Μεθοδεύσεις του Προξενείου για Εκλογή του νέου Μουφτή Ξάνθης, συμφωνία με τον πρόσφατο Νόμο περί εκλογής Μουφτήδων στην Θράκη

Στήνουν κάλπες για «ψευδομουφτή»
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν τις τελευταίες ημέρες ότι το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής σε συνεργασία με έλληνες μουσουλμάνους βουλευτές αλλά και φιλικά προς αυτό πρόσωπα εντός μειονότητας προσανατολίζεται σε εκλογή του διαδόχου του εκλιπόντος ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ περί τις 9 Σεπτεμβρίου ημέρα Παρασκευή, άρα ημέρα προσευχής, με σκοπό να προσελκύσουν κόσμο στα τζαμιά.
Το τελευταίο διάστημα και μετά την ψήφιση του νέου νόμου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις Μουφτείες και τους Μουφτήδες (τον οποίο απεκάλυψε «Το Βήμα»), το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής έχει προχωρήσει σε σειρά επαφών με έλληνες μουσουλμάνους βουλευτές, καθώς και άλλα πρόσωπα φιλικά προσκείμενα προς την Αγκυρα, ώστε να διαμορφωθεί η νέα στρατηγική κατά του νέου νόμου.

Κομβικό ρόλο στις συζητήσεις αυτές διαδραματίζει ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, σε τέτοιον βαθμό που έχει προκληθεί ενόχληση ακόμη και στους κόλπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ως την ώρα πάντως που γράφονταν αυτές οι γραμμές, υπήρχαν τέσσερα ονόματα που φέρονται να διεκδικούν τη θέση του «ψευδομουφτή» Ξάνθης. Πρόκειται καταρχήν για τον Ιλτέρ Μέτσο, άνθρωπο που βρισκόταν πολύ κοντά στον Μετέ, υποστηρίζει ακραίες θέσεις και είχε σταλεί στη Ρόδο για να υποκαταστήσει τον εκεί μουφτή κατ’ εντολήν του τελευταίου. Αλλα τρία ονόματα που ακούγονται είναι οι Τράμπα Μουσταφά, Κάμο Μουσταφά και Σεντάτ Καρανταγί.
Αθανασόπουλος Άγγελος Αλ.