9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Χάνεται από τον Έβρο η Σχολή Κτηνιατρικής;

Ποιοι «Μνηστήρες» προέκυψαν για την Κτηνιατρική Σχολή που είχε ζητήσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – Η Σχολή φεύγει και οδεύει προς το Πανεπιστήμιο …Πατρών – Μένουμε μόνο με τα Παχιά Λόγια – Διασπασμένος ο Έβρος, δεν μπορεί να διεκδικήσει 

Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε η πιθανή ίδρυση νέου Τμήματος Κτηνιατρικής από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε διά στόματος του πρύτανη του πανεπιστημίου, Χρήστου Μπούρα, ο οποίος δήλωσε:

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών θέτει το σχετικό αίτημα στο πολιτικό προσωπικό της περιοχής και της χώρας γενικότερα και καλεί άπαντες να αγκαλιάσουν την πρόταση για ίδρυση Τμήματος Κτηνιατρικής στην Αιτωλοακαρνανία. Αποτελεί προτεραιότητα για εμάς μια ισχυρή και βιώσιμη Γεωπονική Σχολή. Είναι κάτι που το χρειάζεται η Αιτωλοακαρνανία. Το επόμενο βήμα και επιδίωξή μας για τα προσεχή χρόνια είναι η ίδρυση Τμήματος Κτηνιατρικής. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει πραγματικότητα σε βάθος 5ετίας».

- Advertisement -

Το ζήτημα αυτό δε θα μας ενοχλούσε καθόλου, εάν δε θιγόταν πρώτο και καλύτερο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

 

  • Πρώτο στην κατάθεση φακέλου το ΔΠΘ, το 2017

 

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ήταν 25 Απριλίου 2017, όταν η Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής στην συνεδρίασή της, πρότεινε στη Σύγκλητο του ΔΠΘ, την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στον νομό Έβρου, καταθέτοντας μαζί και πλήρη φάκελο.

Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση που είχε εκδοθεί τότε, είχαν υπογραμμιστεί τα κάτωθι:

Η γεωγραφική περιοχή του Έβρου και γενικότερα η Θράκη:

  • Είναι από τις περιοχές με το μικρότερο κατά κεφαλή εισόδημα και τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας σε Ελλάδα και Ευρώπη
  • Υπάρχει μεγάλο ποσοστό εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης νέων και ενεργών κατοίκων, δεν διαφαίνονται άμεσα αναπτυξιακά προγράμματα
  • Δεν υπάρχουν οι υποδομές για να εφαρμοστούν αυτά σε μια γεωγραφικά απομονωμένη περιοχή,
  • Υπάρχει επιβεβλημένη ανάγκη ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα
  • Διαθέτει ιδανικη μορφολογία του εδάφους και εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες και εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας
  • Οι κάτοικοι των ημιαστικών και αγροτικών περιοχών, ακόμη κι αυτοί οι οποίοι δεν είχαν άμεση σχέση με την κτηνοτροφία, κατά μεγάλο ποσοστό τους, προέρχονται από οικογένειες με παράδοση στην κτηνοτροφία,
  • Αποτελεί την πύλη εισόδου των ζωονόσων στην Ελλάδα και την Ευρώπη
  • Λόγω των ζωονόσων τα ποσοστά απώλειας του ζωικού κεφαλαίου είναι τεράστια και αγγίζουν κατά τόπους το 90-95%, ενώ η ανασύσταση των κτηνοτροφικών μονάδων δεν ξεπερνά το 5%
  • Σπαταλούνται ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για αποζημιώσεις

Η ίδρυση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήματος Κτηνιατρικής, καθίσταται ιδανική και για τους εξής επιπλέον λόγους.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης:

  • Διαθέτει εξαιρετική εμπειρία και τεχνογνωσία ίδρυσης και λειτουργίας νέων Πανεπιστημιακών Τμιημάτων, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν ιδρυθεί και λειτουργήσει με επιτυχία και χωρίς προβλήματα 10 νέα Τμήματα
  • Υπάρχει άφθονος χώρος στην Πανεπιστημιούπολη του Τμήματος Ιατρικής για την ανέγερση των μονίμων εγκαταστάσεωνν του Τμήματος Κτηνιατρικής
  • Με την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων της 4ης φάσης της ιατρικής δεν θα απαιτηθούν νέες εγκαταστάσεις για τις παραδόσεις των θεωρητικών μαθημάτων

Το Τμήμα Κτηνιατρικής σε συνεργασία με τα τμήματα Ιατρικής, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής και ιδιαίτερα με το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης μπορούν να αποτελέσουν μοχλό αγροτικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης και ένα τόξο θωράκισης της ζωϊκής παραγωγής με την αντιμετώπιση των ζωονόσων στην περιοχή αυτή που αποτελεί πύλη εισόδου όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης.

Αυτά περιλαμβάνονταν στον φάκελο.

  • Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κομοτηνή

Έγινε λοιπόν, έγινε η πρώτη κίνηση από πλευράς ΔΠΘ και τον Ιούνιο του 2019, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Κομοτηνή, όπου είχε συναντήσεις με βουλευτές του νομού, καθηγητές του πανεπιστημίου και εκπροσώπους τοπικών φορέων.

Σε δηλώσεις του μπροστά σε κάμερες ΜΜΕ, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

«Αποτελεί δέσμευσή μου, η στήριξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ως ένας πυλώνας αριστείας, καινοτομίας και εξωστρέφειας. Μια δύναμη σταθερότητας για την τόσο ευαίσθητη περιοχή της Θράκης μας».

Από εκείνες τις θαρραλέες δηλώσεις όμως του πρωθυπουργού, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι…

Διότι, την ίδια εποχή στον Έβρο, είχαμε τον Δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, να δηλώνει μετ’ επιτάσεως, πως κύρια και άμεση επιδίωξη του δήμου Σουφλίου θα είναι η δημιουργία Κτηνιατρικής Σχολής στο Σουφλί.

Τότε, είχε υπογραμμίσει: «Θα ξεκινήσουμε μια καμπάνια για την ίδρυση της Κτηνιατρικής Σχολής. Θα είναι μακροχρόνια, αλλά πιστεύω ότι επειδή το Σουφλί έχει φίλους και υποστηρικτές και επειδή μέχρι σήμερα έχει αδικηθεί, θα δικαιωθεί σε αυτό».

Μάλιστα, είχε προσθέσει πως ο στόχος αυτός μπορεί να μην επιτευχθεί στη δική του θητεία, αλλά η διεκδίκηση τότε ξεκινούσε, για να επισημάνει ότι εφόσον οι στόχοι λειτουργίας του ΔΠΘ είναι εθνικοί και δημογραφικοί, τότε επιβάλλεται να δημιουργηθεί η σχολή στο Σουφλί.

Συμπληρώνουμε πως ταυτόχρονα, και η Ένωση Εμπόρων, Βιοτεχνών, Επαγγελματιών (ΕΕΒΟΠ) Ορεστιάδος με επιιστολή προς τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ζητούσε και αυτή, την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στην πόλη, με το επιχείρημα πως «η δεδομένη βιωσιμότητα, σε συνδυασμό με τα ανωτέρω επιτρέπει-επιβάλλει την ίδρυση Κτηνιατρικής σχολής στην Ν.Ορεστιάδα, κίνηση πλήρως καθετοποιημένη με τα λειτουργούντα τμήματα καθότι οι απόφοιτοι της σχολής είναι Γεωτέχνες».

Αργότερα βέβαια, και η Γεωπονική Σχολή στην Αθήνα, αλλά και το Πανεπιστήμιο Πατρών (για την Τρίπολη) διεκδίκησαν την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής.

  • Και τώρα, τί γίνεται;

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις – και με δεδομένη την αδράνεια των Εβριτών, παρά τα παχιά λόγια τους – το Πανεπιστήμιο Πατρών ήρθε να «ταράξει τα νερά» για τα καλά.

Η τηλεόραση ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, θέλοντας να καταγράψει μία πρώτη εικόνα για το τι συμβαίνει στην Πελοπόννησο, φιλοξένησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων τον Δήμαρχο Πύργου, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, ο οποίος και εξέφρασε αμφιβολίες για το αν πρέπει να γίνει η σχολή στο Αγρίνιο, δίνοντας μια προεκλογική διάσταση στο όλο ζήτημα.

Επιπρόσθετα, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο τόνισε πως πρέπει να είναι σταθερό.

Μάλιστα, ο κ. Αντωνακόπουλος δήλωσε: «Η Θράκη έχει προτεραιότητα. Για να περνάμε καλά, πρέπει να έχουμε το σπίτι μας, την χώρα μας, το κράτος μας, την πατρίδα μας. Πρέπει να προσγειωθούμε πια σε απλές αλήθειες σε αυτόν τον τόπο. Αν δεν έχουμε το σπίτι μας, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης. Πρέπει να είμαστε πατριώτες στην πράξη, όχι στα λόγια».

Με άλλα λόγια, ο Δήμαρχος Πύργου έχει καταλάβει πολύ καλύτερα το νόημα στήριξης της περιφέρειας και δη, του ακριτικού Έβρου, εν αντιθέσει με τους δικούς μας τοπικούς άρχοντες.

  • Απουσιάζει η ομοφωνία στον Έβρο

Στο διά ταύτα, η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» δεν αποκαλεί άδικα την περιοχή μας, «τόπο των χαμένων ευκαιριών».

Αυτό που – αποδεδειγμένα – λείπει είναι η ομοφωνία και ενότητα στη διεκδίκηση του κοινού καλού.

Οι Εβρίτες είναι μονίμως διασπασμένοι και μίζεροι, χωρίς να τολμούν κάτι παραπάνω.

Άραγε, τόσο δύσκολο είναι να δημιουργηθεί ένας ΕΝΙΑΙΟΣ φορέας με τους βουλευτές του νομού, τους δημάρχους, τους εκλεγμένους στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, τους καθηγητές του ΔΠΘ, ακόμη και με τους Μητροπολίτες του Έβρου, ούτως ώστε να αιτηθούμε ως Εβρίτες και να κερδίσουμε τα καλύτερα;

Με την Ιατρική Σχολή και τους πολυετείς αγώνες κατά την δεκαετία του ’70, πώς τα είχαμε καταφέρει;

Ο Έβρος προηγείται! Επιτέλους, πρώτοι και καλύτεροι, εμείς πρέπει να το καταλάβουμε!

Αν χάνουμε πανεπιστημιακά τμήματα (και όχι μόνο), εμείς ΦΤΑΙΜΕ!

 

Μαρίνα Κονδύλη

spot_img
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Latest News

Ξεκινά η καταβολή επιδομάτων από την Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης

Η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως ανακοινώνει ότι από την Δευτέρα 28 Απριλίου έως Παρασκευή 2 Μαΐου 2025 (εκτός της Πέμπτης...
ΕΛΑΝΚΟspot_img

More Articles Like This