Συμπληρώνονται την προσεχή Πέμπτη 17 Νοεμβρίου – Ένας αιώνας προσφοράς και αγάπης σε μια νευραλγική περιοχή, δίπλα στα ελληνοτουρκικά σύνορα

100 ολόκληρα χρόνια συμπληρώνει η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, στις 17 Νοεμβρίου 2022.
Για πολλούς, αυτή η ημερομηνία δεν είναι γνωστό πως συνδέεται με τα γενέθλια της Μητροπόλεώς μας.
Κι όμως. Ήταν 17η Νοεμβρίου 1922, επί Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Μελετίου Δ΄ Μεταξάκη, όταν με συνοδική απόφαση, ανακηρύχθηκε η Αλεξανδρούπολη αυτοτελής μητρόπολη και ορίστηκε να φέρει ο εκάστοτε Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως τον τίτλο «υπέρτιμος και έξαρχος Ροδόπης».
Όπως αναφέρει και η επίσημη ιστοσελίδα της Ι.Μ. Αλεξ/πολης, στη Συνοδική αυτή πράξη αναφέρονταν μεταξύ των άλλων τα εξής: «το εν τη Δυτική Θράκη τμήμα της επαρχίας Αίνου λόγω των πολιτικών συνθηκών, υφ ας τούτο νυν διατελεί εν σχέσει προς το εν τη Ανατολική Θράκη τμήμα της αυτής επαρχίας, το διατελούν υπό άλλας πολιτικάς συνθήκας και λόγω της συγκεντρώσεως και εγκαταστάσεως εκεί χιλιάδων ομογενών προσφύγων, έχει ανάγκην αμέσου και συνεχούς ποιμαντορικής προνοίας και επιβλέψεως, ενέκρινεν όπως αποσπώμενον εκ του εν τη Ανατολική Θράκη τμήματος της επαρχίας Αίνου και μετά κατάλληλον των ομόρων επαρχιών Μαρωνείας και Ξάνθης διαρρύθμισιν αποτελέση νέαν Μητρόπολιν υπό το όνομα Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως, κατέχουσα θέσιν εν τη Β΄ στήλη του Συνταγματίου ευθύς προ της Μητροπόλεως Φιλαδελφείας».
Τελευταίος Μητροπολίτης Αίνου (1907-1923) υπό τον οποίο υπαγόταν η Αλεξανδρούπολη διετέλεσε ο -μετέπειτα Χαλκηδόνος- Ιωακείμ Γεωργιάδης.
- Ποιος ήταν ο Ιωακείμ Γεωργιάδης

Ο Ιωακείμ Γεωργιάδης υπήρξε εξέχουσα εκκλησιαστική και εθνική φυσιογνωμία και προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στους Έλληνες Χριστιανούς της περιοχής της Θράκης. Μία από τις κυριότερες αγωνιώδεις προσπάθειες του Ιωακείμ ήταν η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στην περιοχή που οι Βούλγαροι και οι Τούρκοι αγωνίζονταν με όλα τα μέσα να επιβάλουν την κυριαρχία τους σε μεγάλο τμήμα της Δυτικής Θράκης.
Για να εκπληρωθούν οι σκοποί της ελληνικής και χριστιανικής παιδείας ο Ιωακείμ φρόντισε και ανήγειρε στην Αλεξανδρούπολη (τότε Δεδέ- Αγάτς) με δωρεά του Αντωνίου Λεονταρίδη την Λεονταρίδειο Σχολή Αρρένων, δίπλα ακριβώς από το επισκοπείο και το ναό του Αγίου Νικολάου.
Στο σχολείο αυτό σπούδασαν γενεές παιδιών επί εβδομήντα περίπου χρόνια, Το παραδοσιακό και νεοκλασικό αυτό κτήριο της Λεονταριδείου Σχολής διατηρείται μέχρι και σήμερα με την φροντίδα της Μητροπόλεως και χρησιμοποιείται ως πρότυπο εκκλησιαστικό μουσείο.
Την 5η Ιουνίου 1934 καταργήθηκε η μητρόπολη Σουφλίου και ο μεγαλύτερο τμήμα της, μαζί με την πόλη του Σουφλίου παραχωρήθηκε στη μητρόπολη Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος.
Το νότιο τμήμα της μητροπόλεως Σουφλίου παραχωρήθηκε στη μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, η οποία ταυτόχρονα διευρύνθηκε και προς νότο με την προσθήκη σε αυτή της νήσου Σαμοθράκης, που αποσπάστηκε από την μητρόπολη Μαρωνείας.
- Ο 1ος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως
Πρώτος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως εξελέγη την ίδια ημέρα με την ανακήρυξη της νέας μητροπόλεως ο μέχρι τότε Αγκύρας Γερβάσιος Σαρασίτης (1922-1934).
Υπήρξε ο πρώτος διοργανωτής της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως υπό αντίξοες περιστάσεις.
Ο τάφος του βρίσκεται παραπλεύρως του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Αλεξανδρουπόλεως.
- Ο Μητροπολίτης Ιωακείμ Καβύρης

Το 1934 εξελέγη Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, ο από Ίμβρου και Τενέδου, Ικαρίας και Σουφλίου, Ιωακείμ Καβύρης, ο οποίος αρχιεράτευσε μέχρι το έτος 1966. 32 έτη αρχιερατείας είναι μία ιστορία για την τοπική εκκλησία.
Ο Ιωακείμ Καβύρης ήταν εκ χαρακτήρος ήσυχος και ήρεμος άνθρωπος, ιεράρχης της εκκλησιαστικής παραδόσεως, με ικανή θεολογική παιδεία και γνώστης της βυζαντινής μουσικής.
Επί των ημερών του, ανεγέρθησαν πολλοί ναοί, ενώ στο έργο της φιλανθρωπίας η προσφορά του υπήρξε σημαντική με την ανέγερση και λειτουργία του Ιωακειμείου Γηροκομείου Αλεξανδρουπόλεως.
Ο μακαριστός ιεράρχης Ιωακείμ Καβύρης έχει ενταφιασθεί παραπλεύρως του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων, εντός του περιβόλου χώρου του ομωνύμου Γηροκομείου.
- Οι υπόλοιποι Μητροπολίτες
Ακολούθησαν κατά τα επόμενα χρόνια, και άλλοι λαμπροί ποιμενάρχες του τόπου, όπως ο Μητροπολίτης Κωνστάντιος Χρόνης το 1967, ο Μητροπολίτης Άνθιμος Ρούσσας το 1974 και φυσικά, ο νυν Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως (από το 2005), Άνθιμος Κουκουρίδης.
- Η ΙΜΑΛΕΞ σήμερα
Σήμερα, η Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως έχει 61 ενορίες, 3 Ιερά Προσκυνήματα, 2 Ιδρυματικούς Ναούς, 2 Ιερές Μονές, 3 φιλανθρωπικά ιδρύματα και 20 ναούς κοιμητηρίων.
80 κληρικοί ευαγγελίζονται και αγιάζουν τον ευσεβή λαό της περιοχής της Αλεξανδρούπολης.
Οι ανοικοδομηθέντες εκ θεμελίων ιεροί ναοί, τα ιδρύματα χριστιανικής αγάπης και κοινωνικής αποστολής, το Πνευματικό Κέντρο, το Εκκλησιαστικό Μουσείο και το επισκοπείο, ως κύριος άξονας κάθε πνευματικής και διοικητικής μέριμνας της τοπικής εκκλησίας, συντελούν στη συνέχιση του έργου της μητρόπολης.
Η Εκκλησία συνεχίζει την αποστολή της στην Θράκη. Αποστολή πνευματική, κοινωνική, πολιτιστική και εθνική. Και μάλιστα σε μία εποχή γεμάτη από προβληματισμούς και αναταράξεις.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάρτιο, είχε πραγματοποιηθεί και ο Τηλεμαραθώνιος Αγάπης (μεταδόθηκε και από την τηλεόραση ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ), όπου προβλήθηκε όλη η σοβαρή δουλειά που γίνεται αθόρυβα από την ΙΜΑΛΕΞ και το οποίο χρειαζόταν και χρειάζεται την οικονομική ενίσχυση των πολιτών.
Ευχή μας; Η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης να συνεχίσει το φωτεινό έργο της και να κλείσει και τα 200 και τα 300 χρόνια πνευματικής ζωής!
Μαρίνα Κονδύλη