Τόσο στα Νησιά, όσο και στην Δυτική Θράκη πρέπει να αρχίσει άμεσα η σταδιακή εφαρμογή της Παλλαϊκής Άμυνας
Δεύτερο Μέρος
1. Η αντιφατική τραγωδία των Αδάνων
Στα ΑΔΑΝΑ, τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας στην περιοχή των σεισμών, έλαβαν χώρα δύο αντιφατικές τραγωδίες σε διαφορετικούς χρόνους και αφορούν εντελώς διαφορετικά γεγονότα, συνειρμικά όμως συνδεδεμένα, με τον κύριο πρωταγωνιστή αυτών, τους ΕΛΛΗΝΕΣ, σε δύο ρόλους, του ήρωα και δεσμώτη, αιχμαλώτου φυλακισμένου.
Τους διασώστες Έλληνες, όταν περνούσαν από την καθημαγμένη και ερειπωμένη πόλη των Αδάνων, από τους σεισμούς, της 06.02.2023, οι κάτοικοι της πόλης αυτής, τους χειροκροτούσαν και τους αγκάλιαζαν λέγοντάς τους, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Γυρίζουμε 46 και μισό, χρόνια πίσω. Στους δρόμους της πόλης αυτής, δεμένοι πισθάγκωνα, (είδε σχετική φωτογραφία), οδεύουν στα κολαστήρια και στις φυλακές, οι Έλληνες και Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι, της βάρβαρης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Κάποιοι επέστρεψαν. Κάποιοι άλλοι όμως, τους οποίους αναγνώρισαν οι συγγενείς τους, στην φωτογραφία, δεν επέστρεψαν και καταγράφησαν στους 1619 αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας. Οι κυβερνώντες Τούρκοι γενικά, τους έκρυβαν, τους κρύβουν και τους αγνοούν, οι δε Έλληνες τους ξεχνούσαν και τους ξεχνούν. Τι έχουν να ειπούν για αυτούς σήμερα, ο Ερντογάν και ο Μητσοτάκης; Οι περισσότεροι των αγνοουμένων σήμερα ασφαλώς δεν ζουν. Που είναι όμως οι τάφοι τους, για να γίνει μια δέηση και να αναβλύσουν δάκρυα πόνου για αυτούς;

Αποτελεί πλήρη απόδειξη, για τη διεθνώς παράνομη και κακουργηματική συμπεριφορά της Τουρκίας.
2. Ποιες οι εξελίξεις μετά τις τουρκικές εκλογές του 2023;
Η ροή των τραγικών γεγονότων των σεισμών της 06.02.2023, τα οποία εμπλέκονται, με άλλα οδυνηρά γεγονότα του παρελθόντος αλλά και του παρόντος, με υπαιτιότητα πάντα του τουρκικού αναθεωρητισμού, αναγκαστικά μας οδηγεί, στην σκληρά δοκιμαζόμενη ειρήνη στην περιοχή μας, η οποία ειρήνη, αποτελεί την αναγκαία και κυρίαρχη ιδέα, στις δοκιμαζόμενες, επί μακρόν σχέσεις των λαών Ελλάδας και Τουρκίας. Πάνω από όλα, ρίχνοντας, λήθη στο παρελθόν, προέχει η ειρήνη.
Τι θα γίνει όμως μετά τις εκλογές στην Τουρκία; Η προκύψασα εκ «Θεού» ειρήνη και προσέγγιση, των δύο λαών, Ελλάδας και Τουρκίας, πόσο θα διαρκέσει; Ποια θα είναι η θέση των καλούμενων να κυβερνήσουν την Τουρκία, μετά τις τουρκικές εκλογές, όταν αυτές διεξαχθούν, κάτι το οποίο με την επιβαλλόμενη ωριμότητα και φρόνηση, θα κληθεί να αποφασίσει ο τουρκικός λαός; Ο τουρκικός λαός, ανοίγοντας το παράθυρο της θλιβερής εικόνας των σεισμών, έκπληκτος αντίκρυσε γονατιστό επί των ερειπίων, τον ελληνικό λαό, να θρηνεί, να δακρύζει και να προσφέρει κάθε είδους βοήθεια, ως καλός, άδολος και μεγαλόψυχος γείτονας. Ο ελληνικός λαός, δεν είναι, ο κακός, ο εχθρικός, αρπακτικός γείτονας, όπως με την πλύση εγκεφάλου, του τουρκικού λαού, επιχειρεί να παρουσιάσει, το αυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας.
Ο κάθε Έλληνας και Τούρκος, έχει ευθύνη και υποχρέωση να τοποθετηθεί ανάλογα.
Εμείς, με έντονο προβληματισμό αλλά και τον επιβαλλόμενο και αναγκαιούντα ρεαλισμό, με το χέρι στην καρδιά, που χτυπά για την Ελλάδα, αλλά και επί των «τύπων των ίλων», τις τόσες πολλές φορές σταυρωθείσας Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι, η ειρήνη των σεισμών, είναι επίπλαστη, προσωρινή, σαν καλοκαιριάτικη μπόρα, όπου σιγά σιγά θα ξεθωριάζει, όπως αυτή των σεισμών του 1999 και ο εχθρός, θα είναι πάλι «ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ». Η εκτίμησή μας, καίτοι στενάχωρη και καταθλιπτική, με παρρησία την καταθέτουμε, διότι ο τουρκικός λαός, δεν έχει φθάσει, ευχόμαστε να φθάσει, στο σημείο, να επιβάλλει τη θέλησή του, για ειρηνική συνύπαρξη, με τους γείτονές του, κόντρα στις αποφάσεις των αυταρχικών ηγετών του, οι οποίοι διαδοχικά εναλλάσσονται στο αυταρχικό καθεστώς τους.
3. Πως καταγράφεται, ιστορικά το «ΜΠΕΣΑ» των Τούρκων
- Είναι ιστορικά τεκμηριωμένο, ότι οι Τούρκοι, τόσο στο απώτερο παρελθόν τους, όσο και στο πρόσφατο, αλλά και το εγγύς παρόν τους, δεν τηρούν τον λόγο τους, δεν έχουν εμπιστοσύνη, κοινώς «ΜΠΕΣΑ». Ας ευχηθούμε να μη συμβεί αυτό ξανά και οι υπογραφές και οι λόγοι τους να τηρούνται, κάτι για το οποίο έχουμε επιφυλάξεις.
- Εμπειρίες του παρελθόντος
Επικείμενης της εισβολής των Τούρκων το 1570, στην ενετοκρατούμενη, από το 1487 Κύπρο, ο Σουλτάνος Σελίμ Β’ αποστέλλει επιστολή, στην Κυβέρνηση της Βενετίας, λέγοντας (το έχουμε δημοσιεύσει σε άλλο άρθρο μας, αξίζει όμως να ξαναδημοσιευθεί).
«Εγώ, ο Σουλτάν Σελίμ, Μέγας Αυτοκράτωρ των Τούρκων, Βασιλεύς των Βασιλέων, Κύριος των Κυρίων, Βασιλεύες της Ιερουσαλήμ, Αφέντης του επιγείου παραδείσου, Σκιά του Θεού επί της γης, ζητώ από σένα, Βενετική Δημοκρατία, το Βασίλειο της Κύπρου. Δώσε μου το με το καλό, γιατί αλλιώς θα το πάρω με τη βία. Πρόσεξε μην προκαλέσεις την οργή μου, μην ερεθίσεις το τρομερό σπαθί μου. Μη βασίζεσαι στο πού χρυσάφι σου. Θα σε κάνω στάχτη».
Πόσο διαφέρουν, οι τότε απειλές του Σελίμ Β’, από αυτές του Ερντογάν σήμερα.
Το 1570, οι Τούρκοι αποβιβάστηκαν στη Λάρνακα Κύπρου, με επικεφαλής τους, τον Καρά Μουσταφά και σε λίγες μέρες παρατάχθηκαν προ των τειχών της Αμμοχώστου, τότε Φαμαγκούστα και η πολιορκία ξεκινάει τον Ιούλιο του 1570, με 150 κανόνια, λαγούμια και γιουρούσια και η πόλη δεν πέφτει. Στις 5 Αυγούστου, ο Μουσταφά στέλνει προτάσεις συνθηκολόγησης στον επικεφαλής των πολιορκημένων Ενετών και Ελληνοκυπρίων, Βραγαδίνο, καθώς και τρία λευκά άλογα για να τον επισκεφθούν, δίδοντας όρκο στον Αλλάχ για «μπέσα». Ο Βραγαδίνος φθάνει στη σκηνή του Μουσταφά μαζί με τους δύο υπαρχηγούς του. Ο Μουσταφά εξαγριωμένος, διατάσσει τον άμεσο αποκεφαλισμό των δύο υπαρχηγών καθώς και τον σφαγιασμό τριακοσίων Ελληνοκυπρίων. Τον αρχιστράτηγο Βραγαδίνο τον κράτησε είκοσι μέρες ζωντανό, φρικτά παραμορφωμένο. Στη συνέχεια τον έδεσαν ζωντανό στο κοντάρι τουρκικής σημαίας και τον έγδαραν ζωντανό. Το δέρμα του στη συνέχεια το γέμισαν με άχυρα και το φρικτό κουφάρι το έστειλαν στον Σουλτάνο Σελίμ, ο δε κατακτητής Μουσταφά, έγινε δεκτός με εξαιρετικές τιμές στην Κωνσταντινούπολη, όχι για τις στρατηγικές του ικανότητες κατά την πολιορκία της Αμμοχώστου, αλλά για την ΑΝΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ και ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ του.
- Με μακιαβελική δολιότητα, ενημερώνει ο ραδιούργος Κίσινγκερ, τον πρόεδρο Νίξον ότι, οι Τούρκοι θα κάνουν την απόβαση και ότι ο Ετζεβίτ, έδωσε εντολή στους στρατιώτες να μην πυροβολούν, αν αποφύγουν να πυροβολήσουν και οι Έλληνες. Την πλάνη και απάτη, των Ελλήνων, την επισφραγίζουν, οι κατά την εισβολή, σφοδροί βομβαρδισμοί και οι κανονιοβολισμοί, ρίψεις αλεξιπτωτιστών κλπ. «Μπέσα», διαβεβαιώνει ο Ετζεβίτ, εμείς δεν κάνουμε απόβαση αλλά άσκηση. Και οι Έλληνες το έχαψαν (ΑΤΤΙΛΑΣ ΕΝΑ).
- Το ίδιο συνέβη και κατά τον (ΑΤΤΙΛΑ ΔΥΟ). Σύμφωνα με απόφαση, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπεγράφη εκεχειρία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία ίσχυε από 16:00 της 22ας Ιουλίου 1974. Οι Τούρκοι ουδόλως ετήρησαν την εκεχειρία και συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις τους, χωρίς διακοπή, διότι έβλεπαν τα σχέδια τους να μην υλοποιούνται, όπως ανέμεναν. Κατά την εκεχειρία ελληνικά όπλα σίγησαν και πάλι, τουρκικά όμως όχι. Η προώθηση ισχυρότατων εχθρικών δυνάμεων συνεχιζόταν, από Τουρκία εις Κύπρο, από Ελλάδα όμως προς Κύπρο όχι, εκτός μιας μοίρας καταδρομών, η τύχη της οποίας υπήρξε τραγική. Η Κύπρος εγκαταλείφθηκε αβοήθητη, τόσο από τη χούντα Ιωαννίδη, όσο και τον Καραμανλή. Το αποτέλεσμα της εγκατάλειψης το ζούμε, μέχρι σήμερα. Στη Γενεύη, από 25 μέχρι 28 Ιουλίου 1974, μεταξύ Ελλάδας (Μαύρος), Βρετανίας (Κάλαχαν) και Τουρκίας (Γκιουνέζ), όχι μόνο τα πάντα ναυάγησαν αλλά ο Ετζεβίτ, από τότε, θέτει ως όρο την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, μέσα στη χαλύβδινη λαβή αυτών, όπου είχε παγιδευτεί η Κύπρος και συνεχίζει…
4. Επίλογος
Κατόπιν όλων των πιο πάνω, ζούμε την ειρήνη των σεισμών, όσο αυτή θα διαρκέσει. Όταν όμως αυτή αρχίσει να φυλλοροεί, τότε δέον να είμαστε πανέτοιμοι, χωρίς καμία πτωτική αμυντική κάμψη και ανάπαυλα. Ενισχύουμε την άμυνά μας στα ΠΡΟΣΩ του Έβρου ποταμού, με μέσα, δυνάμεις, με κωλύματα, με πλημμυρισμένες εκτάσεις, με διοχέτευση όγκου νερού, από φράγματα που κατασκευάζονται.
Αυτό έπραξαν οι Ουκρανοί, στην αρχή του Ρωσοουκρανικού πολέμου (Φεβρουάριος 2022), όπου μια τεράστια επιθετική φάλαγγα αρμάτων και λοιπών μηχανοκίνητων μέσων, μήκους 65 χιλ., παγιδεύτηκε, επί της οδού προς Κίεβο.
Ασφαλίζουμε στεγανά και αμυντικά τα μετόσπιθεν μας, με την προτεινόμενη συγκρότηση ειδικού Αποσπάσματος (Πίνδος, Δαβάκης, 1940), ονομαζόμενο ΚΟΠΤΕΡΟΥ ή ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ή ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥΠΟΛΗΣ. Ενισχύουμε τα Νησιά μας, εισέτι αμυντικά με δυνάμεις και μέσα, κυρίως δε, στρατηγικές εφεδρείες. Τόσο στα Νησιά, όσο και στη Δυτική Θράκη, να αρχίσει άμεσα η σταδιακή ενεργοποίηση της Παλλαϊκής Άμυνας μας. Σύναψη συμμαχιών εκτός, του ευρύτατου περιβάλλοντος χώρου μας (Μέση Ανατολή, Ε.Ε., ΗΠΑ κλπ), ειδικά με βαλκανικές χώρες, εντός και εκτός ΝΑΤΟ. Κατά το παρελθόν (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος), οι βαλκανικές συμμαχίες, τρόμαζαν την Τουρκία και αποτελούσαν την «αχίλλειο πτέρνα» της. Γιατί να μην ισχύει αυτό και σήμερα;
Αυτές σε γενικές γραμμές είναι οι εκτιμήσεις μας. Ανάλογες εκτιμήσεις οφείλουν, οπωσδήποτε, να κάνουν οι κυβερνώντες σήμερα και αυτοί, που θα έλθουν μετά τις εκλογές του 2023. Αναμένουμε …
Παν. Χόχολης
Αντιστράτηγος ε.α.
Επίτιμος Διοικητής
Ανωτάτης Σχολής Πολέμου
Βιβλιογραφία
«ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ»., Αλέξης Παπαχελάς