9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Τα F-35 μόνο στους στενούς φίλους

Στο κλειστό club των F-35, ανήκουν μόνον οι στενοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως η Ελλάδα

Στη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας «που γράφει Ιστορία», όπως δήλωσε, ο κ. Μπάιντεν ανήγγειλε ενισχυμένη παρουσία των Αμερικανών στρατιωτικών και δυνατοτήτων στην Ισπανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τις χώρες της Βαλτικής, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιταλία. «Έχουμε έρθει στο ραντεβού» και «αποδεικνύουμε ότι το NATO είναι πιο απαραίτητο από ποτέ», σημείωσε επίσης ο κ. Μπάιντεν, έχοντας στο πλευρό του τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε επίσης ότι, οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει αυτήν τη χρονιά «20.000 επιπλέον στρατιωτικούς στην Ευρώπη για να ενισχύσουμε τις γραμμές μας σε απάντηση στις επιθετικές πρωτοβουλίες της Ρωσίας». Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι, η Ουάσιγκτον θα αυξήσει από 4 σε 6 τον αριθμό των αντιτορπιλικών στην ναυτική βάση της Ρότα στην Ισπανία.

Η πρώτη παγκόσμια δύναμη θα δημιουργήσει εξάλλου στην Πολωνία, «ένα μόνιμο γενικό επιτελείο του 5ου σώματος του αμερικανικού στρατού». «Θα διατηρήσουμε μια επιπρόσθετη ταξιαρχία», που θα απαρτίζεται από συνολικά 5.000 άτομα, η οποία θα εδρεύει στη Ρουμανία, δήλωσε επίσης ο κ. Μπάιντεν, και θα προχωρήσουμε σε «επιπρόσθετες αναπτύξεις στις χώρες της Βαλτικής».

- Advertisement -

Το Πεντάγωνο είπε επίσης ότι, «θα ενισχύσει τις εκ περιτροπής του αναπτύξεις οι οποίες περιλαμβάνουν δυνάμεις τεθωρακισμένων, αεροπορίας, αεράμυνας και ειδικών επιχειρήσεων» στην περιοχή της Βαλτικής, ενώ ο ΜΠάιντεν πρόσθεσε σήμερα πως θα οργανώσει νέες μονάδες αεράμυνας τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ιταλία και θα στείλει δύο νέες μοίρες F-35 στο ΗΒ.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF), έχει σχεδιάσει να αναπτύξει μόνιμα τα μαχητικά αεροσκάφη Lockheed Martin F-35 Lightning II stealth στην Ευρώπη, για να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική δυναμική της Ρωσίας. Στη νέα εξέλιξη, το πρώτο μαχητικό στρατιωτικό αεροσκάφος που θα εδρεύει μόνιμα στην Ευρώπη έφτασε πριν από λίγους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μια ομάδα τεσσάρων F-35A να προσγειώνονται στη νέα βάση τους στο RAF Lakenheath, στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Τα F-35 αποτελούν σήμερα την «αιχμή του δόρατος» της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας, καθώς θεωρούνται ως τα πλέον εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη που κυκλοφορούν σε σειριακή παραγωγή.

Μέχρι στιγμής, δέκα χώρες εντάσσονται στην συνεργασία για τα περίφημα stealth μαχητικά 5ης γενιάς –ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία, Αυστραλία, Καναδάς, Νορβηγία, Δανία, Ισραήλ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα ενώ η Πολωνία συμφώνησε να αποκτήσει και αυτή F-35 και εγκρίθηκε η πώλησή τους και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις, στρατηγικό αλλά και τεχνολογικό άλμα, θα αποτελέσει η προσθήκη του υπερσύγχρονου F-35 και στο Ελληνικό οπλοστάσιο, του μαχητικού 5ης γενιάς που θα ανατρέψει τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. 

Να υπενθυμίσουμε ότι νωρίτερα, η Γερμανία ανακοίνωσε την αγορά νέων μαχητικών stealth F-35. Τα αεροσκάφη θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν  κυρίως για τη συνέχιση της συμμετοχής  της χώρας στο πυρηνικό πρόγραμμα αποτροπής.

Στο “κλειστό” του F-35, ανήκουν μόνο στενοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, από τη Βρετανία και το Ισραήλ μέχρι την Αυστραλία και την Ιαπωνία, ενώ παρελθόν αποτελεί η Τουρκία λόγω της κατοχής των ρωσικών πυραύλων.

Επιπροσθέτως δύο νέες χώρες – η Ελβετία και η Φινλανδία – επέλεξαν το F-35 για τα νέα τους προγράμματα μαχητικών αεροσκαφών. Επιπλέον, η Δανία έλαβε το πρώτο της F-35 και η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Ολλανδίας το ένατο F-35 έτοιμο για αρχική επιχειρησιακή ικανότητα.

Η επιχειρησιακή απόδοση του F-35 παραμένει ισχυρή. Σε αναπτύξεις και ασκήσεις τα F-35A, επέδειξαν ποσοστά ικανοτήτων αποστολής άνω του 80%. Ως ένα από τα πιο αξιόπιστα αεροσκάφη στον στόλο μαχητικών των ΗΠΑ, το 93% των ανταλλακτικών F-35 αποδίδει καλύτερα από ότι είχε προβλεφθεί, σύμφωνα με την εταιρεία.

Με περισσότερα από 750 αεροσκάφη που επιχειρούν από 30 βάσεις και πλοία σε όλο τον κόσμο, το F-35 διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ολοκληρωμένη αποτροπή των ΗΠΑ και των συμμάχων. Εκπαιδεύονται περισσότεροι από 1.585 πιλότοι και 11.545 συντηρητές και ο στόλος των F-35 έχει πετάξει σχεδόν 470.000 ώρες πτήσης.

Οι ιδιαιτερότητες του Ισραήλ

Ωστόσο, από τις παραπάνω χώρες, μόνο το Ισραήλ είναι εκείνο που μπορεί να τροποποιήσει τα μαχητικά αεροσκάφη με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες τόσο της περιοχής, όσο και στις ανάγκες της πολεμικής αεροπορίας της χώρας.

Σύμφωνα με το National Interest, η ειδική συμφωνία που έχει συνάψει το Τελ Αβίβ με την Lockheed Martin, την εταιρεία που κατασκευάζει τα F-35, δίνει στο Ισραήλ τη δυνατότητα να καυχάται ότι τα δικά του μαχητικά ίσως και να είναι τα ικανότερα σε όλο τον πλανήτη.

Συγκεκριμένα, η αεροπορική βάση Nevatim του Ισραήλ φιλοξενεί εγκαταστάσεις συντήρησης F-35 που διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία επισκευής και το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, για τη διεξαγωγή όχι μόνο συντήρησης ρουτίνας, αλλά και επισκευών πέραν αυτών.

Οι υπόλοιπες χώρες εταίροι του προγράμματος F-35 υποχρεούνται από τη σύμβαση της εταιρίας, να κάνουν οποιαδήποτε σημαντική συντήρηση του αεροσκάφους σε εγκαταστάσεις της Lockheed, καθώς έτσι διασφαλίζεται ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες των F-35 παραμένουν μυστικές.

Ιωάννης Χάρχαρης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Latest News

Η αμμονησίδα στον Έβρο… «περπάτησε» !!!

Και οι 38 Σύριοι Λαθρομετανάστες από την Τουρκία, πέρασαν τελικά στην Ελλάδα – Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα για την...

More Articles Like This