9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Ασταμάτητη η φωτιά κατακαίει την Δαδιά

Μέγας κίνδυνος εξάπλωσης της Πυρκαγιάς που για 7η ημέρα καταστρέφει το παρθένο δάσος – Αν δεν σταματήσει σήμερα, εκφράζονται φόβοι ότι θα φθάσει μέχρι και την Κίρκη της Αλεξανδρούπολης

Τεράστια είναι η καταστροφή που έχει ήδη αφήσει πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο. Η φωτιά μαίνεται για έβδομη ημέρα ενώ με το πρώτο φως σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα για να συνδράμουν όσο το δυνατόν περισσότερο στην κατάσβεση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η φωτιά χαρακτηρίζεται δύσκολη, καθώς είναι έρπουσα, και αναμένεται να καίει για μέρες.

Οι προσπάθειες κατάσβεσης επικεντρώνονται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο, όπως τόνισε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός.

- Advertisement -

«Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου στο δάσος της Δαδιάς λόγω της πυκνής δασικής ύλης των συνεχών αλλαγών κατεύθυνσης της φοράς του ανέμου και της αδυναμίας πρόσβασής μας, διότι πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή Natura, το σύνολο των προσπαθειών μας και των επιχειρήσεών μας επικεντρώνονται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο, ενώ στα υπόλοιπα σημεία η κατάσταση είναι ελεγχόμενη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο επιχειρούν αδιάκοπα από την πρώτη στιγμή 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 υδροφόρα οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 5 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα.

 Εκτός των επίγειων και εναερίων πυροσβεστικών επιχειρήσεων ταυτοχρόνως δημιουργούνται επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός πυκνού δασικού οικοσυστήματος που εμποδίζει δυστυχώς την πρόσβαση των πυροσβεστών.

Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, 1 ομάδα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 8 μηχανήματα έργου.

* * *

Σημείωση Ε.Θ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδος μας, δύο είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν σήμερα τους άνδρες των Πυροσβεστικών Δυνάμεων και των χειριστών των εναερίων μέσων πυρόσβεσης.

Το πρώτο είναι η εμφανής κόπωση μετά την πολυήμερη μάχη που δίνουν με τις φλόγες.

Το δεύτερο στοιχείο είναι το αίσθημα απογοήτευσης, καθώς η φωτιά εξακολουθεί να κατατρώγει το δάσος και να μην υποχωρεί.

Όπως ανέφερε Επιτελικός της Πυροσβεστικής, εάν σήμερα Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022, δεν τιθασσευθεί η πυρκαγιά, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα.

Και αυτό γιατί αναμένονται σήμερα να πνεύσουν ισχυροί άνεμοι που θα αναζωογονήσουν τις φωτιές και θα τις σπρώξουν σε νέα μέτωπα.

Χωρίς να αποκλείεται καθόλου οι φλόγες να φθάσουν μέχρι και το ορεινό χωριό του Δήμου Αλεξανδρούπολης, την Κίρκη.

Πλέον συζητείται η εφαρμογή της μεθόδου «Αντιπύρ» με σχεδιασμένη ανάφλεξη τμημάτων του Δάσους, που θα ανακόψουν την περαιτέρω εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Ο Θεός να βάλει το χέρι του.

Σ.Κ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Latest News

Η αμμονησίδα στον Έβρο… «περπάτησε» !!!

Και οι 38 Σύριοι Λαθρομετανάστες από την Τουρκία, πέρασαν τελικά στην Ελλάδα – Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα για την...

More Articles Like This