλιστικοί πύραυλοι και drones που...

More Articles Like This