9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Δαδιά

Καλύτερη είναι σήμερα η εικόνα από το μέτωπο της πυρκαγιάς – Συνεχίζονται οι ρίψεις νερού από πυροσβεστικά ελικόπτερα – Φόβοι για αναζωπυρώσεις από την αύξηση της έντασης των ανέμων

Καλύτερη είναι σήμερα η εικόνα από το μέτωπο της Δαδιάς στον Έβρο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει από τις δυνάμεις που βρίσκονται στο πεδίο αλλά και από τα ελικόπτερα, αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, δεν υπάρχει φλόγα και δεν «καπνίζει» σχεδόν πουθενά.

Παρόλα αυτά, οι άνδρες της Πυροσβεστικής βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται τα χωματουργικά έργα αλλά και η διαβροχή από έδαφος και αέρα.

- Advertisement -

Για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα ενημέρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός. Όπως είπε, η πυρκαγιά στο Σουφλί του Έβρου είναι οριοθετημένη και θα έχουμε αρκετά καλύτερη εικόνα μέχρι το μεσημέρι. «Μας προβληματίζουν οι βόρειοι, βορειοανατολικοί άνεμοι που αναμένεται να κάνουν πιο δύσκολη την κατάσταση στο Δάσος της Δαδιάς, αλλά έχει αποτραπεί ο κίνδυνος να περάσει η φωτιά μέσα στον σκληρό πυρήνα του Δάσους» τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

Παράλληλα, εξήγησε ότι έχουν γίνει μεγάλες διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών για να κρατηθεί η πυρκαγιά στο χώρο που είναι τώρα και να μην περάσει στη ζώνη Α1.

Το WWF με αφορμή την πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνειδητοποιήσουν ότι τα περιθώρια εξαντλήθηκαν και επιβάλλεται να επανεξεταστεί συνολικά και συλλογικά το υφιστάμενο σύστημα κατάσβεσης, ο σχεδιασμός της πρόληψης και τελικά η επιχειρησιακή αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, ιδιαίτερα σε αμιγώς δασικες περιοχές. 

Το πάθημα όλων των τελευταίων ετών πρέπει επιτέλους να γίνει μάθημα, αλλά και αφορμή να αλλάξουν όλες οι αστοχίες στον επίσημο σχεδιασμό.

Η απίστευτη οικολογική αξία του δάσους της Δαδιάς

Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου είναι μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα, καθώς και περιοχή εθνικής και ευρωπαϊκής οικολογικής σημασίας. Φιλοξενεί 3 από τα συνολικά 4 είδη γύπα της Ευρώπης και αποτελεί ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια για 36 διαφορετικά είδη απειλούμενων αρπακτικών, όπως ο θαλασσαετός, ο βασιλαετός, ο κραυγαετός και το κιρκινέζι. Πέρα από τα πουλιά, η ποικιλία ειδών ζώων που φιλοξενεί είναι εντυπωσιακή: από τα έντομα, ως τα αμφίβια και από τα ερπετά ως και τα θηλαστικά. Πέραν όλων αυτών, όμως, το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς έχει ανυπολόγιστη οικολογική σημασία για ακόμα έναν λόγο: φιλοξενεί τον μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα (30-35 ζευγάρια) σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο.

Καθώς η μάχη με τις αναζωπυρώσεις συνεχίζεται ακόμα, το κυριότερο στοίχημα παραμένει η προστασία αυτού του πληθυσμού και της αποικίας του μαυρόγυπα. 

Η πιθανή απώλεια των μεγάλων δέντρων που στηρίζουν τις φωλιές και η καταστροφή του δάσους που τις περιβάλλει θα είναι κάτι αδιανόητο. 

Ένας εθνικός και ευρωπαϊκός θησαυρός θα εξαφανιστεί ανεπιστρεπτί, χωρίς δυνατότητα αποκατάστασης ή αναπλήρωσης.

Ελπίζουμε ότι η επόμενη μέρα, θα βρει το δάσος της Δαδιάς λαβωμένο αλλά όχι θανάσιμα τραυματισμένο. 

Ελπίζουμε ότι η επόμενη μέρα, θα βρει την Πολιτεία πιο έτοιμη και πιο αποφασισμένη να προστατεύσει τους πολύτιμους αυτούς θησαυρούς της χώρας μας, που χωρίς εκείνους δεν μπορεί να υπάρξει καμία ζωή.

Σημείωση Ε.Θ.

Οι Δασικές και Πυροσβεστικές υπηρεσίες βρίσκονται πάντως σε επιφυλακή, καθώς αντιμετωπίζεται κίνδυνος αναζωπύρωσης της Πυρκαγιάς στη Δαδιά, από την αναμενόμενη αύξηση της έντασης των πνεόντων ανέμων.

Ευχόμαστε όλα να πάνε καλά.

Σ.Κ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Latest News

Η αμμονησίδα στον Έβρο… «περπάτησε» !!!

Και οι 38 Σύριοι Λαθρομετανάστες από την Τουρκία, πέρασαν τελικά στην Ελλάδα – Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα για την...

More Articles Like This