9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Ώρα για αναζήτηση ευθυνών στη Δαδιά

Αμετάβλητο παραμένει το τελευταίο διήμερο το σκηνικό στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, με απουσία ενεργών μετώπων – Σε επιφυλακή οι Πυροσβέστες για κίνδυνο αναζωπύρωσης της φωτιάς  –  Κάηκαν 34.000 στρέμματα Δάσους – Πολλά τα λάθη και οι παραλείψεις

Αμετάβλητο παραμένει το τελευταίο διήμερο το σκηνικό στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, με απουσία ενεργών μετώπων και το σύνολο των δυνάμεων πυρόσβεσης σε επαγρύπνηση λόγω του υψηλού δείκτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς (δείκτης 4).

Με το Πυροσβεστικό Σώμα να χαρακτηρίζει την πυρκαγιά οριοθετημένη, σε όλη την έκταση του δάσους όπου είναι εμφανή τα σημάδια που άφησε στο πέρασμά της, οι επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης ελέγχουν την περιοχή για τον εντοπισμό των λεγόμενων «καμινάδων» (εστίες καπνού) τις οποίες εξουδετερώνουν.

Με το πρώτο φως της ημέρας και μέχρι το μεσημέρι δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούσαν με στοχευμένες ρίψεις νερού.

- Advertisement -

Δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών και των βοριάδων έντασης 4 μποφόρ στην περιοχή, επιχειρούν 260 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 62 πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του στρατού.

Η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, έχει ήδη μετατρέψει σε στάχτη πάνω από 34.000 στρέμματα δάσους και προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.

Η έκταση αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 12% της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000, αλλά οι καταγγελίες για την φωτιά ρίχνουν ακόμα πιο βαριά την ευθύνη της κυβέρνησης στην διαχείριση της φωτιάς.

Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα του Εθνικού Πάρκου του Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης -Σουφλίου καθηγητής Κώστας Ποϊραζίδης, δήλωσε πως τα 400.000 στρέμματα της συνολικής έκτασης εκτιμάται ότι έχουν ήδη καεί 30.000 με 40.000 στρέμματα.

Έκανε λόγο για λάθη τις πρώτες ώρες της φωτιάς. Θα έπρεπε να την είχαν σβήσει την πρώτη νύχτα. Αντιθέτως ο αέρας γύρισε τη φωτιά και την έστειλε στον πυρήνα του Δάσους.

Επικαλέστηκε πληροφορίες που αναφέρουν ότι η φωτιά μπορεί να εκδηλώθηκε από παράνομους μετανάστες που μπαίνουν στην ευρύτερη περιοχή.

«Αυτές οι μεγάλες φωτιές θα σιγοκαίνε για πάρα πολλές ημέρες. Για 15-20 μέρες θα πρέπει να υπάρχει συνεχής επίβλεψη για να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις» σημείωσε.

Επέκρινε την πολιτεία για τη διαχείριση των δασών. Δίνουν δισεκατομμύρια στον αέρα και τώρα τρέχουμε να σώσουμε τα δάση.

Μάλιστα επέκρινε την καθυστέρηση στις πρώτες κρίσιμες ώρες που την χρεώνει στην Πυροσβεστική. «Έσβηναν τη φωτιά, ως εκεί που έφτανε το λάστιχο», είπε ο κ. Ποϊραζίδης και κατά την διάρκεια της νύχτας δεν έμπαιναν μέσα στο δάσος με ατομικό εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν την έρπουσα φωτιά.

Μάλιστα μέσα στον απόηχο της τεράστιας οικολογικής καταστροφής που επέφερε η μεγάλη φωτιά στον δασικό δρυμό της Δαδιάς μια σημαντική καταγγελία σχετικά με την πυροπροστασία είδε το φως της δημοσιότητας και αφορούσε το φράγμα της Λύρας που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δεξαμενή για τα εναέρια μέσα τις πρώτες κρίσιμες ώρες πριν επεκταθεί η πυρκαγιά.

Ο Κώστας Ποϊραζίδης, αναπληρωτής καθηγητής Δασολογίας, και πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα του Εθνικού Πάρκου του Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου με δηλώσεις του εξηγεί πώς μπορούσε να λειτουργήσει το φράγμα αποτρεπτικά στην φωτά, αλλά λόγο της  κυβερνητικής  προχειρότητας δεν αξιοποιήθηκε. 

Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει σε ανάρτηση του  ο πρώην προεδρος του φορέα, «κι ενώ η φωτιά ήταν στη βορεινή πλευρά, πέρασε (μάλλον πάνω από το φράγμα) στην νότια πλευρά χωρίς να μπορέσουμε να τη σταματήσουμε στο ξεκίνημα της (πριν ξεκινήσει την πορεία της προς τα νότια)… Αυτό που είναι όμως τραγικό!!! είναι η πολύ μικρή ποσότητα που είχε το φράγμα της Λύρας σε εποχή αντιπυρική. Με βάση πληροφόρηση είχε διαρροές και έχανε νερό. Αλλά γιατί δεν επισκευάστηκαν αυτές οι διαρροές ώστε να είναι η λεκάνη του φράγματος πλήρως γεμισμένη ώστε αν χρειαστεί να είναι διαθέσιμο για κατασβέσεις; Η πρόληψη των πυρκαγιών ακριβώς πως εννοείται; Πόσοι υπεύθυνοι φορείς το ήξεραν αυτό το πρόβλημα και απλώς το προσπέρασαν;».

«Δακρύζω με τη μαυρίλα»

Στάχτη έγιναν χιλιάδες στρέμματα στο δάσος της Δαδιάς μετά το πέρασμα της καταστροφικής φωτιάς που έκαιγε επί εφτά ημέρες στον Έβρο.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, το καλό είμαι πως δεν έχει υποστεί καταστροφές ο «σκληρός πυρήνας» του δάσους.

Ο δήμαρχος Σουφλίου, σημειώνει μιλώντας στο Grtimes: «Αυτό το δάσος είναι ο πνεύμονας και το οξυγόνο μας. Δεν υπήρξε καμία πρόληψη και έμεινε απροστάτευτο από κακόβουλες ενέργειες. Καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος του οικοσυστήματος, μπήκαν σε κίνδυνο οι δυνάμεις και ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα σε όλη αυτή την επιχείρηση ενώ θα μπορούσε να στελεχωθεί και να αναβαθμιστεί το δασαρχείο της περιοχής».

«Τα Εθνικά Πάρκα είναι υπό την προστασία του αρμόδιου υπουργείου, ενώ κανονικά η τοπική αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να έχει ενεργό ρόλο για τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας στα δάση» υποστηρίζει.

Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος έκανε δραματική έκκληση να μην ξεχαστεί η Δαδιά και το δάσος Natura 2000 το οποίο κάηκε στο 23% της έκτασης του: «Ο πύρινος εφιάλτης μπορεί να τελειώνει όμως αρχίζει η μάχη της επόμενης ημέρας που είναι πολύ δύσκολη».

«Θα πρέπει η περιοχή και τα προβλήματα της να προβληθούν και να μην ξεχαστούμε. Πρέπει να δούμε το πώς θα ενισχυθεί το δάσος» τονίζει και συνεχίζει «είναι πολλά τα καμένα και δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε. Δακρύζω όταν βλέπω αυτή την μαυρίλα. Εδώ μεγάλωσα βλέποντας ένα πράσινο τοπίο. Τώρα βλέπουμε μαύρο» καταλήγει.

Δεν υπάρχει κανένα ενεργό μέτωπο

«Τις προηγούμενες ημέρες ερχόμενος στη Δαδιά έβλεπες καπνούς και εστίες φωτιάς διάσπαρτες παντού. Σήμερα η εικόνα που αντικρίζουμε μας δίνει τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε, πάντα συγκρατημένα. Είναι μία καλύτερη ημέρα σε σχέση με τις προηγούμενες. Το χθεσινό μέτωπο βόρεια-βορειοδυτικά της Λευκίμης σχεδόν έχει εξαφανιστεί, έχουν γίνει οι ζώνες πυρασφάλειας, τα εναέρια μέσα πραγματοποιούν στοχευμένες ρίψεις νερού, ενώ οι επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης εντοπίζουν και σβήνουν τις εν δυνάμει νέες εστίες», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Ωστόσο με την περιοχή να εμφανίζει δείκτη επικινδυνότητας 4 και τον βόρειο άνεμο έντασης 4 μποφόρ να κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του, και αυτό το 24ωρο είναι κρίσιμο καθώς παρά την επαγρύπνηση του συνόλου των δυνάμεων πυρόσβεσης, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.

Ο αέρας και το αστάθμητο της επιρροής του στη συμπεριφορά της πυρκαγιάς είναι ο παράγοντας που προβληματίζει και τις δασικές υπηρεσίες, οι οποίες συνεχίζουν να εργάζονται στις διαπλατύνσεις υφιστάμενων αντιπυρικών ζωνών σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς και τα μηχανήματα βαρέως τύπου Στρατού και Περιφέρειας.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 75 οχήματα, 13 πεζοπόρα τμήματα, μηχανήματα έργου του Στρατού και της Περιφέρειας με τη συνδρομή από αέρος δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών και επτά πυροσβεστικών ελικοπτέρων.

Σημείωση Ε.Θ.:

Η φωτιά στη Δαδιά έσβησε.

Τώρα έρχεται η ώρα της αναζήτησης ευθυνών, για την τεράστια καταστροφή που σημειώθηκε στον Έβρο.

Μέχρι στιγμής οι υπάρχουσες πληροφορίες εστιάζουν στον εμπρησμό του Εθνικού Πάρκου, από Λαθρομετανάστες, οι οποίοι συνεχίζουν να μπαινοβγαίνουν στον Έβρο.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον «υβριδικό» πόλεμο του κακού γείτονά μας έναντι της χώρας μας, θα πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι πλέον.

Το Καλοκαίρι δεν τελείωσε.

Σ.Κ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Latest News

Η αμμονησίδα στον Έβρο… «περπάτησε» !!!

Και οι 38 Σύριοι Λαθρομετανάστες από την Τουρκία, πέρασαν τελικά στην Ελλάδα – Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα για την...

More Articles Like This