9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Αβεβαιότητα στους ΟΤΑ φέρνει η απόφαση του ΣτΕ

Δήμαρχος Ορεστιάδος: Το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί – Υπό αμφισβήτηση οι Οικονομικές Αποφάσεις

«Το υπουργείο πρέπει να δώσει άμεσα λύση, κατά τη γνώμη μου και πριν το τέλος του χρόνου, αναφορικά με την υποχρέωση προσαρμογής στην απόφαση Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική τη μεταφορά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων, από τα δημοτικά συμβούλια στις οικονομικές επιτροπές», δήλωσε ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, προσθέτοντας πως «δεν μπορεί να υπάρχει αβεβαιότητα και αμφισβήτηση οποιασδήποτε απόφασης παίρνουν οι οικονομικές επιτροπές, καθώς, στο εξής, θα υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και προσφυγής κατά των αποφάσεων αυτών, από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Ο ίδιος ανέφερε, μάλιστα, ότι για την αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχόμενου, η δημοτική αρχή εξετάζει την άμεση επαναφορά της αποφασιστικής αρμοδιότητας στο δημοτικό συμβούλιο, για εκείνα τα θέματα που είχαν μεταβιβαστεί στις οικονομικές επιτροπές με τη “διάταξη Θεοδωρικάκου”.

- Advertisement -

«Για το επόμενο διάστημα θα πρέπει να είμαστε όλοι επιφυλακτικοί στα θέματα που εισάγουμε στην οικονομική επιτροπή, και συγκεκριμένα για εκείνα που με τον προηγούμενο νόμο (του ΣΥΡΙΖΑ) ήταν θέματα του δημοτικού συμβουλίου», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μαυρίδης, καλώντας την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να μην καθυστερήσει και «να δώσει άμεσα λύση, διότι δεν είναι δυνατόν, για άλλον ένα χρόνο περίπου, που διαρκεί η δημοτική περίοδος, να υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα».

Παραδέχτηκε επίσης πως η “διάταξη Θοεδωρικάκου”, παρότι στόχευε στην «ευέλικτη λειτουργία των δήμων και στην αντιμετώπιση πιθανών φαινομένων ακυβερνησίας τους», τελικά «απογύμνωσε και εξευτέλισε τα δημοτικά συμβούλια, ψαλιδίζοντας τις αρμοδιότητές τους».

Σχολιάζοντας, τέλος, την απόφαση του Σ. τ. Ε., ο δήμαρχος Ορεστιάδας χαρακτήρισε «ορθή» την αιτιολογία της, αφού, όπως είπε, «η αντισυνταγματικότητα που έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, αφορά τη χρονική στιγμή που αποφασίστηκε η μεταφορά των αρμοδιοτήτων στις οικονομικές επιτροπές, κρίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να γίνει πριν τη διενέργεια των εκλογών (2019), γιατί οι ψηφοφόροι-πολίτες ψήφιζαν με ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, που προέβλεπε συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία μετά την ψήφο και με τις διατάξεις που ακολούθησαν, ανατράπηκαν. Άρα μπορεί να θεωρήσει κάποιος ότι ξεγελάστηκαν οι πολίτες…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρίδης.

ΕΡΤ Ορεστιάδος

spot_img
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Latest News

Το φοβικό σύνδρομο και η μοναδική χαμένη ευκαιρία επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

Ενώ τα επίσημα θεσμικά όργανα της ΕΕ προβάλουν την Ελλάδα με 12 νμ χωρικά ύδατα (γεωγραφικοί και νομικοί όροι...
ΕΛΑΝΚΟspot_img

More Articles Like This