9.4 C
Alexandroupoli
Saturday, June 28, 2025

«Σύντομα θα δούμε μια διαφορετική Αλεξανδρούπολη»

Τι δήλωσε ο Διευθυντής της Μονάδας Μεταφορών του Αμερικάνικου Στρατού στην Ευρώπη, Andre Cameron, στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ και την Μαρίνα Κονδύλη

Αποκλειστική συνέντευξη με τον Διευθυντή της Μονάδας Μεταφορών του Αμερικάνικου Στρατού στην Ευρώπη Andre Cameron, πραγματοποίησε στην τηλεόραση ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, η Μαρίνα Κονδύλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Cameron απάντησε στις κάτωθι ερωτήσεις ως εξής.

1) κ. Cameron, αρχικά θα ήθελα να ρωτήσω: ποια είναι ακριβώς η θέση σας στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης; Πόσο καιρό βρίσκεστε εδώ;

- Advertisement -

– Είμαι ο Διευθυντής του Αμερικανικού Στρατού του Τμήματος Ανάπτυξης και Απόσπασης στις Στρατιωτικές Επιχειρήσεις σε λιμένες, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. H ομάδα μου, που περιλαμβάνει κι εμένα, είναι Αμερικάνοι, αλλά η πλειοψηφία της ομάδας μου είναι και Έλληνες, κάτι που την κάνει ενδιαφέρουσα και με ποικιλία, αφού περιλαμβάνει εξειδικευμένους επαγγελματίες με εμπειρία, που παίζουν σημαντικό ρόλο μαζί με τους υπόλοιπους της ομάδας, που διαχειρίζονται επιτυχώς τις στρατιωτικές θαλάσσιες επιχειρήσεις. Είμαι εδώ (στην Αλεξ/πολη) πάνω από 2 χρόνια, γεγονός που μου έχει δώσει την ευκαιρία να εκπληρώσω τον ρόλο μου ως διευθυντής, αλλά με βοήθησε κιόλας σε σχέση με την σύζυγό μου και τα παιδιά μου, που είναι επίσης Ελληνο-Αμερικάνοι. Έχουμε λοιπόν πολύ στενές και μακροχρόνιες σχέσεις με την ελληνική κοινότητα και τον ελληνικό πολιτισμό.

2) Είναι απαιτητική η δουλειά σας; Πώς διαχειρίζεστε εγκαίρως όλες αυτές τις αρμοδιότητες;

– Κατά πρώτον, είμαι πολύ ενθουσιασμένος για όλες αυτές τις ευκαιρίες, είμαι πολύ παθιασμένος μ’ αυτό που κάνω μέχρι τώρα (σχεδόν 32 χρόνια) – είναι αυτό που μου δίνει δύναμη να συνεχίζω. Να μπορώ δηλαδή να ικανοποιώ τις απαιτήσεις των πελατών, από την άποψη ότι κάνω ό,τι μπορώ για να επιφέρουμε ασφάλεια και επιτυχία και φυσικά, να έχουμε το πάθος να κάνουμε ό,τι κάνουμε. Με μια λέξη όλα αυτά: φιλότιμο – με τον όρο της αξιοπρέπειας, της τιμής και του σεβασμού, να κάνεις κάτι χωρίς να ζητάς τίποτα ως αντάλλαγμα. Και εγώ και η ομάδα μου, το μεταφέρουμε αυτό κάθε μέρα με συνεχόμενη επιτυχία, εδώ, στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Μας δίνεται βασικά η δυνατότητα να παρέχουμε την προσέγγιση του “φιλότιμου” για να φέρουμε αποτελέσματα και είμαστε ενθουσιασμένοι γι’ αυτά που πρόκειται να γίνουν.

3) Όσον αφορά την παρουσία των ΗΠΑ στο Λιμάνι της Αλεξ/πολης, τι θα λέγατε στους ντόπιους κατοίκους; Πρέπει να φοβούνται όλη αυτήν την “φασαρία”;

– Λοιπόν, είμαστε πολύ προσεκτικοί με την φασαρία. Αλλά, φυσικά, έχοντας διαχειριστεί πάνω από 20 επιχειρήσεις εδώ στην Αλεξ/πολη, μία από τις πρώτες προτεραιότητές μας είναι να σεβαστούμε και να εξασφαλίσουμε πως δεν θα υπάρχουν τοπικές απώλειες. Να εξασφαλίσουμε ότι η μεταφορά ελικοπτέρων ή φορτηγών δε θα κάνει πολύ θόρυβο. Είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε τον νου μας και να σεβόμαστε την κοινωνία της Αλεξ/πολης και να διατηρούμε σε χαμηλά επίπεδα τον θόρυβο, ενώ την ίδια ώρα, εκτελούμε την αποστολή μας με ασφάλεια και επιτυχία.

4) Τι γνώμη έχετε για την Αλεξανδρούπολη; Είναι σημαντική η γεωστρατηγική της θέση; Σας αρέσει;

Αγαπώ την Αλεξανδρούπολη! Να ξέρετε πως την αποκαλώ το δεύτερο σπίτι μου, με τον ποσότητα χρόνου που ξοδεύω εδώ, τα τελευταία 2 χρόνια, μετά και την ανέλκυση της βυθοκόρου “Όλγα” το 2019. Ουσιαστικά, επιταχύναμε της χρησιμοποίηση της κεντρικής πλατφόρμας του λιμανιού, με την φιλοξενία 20 επιχειρήσεων. Αυτό όμως που κάνει τόσο σημαντική την τωρινή επιτυχία σχετικά με τις επιχειρήσεις εδώ στο λιμάνι, είναι οι ντόπιοι πολίτες της Αλεξανδρούπολης. Είναι τόσο ζεστοί και φιλόξενοι! Αυτό είναι το feedback, που εμείς λάβαμε, κατά την πορεία των εργασιών μας, με κάθε Αμερικάνο που έχει μετακινηθεί εδώ, δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά θετικά σχόλια. Το να έχεις την δυνατότητα να κάνεις ένα διάλειμμα, να βγεις μια βόλτα στην πόλη, να αγκαλιάσεις τον πολιτισμό, να γνωρίσεις καινούργιο κόσμο, να απολαύσεις την τοπική κουζίνα, να πιεις και να μοιραστείς την ιστορία σου με τους ντόπιους είναι κάτι που αξίζει τον κόπο – και για μένα είναι κάτι απόλυτα συναρπαστικό και χαιρετίζω τον κόσμο της Αλεξανδρούπολης που μας επιτρέπει να είμαστε εδώ και να εργαζόμαστε από κοινού για να φέρνουμε επιτυχίες, καθώς εμείς συνεχίζουμε να βλέπουμε αυτό το λιμάνι και την πόλη να αναπτύσσονται.

5) Έχετε ζήσει σε πολλές χώρες κατά την διάρκεια της στρατιωτικής σας θητείας. Τι άποψη έχετε για τους Έλληνες; Αναφέρατε κάποια χαρακτηριστικά, αλλά αναφέρομαι στους Έλληνες γενικά.

– Είμαι ένθερμος υποστηρικτής του ελληνικού πολιτισμού. Η γυναίκα μου είναι Ελληνίδα και τα παιδιά μου είναι Ελληνόπουλα-Αμερικανοί, μιλάνε μάλιστα άπταιστα ελληνικά σε σχέση μένα. Σχεδόν 30 χρονιά μετά την ανάληψη της πρώτης μου αποστολής στην Ελλάδα, υπάρχει μια άμεση αγάπη για τον πολιτισμό, για τον κόσμο που τον έχω αγκαλιάσει – σημαίνουν πολλά για μένα και αυτό μ’ έχει βοηθήσει να δουλέψω δίπλα-δίπλα με την ομάδα μου, για να έχω την δυνατότητα να μεταφέρω το σωστό μήνυμα από την άποψη ότι εξασφαλίζουμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και με όση περισσότερη ασφάλεια γίνεται. Για παράδειγμα, να φέρνουμε τον ελληνικό στρατό, τα στελέχη του Οργανισμού Λιμένος Αλεξ/πολης, της Δημοτικής Αστυνομίας – τόσες πολλές υπηρεσίες που υπάρχουν εκεί έξω και που παίζουν μείζονα ρόλο στο που βρισκόμαστε εμείς σήμερα. Οπότε, για εμένα το να αγκαλιάσω την κουλτούρα, να καταλάβω την ελληνική νοοτροπία, μ’ έχει βοηθήσει να τα μεταφέρω όλα αυτά στην ομάδα μου (Έλληνες και Αμερικάνους). Νομίζω μας κάνει να ανεβάζουμε ψηλά τον πήχη κάθε φορά, κάθε στιγμή που έχουμε να κάνουμε την δουλειά μας με επιτυχία. Το ξαναλέω: είναι η προσέγγιση του “φιλότιμου”, το να κάνουμε κάτι χωρίς να ζητάμε τίποτα ως αντάλλαγμα. Και στο τέλος της ημέρας, να νιώθουμε απόλαυση γι’ αυτό που κάνουμε. Και νομίζω πως αυτή η χαρά για τους Έλληνες και τους Αμερικάνους, έρχεται εδώ στην Αλεξανδρούπολη.

6) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τα logistics στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης; Ποια σχέδια μπορούν να αποκαλυφθούν στους τηλεθεατές μας;

Ναι, από το 2019 μπορέσαμε να διεξάγουμε 20 επιχειρήσεις. Μάλιστα, φιλοξενήσαμε και το μεγαλύτερο πλοίο που υπάρχει, εδώ στην Αλεξ/πoλη, το “Arc Endurance”, 3 φορές. Αναμένουμε και άλλα πλοία, όπως και να δούμε την αυξανόμενη ανάπτυξη αυτού του λιμανιού και να αξιοποιήσουμε την δυνατότητα να μεταφέρουμε εμπόρευμα από την Αλεξανδρούπολη, μέσω οδικού δικτύου & σιδηροδρόμου. Είναι κάτι το εντυπωσιακό και νομίζω πως κάνοντας αυτή τη δουλειά, μπορούμε να βοηθήσουμε να αξιοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες να μεταφέρουμε εμπορεύματα οπουδήποτε στην Ευρώπη, όσο συνεχίζουμε να κάνουμε αυτές τις εργασίες.

7) Αναφορικά με τους Αμερικανούς ναύτες που περιστασιακά επισκέπτονται την πόλη μας – αναφέρατε το “Arc Endurance” και είχαμε και το “USS Arlington” – γνωρίζετε εάν είναι ικανοποιημένοι με τις υπάρχουσες υποδομές; Ποια είναι τα σχόλιά τους;

– Είναι πολύ ικανοποιημένοι! Λαμβάνω feedback στο σπίτι μου και στον σταθμό μου στην Αθήνα, από το πλοίο. Οι ναύτες εκφράζουν την χαρά και εκτίμησή τους για την πόλη της Αλεξανδρούπολης. Να, για το 2ο μεγαλύτερο πλοίο “USS Arlington” – έμεινα κατάπληκτος από τις απαντήσεις των ναυτών  – βασικά, δεν ήξεραν τι τους περίμενε. Και ανέφεραν διάφορα πράγματα, αλλά θα πω ένα: την θερμή συμπεριφορά του κόσμου. Οι ναύτες πέρασαν φανταστικά – και αυτό αφορά και τους στρατιώτες που μεταφέρθηκαν σε συμμαχικά με το ΝΑΤΟ κράτη και που βρέθηκαν στην Αλεξ/πολη. Δεν υπήρχε ούτε μια βαρετή στιγμή. Πραγματικά, απόλαυσαν που βρέθηκαν εδώ. Είναι μια μικρή πόλη με μια μεγάλη καρδιά και νομίζω πως αυτό αγκάλιασαν και χάρηκαν πιο πολύ.

8) Με βάση την εμπειρία σας, τι φαντάζεστε για το μέλλον της Αλεξανδρούπολης, σε συνάρτηση με την σχέση με τις ΗΠΑ;

– Νομίζω ότι υπάρχει μια σπουδαία σχέση τώρα μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδος. Πιστεύω πως εδώ στην Αλεξανδρούπολη και πιο συγκεκριμένα στο λιμάνι, οι από κοινού επιχειρήσεις, συνεργασίες, σχέσεις και φιλίες είναι στο καλύτερο σημείο και τόσο ζωτικά σημαντικές που “τρέφουν” την αυξανόμενη ανάπτυξη του λιμανιού. Υπάρχουν τόσες πολλές δυνατότητες εδώ και είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι που θα τις δούμε από πρώτο χέρι, όσο χτίζουμε συνεργασίες στο λιμάνι με κάθε ευκαιρία. Είμαστε τόσο χαρούμενοι με αυτό που έρχεται στο μέλλον – είναι ένα ελπιδοφόρο μέλλον εδώ στην Αλεξ/πολη και ευελπιστούμε να το δούμε.

9) Θα δούμε μια διαφορετική Αλεξανδρούπολη, ίσως πιο όμορφη;

– Είναι ήδη όμορφη! Ο ουρανός είναι το όριο για την πόλη της Αλεξ/πολης και νομίζω ότι το κατάλληλο μείγμα είναι εδώ, από την άποψη ότι υπάρχουν θετικά συναισθήματα εδώ μαζί με τις κοινές συνεργασίες. Και είναι η ζεστή συμπεριφορά που μεταφέρεται προς τους Αμερικάνους, μαζί με όλη την παράδοση που υπάρχει εδώ και νομίζω πως όλα αυτά θα βοηθήσουν πολύ. Ναι, είμαστε ενθουσιασμένοι γι’ αυτό που πρόκειται να έρθει στο μέλλον.

10) κ. Cameron, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι’ αυτήν τη συνέντευξη!

– Εγώ ευχαριστώ για αυτήν την μεγάλη ευκαιρία να είμαι εδώ για να πω την ιστορία που παρέχει feedback για όλα αυτά τα θετικά που λαμβάνουν χώρα εδώ. Χαίρομαι τόσο πολύ που βρίσκομαι εδώ κάθε μέρα – δε θα μπορούσα να ζητήσω τίποτα καλύτερο, ειδικά για μια πανέμορφη πόλη, όπως είναι η Αλεξ/πολη.

Aegean
Saturday, June 28, 2025

Latest News

Ο ΘΡΑΚΗ FM ακούγεται δυνατά έως την Φινλανδία!

Το σήμα του ραδιοφωνικού σταθμού έφτασε από τον Έβρο μέχρι το Πόρβο, δηλαδή 2.100 χιλιόμετρα μακριά! - Μήνυμα του...

More Articles Like This