9.4 C
Alexandroupoli
Tuesday, August 19, 2025

Ανατροπή για… το Λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Σταματούν οι διαδικασίες πώλησης του Λιμανιού – Χαμηλές κρίθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ οι προσφορές των δύο υποψηφίων Αμερικανικών Ομίλων – Νέο πλάνο για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, βάζει η Κυβέρνηση – Έμφαση στην Ανάπτυξη της Τοπικής Κοινωνίας  

 

Η αναβάθμιση της γεωπολιτικής σημασίας της Αλεξανδρούπολης, η οποία ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τραβώντας την προσοχή της Ευρώπης και των ΗΠΑ, οδηγεί την κυβέρνηση στην απόφαση ματαίωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας η οποία αφορούσε την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

Η απόφαση αυτή (σύμφωνα με την Εφημερίδα Τα Νέα) προέκυψε έπειτα από προσεκτικό ζύγισμα κάθε παραμέτρου – ενεργειακής, στρατιωτικής, εμπορικής – με διακηρυγμένο άλλωστε τον κυβερνητικό στόχο να εξελιχθεί η ακριτική περιοχή σε οικονομικό και αμυντικό κόμβο.

- Advertisement -

Είναι σαφές ότι μετά την ενίσχυση της Αλεξανδρούπολης μέσω της ένταξής της στο πλαίσιο της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας – ΗΠΑ, οι επιπτώσεις από την εισβολή της Μόσχας στα ουκρανικά εδάφη έδωσαν νέες διαστάσεις στη σημασία του λιμανιού – ως συνδέσμου της Ανατολικής Μεσογείου με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα.

Στην τελική φάση, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, είχαν περάσει με δεσμευτικές προσφορές δύο επενδυτικά σχήματα (Quintana Infrastructure & Development και κοινοπραξία Black Summit Financial, Euroports, EFA Group, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), ωστόσο αναμένονται πλέον άμεσα οι ανακοινώσεις για τη ματαίωση του διαγωνισμού.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θέλει συνολικά ένα νέο επιχειρησιακό πλάνο για το λιμάνι, βάζοντας άρα στο τραπέζι την επεξεργασία νέων πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση διαφόρων χρήσεων του λιμένα.

Τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν διαδοχικές αναβολές στη διαγωνιστική διαδικασία, οι οποίες φαίνεται να σχετίζονταν με την ετοιμότητα των ενδιαφερομένων και την πληρότητα των φακέλων τους, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, και όχι με τις νεότερες εξελίξεις. Ούτε αυτές σηματοδοτούν ένα συνολικό φρένο στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Αντίθετα, όπως έχει διαμηνυθεί και από στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, επιδιώκεται έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη «με αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων που έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες».

Σημείωση Ε.Θ.:

Οι προσφορές που κατέθεσαν οι δύο Αμερικανικοί Όμιλοι, θεωρήθηκαν από τον ΤΑΙΠΕΔ, πολύ χαμηλές.

Λέγεται, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, ότι η υψηλότερη προσφορά άγγιξε τα 63 εκατομμύρια γεωστρατηγικής σημασίας που έχει η Αλεξανδρούπολη.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Αμυντική Συμφωνία Ελλάδος-ΗΠΑ προβλέπεται η κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση των Αμερικανικών Δυνάμεων στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Σ.Κ.

Tuesday, August 19, 2025

Latest News

«Μότσαρτ, ο μαγικός αυλός» στο Θέατρο Αλτιναλμάζη Αλεξ/πολης

Την ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΜΑΓΕΨΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΓΕΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΙΒΩΤΟΣ, ΤΩΡΑ ΣΕ...

More Articles Like This