9.4 C
Alexandroupoli
Monday, June 30, 2025

Γιατί δεν θέλουν τον «φράχτη» στον Έβρο;

Τροπολογία Δ. Παπαδημούλη για να μην χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την κατασκευή του Φράχτη – Επιχαίρει ο ΣΥΡΙΖΑ – Θέλει «Ανοιχτά Σύνορα» – Στον Έβρο σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να εγκαινιάσει την επέκταση

Τροπολογία, την οποία υιοθέτησε η επιτροπή προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατέθεσε ως συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG), ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, που «αντιτίθεται σθεναρά στη χρήση οποιασδήποτε ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή φρακτών ή τειχών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης». Όπως αναφέρει η εν λόγω τροπολογία, «αναμένει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να αρνείται οποιαδήποτε τέτοια χρηματοδότηση τώρα και στο μέλλον».

 Ταυτόχρονα, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ.Παπαδημούλης «εκφράζει έντονη ανησυχία για την ερμηνεία που έδωσαν ορισμένα κράτη μέλη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2023».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-The Left, πρόκειται για «ξεκάθαρη θέση κατά της προσπάθειας ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αυστρίας, να κάνουν χρήση οποιαδήποτε ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα».

- Advertisement -

Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, πρόκειται για συμβιβαστική τροπολογία που υπερψηφίστηκε από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και το Renew Europe στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG).

Η τροπολογία, που υπερψηφίστηκε και από αρκετούς ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία και περιλαμβάνεται στην έκθεση για τις κατευθυντήριες γραμμές για τον Προϋπολογισμό του 2024, που στο σύνολό της υπερψηφίστηκε με πλειοψηφία 28 υπέρ, 2 κατά, 2 αποχή.

Ανακοίνωση Οικονόμου

Με αιχμηρό τρόπο τοποθετήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου, σχετικά με τροπολογία που κατέθεσε στην Ευρωβουλή ο κ. Παπαδημύλης, για παύση χρηματοδότησης της ΕΕ, για κατασκευή φρακτών στα σύνορα.

“Μετά την επιτυχία της χώρας μας να εξασφαλίσει την υποστήριξη και την χρηματοδότηση της ΕΕ σε μέτρα επιτήρησης στο φράχτη στον Έβρο ο κ. Παπαδημούλης κατέθεσε τροπολογία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την οποία ζητά να μην χρηματοδοτεί η ΕΕ την κατασκευή φρακτών στα εξωτερικά της σύνορα. Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφέστατη, έχει εκδηλωθεί άλλωστε και από τις απόψεις άλλων στελεχών του όπως του κ. Τζανακόπουλου: να επανέλθει η κατάσταση χάους στο μεταναστευτικό και να μας γυρίσουν πίσω στην αλήστου μνήμης εποχή των ανοιχτών συνόρων στη στεριά, του «δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα» και των μεταναστών που κατά εκατοντάδες χιλιάδες «λιάζονταν» στην επικράτειά μας. Αυτά, και άλλα παρόμοια- σαν τα σχέδια για την εκ νέου φορολογική εξόντωση των πολιτών που αποκάλυψε ο κ. Δραγασάκης-εννοούν όταν λένε για «προοδευτική διακυβέρνηση»”.

Οργή Τάκη Θεοδωρικάκου

Δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την προσπάθεια να μπλοκαριστεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της κατασκευής του φράχτη στον Έβρο με τροπολογία που εισηγήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Δημήτρης Παπαδημούλης εξαπέλυσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αρχικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το τεχνητό εμπόδιο στο σύνορο της χώρας με την Τουρκία. Αυτό πρακτικά μπορεί να γίνει σε 140 χλμ. Έχουν φτιαχτεί τα 37 και προχωράμε σε άλλα 35. Τα 35 χλμ. είναι προγραμματισμένα να χρηματοδοτηθούν από τον προυπλογισμό με 100 εκατ. ευρώ».

Αφού, δε, τόνισε ότι «θέλουμε τον φράχτη γιατί είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο προστασίας των συνόρων από την παράνομη εισβολή των παράνομων μεταναστών» στη συνέχεια επιτέθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τη στάση του κ. Παπαδημούλη παίρνει μια απαράδεκτη στάση σε ένα θέμα ασφαλείας και δείχνει ότι είναι σταθερός στη λογική “στη θάλασσσα δεν υπάρχουν σύνορα, στην στεριά που υπάρχουν τα αφήνουμε ξέφραγο αμπέλι”».

«Εάν κρατήσουν τον κ. Παπαδημούλη που κάνει αυτές τις προτάσεις σημαίνει ότι υιοθετούν αυτές τις θέσεις», τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, προσθέτοντας ότι «ο κ. Παπαδημούλης έπρεπε να εκδιωχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αν δεν γίνει αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τις προτάσεις αυτές και αφήνει απροστάτευτα ξανά τα σύνορα της χώρας».

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι «το καλοκαίρι είχαν βγάλει το παραμύθι με τους 38 και την περίφημη “νεκρή Μαρία” που δεν υπήρξε ποτέ. Οργανώνουν κατά κύματα συκοφαντικές επιθέσεις σε βάρος της χώρας, των αρχών ασφαλείας, των ακριτών, των αστυνομικών και των στρατιωτών προκειμένου να δημιουργήσουν συνθήκες άσχημης εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό».

«Η Ελλάδα υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και την ανθρώπινη ζωή, οι ακριτές μας έχουν σώσει χιλιάδες ζωές μεταναστών που τους άφησαν να περάσουν κολυμπώντας τον Έβρο», υπογράμμισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Στον Έβρο ο Μητσοτάκης

Στον Έβρο θα βρεθούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, για να επισκεφθούν μαζί την περιοχή του Σουφλίου, όπου θα εγκαινιάσουν την έναρξη κατασκευής του νέου φράχτη, μήκους 35 χιλιομέτρων, από τους Ψαθάδες Διδυμοτείχου έως την Κορνοφωλιά Σουφλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης, που θα είναι και υποψήφιος βουλευτής στον νομό Έβρου, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος επίσημα, θέλει με την παρουσία του στην περιοχή να προσδώσει ιδιαίτερη σημασία στην επέκταση του φράχτη, κυρίως για να στείλει μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι με την κατασκευή των νέων τμημάτων του αποτρεπτικού φράχτη, η Ελλάδα κάνει ότι  μπορεί για να προστατέψει τα δικά της σύνορα, που είναι παράλληλα και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να δείξει ότι είναι λάθος των Ευρωπαίων το γεγονός ότι δεν δέχονται να χρηματοδοτήσουν το συγκεκριμένο έργο.

Έκαναν πίσω

Θυμίζουμε ότι πριν από έναν μήνα, ο κ. Θεοδωρικάκος είχε φιλοξενήσει εκεί τους εκπροσώπους όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους ενημέρωσε για την κατασκευή-επέκταση του φράχτη και είχαν συμφωνήσει όλοι μαζί ότι είναι αναγκαίο έργο για να σταματήσει η είσοδος παράνομων μεταναστών από την Τουρκία.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, όταν επέστρεψαν στις χώρες τους, δεν συμφώνησαν για τη χρηματοδότηση του έργου.

Ο Πρωθυπουργός προφανώς θα πάει εκεί για να ανακοινώσει ότι το έργο θα το ολοκληρώσει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της προεκλογικής καμπάνιας του για την περιοχή του Έβρου.

Μέσα σε όλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τοπική κοινωνία απαιτεί την ολοκλήρωση του φράχτη για την ασφάλεια των πολιτών, οι οποίοι βλέπουν καθημερινά εισβολές παράνομων μεταναστών, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών.

– Δ-

Aegean
Monday, June 30, 2025

Latest News

Ο ΘΡΑΚΗ FM ακούγεται δυνατά έως την Φινλανδία!

Το σήμα του ραδιοφωνικού σταθμού έφτασε από τον Έβρο μέχρι το Πόρβο, δηλαδή 2.100 χιλιόμετρα μακριά! - Μήνυμα του...

More Articles Like This