9.4 C
Alexandroupoli
Monday, June 30, 2025

Καταγγελία διαρπαγής χωραφιών στις Φέρες

Εκτάσεις Δημόσιας Γης παραχωρήθηκαν σκανδαλωδώς σε Γνωστούς-Αγνώστους, ακόμη και σε κατοίκους εκτός του Ν. Έβρου – Παράνομες δηλώσεις με ψευδή ενοικιαστήρια από ανθρώπους που έχουν αποβιώσει, για την είσπραξη επιδοτήσεων – Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο Σκάνδαλο!

Ένα μεγάλο θέμα διαρπαγής Δημοσίων Εκτάσεων αναδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες από καταγγελίες αρμόδιων φορέων του νομού Έβρου.

Προχθές, η «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» δημοσίευσε την καταγγελία του Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, κ. Κώστα Αλεξανδρή, που υπέβαλε την παραίτησή του από την διοίκηση του ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου.

Σήμερα δημοσιεύουμε την καταγγελία του Προέδρου του ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου, κ. Βασίλη Πορτοκαλλίδη.

- Advertisement -

* * *

  • Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. κ. Μέτιο Χρηστό
  • Αντιπ/ρχη Περιφερειακής            Ενότητας

Έβρου κ. Πέτροβιτς Δημήτριο

  • Περιφερειάρχη Πρωτογενούς       Τομέα κ.

Δελησταμάτη Βασίλη

  • Διευθυντή Δ.Α.Ο.Κ κ. Ξανθόπουλο Απόστολο

Θέμα: «Ενημέρωση εποπτικής αρχής για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δημόσιων εκτάσεων γης που αφορούν αγροτική χρήση».

Η νέα διοίκηση του ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου, η οποία ξεκίνησε τη θητεία της το καλοκαίρι του 2021, πραγματοποίησε εκτός των άλλων απολύτως αναγκαίων, έρευνα και έλεγχο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δημοσίων εκτάσεων, καθώς και καταγραφή αυτών οι οποίες εμπίπτουν στο χώρο ευθύνης του Οργανισμού μας. Για την υλοποίηση της εν λόγω ενέργειας, αντλήθηκαν στοιχεία από παλιούς χάρτες του πρώην Δήμου Φερών, από παλιές καταστάσεις που είχαν σταλθεί από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, από νέες που ζητήθηκαν την περίοδο της θητείας μας, καθώς και από δηλώσεις καλλιέργειας οι οποίες μας απεστάλησαν ηλεκτρονικά από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Η διασταύρωση των στοιχείων αυτών είχε ως αποτέλεσμα να εντοπιστούν τεράστιες εκτάσεις δημόσιας γης, οι οποίες δυστυχώς οι πιο πολλές δεν ήταν καταγεγραμμένες από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, και οι οποίες παρανόμως δηλώνονταν από παραγωγούς, καθώς δεν τους δόθηκαν νομίμως από αυτή. Οι εκτάσεις αυτές βρέθηκαν να είναι δηλωμένες σε σχέδια βελτίωσης, σε προγράμματα Απονιτροποίησης, σε προγράμματα προστασίας ορνιθοπανίδας, σε προγράμματα βιολογικής καλλιέργειας, σε συνδεδεμένες βάμβακος, καθώς και σε προγράμματα νέων αγροτών. Για την παράνομη δήλωση των εκτάσεων αυτών, χρησιμοποιήθηκαν εικονικά ή ψευδή ενοικιαστήρια, ακόμη και από ανθρώπους που δεν είναι εν ζωή.

Επίσης, κατά τις χρονιές 2021, 2022 διαπιστώθηκε μεγάλης κλίμακας αλλαγή χρήσης των παραχωρηθέντων εκτάσεων με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου των 5,00€ ευρώ, οι οποίες δόθηκαν φαινομενικά νομότυπα μεν, ανήθικα δε, με αυτήν τη μηδαμινή τιμή

παραχώρησης και μάλιστα μαζικά σε συγκεκριμένους παραγωγούς που είχαν πρόσβαση νόμιμα ή παράνομα είτε σε κάποια ΚΥΔ (Πύλη), είτε από την αρμόδια υπηρεσία για την άντληση δεδομένων και έτσι μπορούσαν να γνωρίζουν ποια εκ των αγροτεμαχίων είναι αδήλωτα, και να τα δηλώσουν χωρίς να το δικαιούνται. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής της εξαπάτησης, είναι να γινόμαστε αποδέκτες της έντονης δυσαρέσκειας και διαμαρτυρίας των υπολοίπων αγροτών εξαιτίας της αδικίας που δημιουργείται από τις παράνομες συμπεριφορές συγκεκριμένων ατόμων.

Σε αυτό το σημείο κρίνεται απαραίτητο να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται ως «φλατ», δηλαδή τελείως επίπεδη, καθώς διαθέτει κοινά χαρακτηριστικά χωρίς καμία διαφοροποίηση και χωρίς να είναι εμφανή τα αγροτεμάχια που δηλώνονται. Επομένως, επιβεβαιώνεται ότι μόνος τρόπος να γνωρίζει κανείς τα μη δηλωθέντα αγροτεμάχια, ώστε να τα δηλώσει, είναι από τις πύλες εισόδου ή από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Πρέπει επίσης να σας επισημάνουμε ότι όταν η διαχείριση των εκτάσεων αυτών ανήκε στον πρώην Δήμο Φερών, η κατανομή και διανομή τους ήταν 20 στρέμματα ανά παραγωγό (ώστε να υπάρχει μια δίκαιη κατανομή), ενώ τώρα ως διά μαγείας βρέθηκαν αγρότες με παραχωρηθέντα 50, 100 και 200 στρέμματα με την ευτελή τιμή παραχώρησης των 5 ευρώ, την στιγμή μάλιστα που κάποιοι άνθρωποι καλούνται να χάσουν και τα νόμιμα 20 στρέμματα που είχαν στην κατοχή τους έως τώρα.

Ο Οργανισμός μας, εντοπίζοντας από πλευράς του τις προεκτάσεις του επίμαχου αυτού θέματος, προέβη σε αναδρομικές χρεώσεις για τα έτη 2020-2021. Έχοντας πλέον και νέα στοιχεία για το έτος καλλιεργητικό 2022, ο Οργανισμός μας είναι αναγκασμένος να προβεί σε νέο έλεγχο, καθώς οι παράνομες δηλωμένες εκτάσεις αλλάζουν συνεχώς παράνομους ιδιοκτήτες, καθώς μόνο έτσι θα προασπίσει τα συμφέροντά του αφενός, αλλά και θα κατανείμει τις εισφορές στον Οργανισμό με δίκαιο τρόπο αφετέρου.

Μέγιστο παράδειγμα ανικανότητας της αρμόδιας υπηρεσίας να προστατεύσει, αλλά και να δώσει σε αγρότες προς νόμιμη χρήση την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, είναι μία περίπτωση παραγωγού ο οποίος δήλωσε παράνομα ένα (1) αγροτεμάχιο έκτασης εκατοντάδων στρεμμάτων!!! παραχωρημένης δημόσιας έκτασης δηλωμένο με εικονική παραγωγή βάμβακος και το οποίο ουδέποτε εντοπίστηκε και στάλθηκε από τη Περιφέρεια ΑΜ-Θ προς τον Οργανισμό μας. Προφανώς είναι πολύ δύσκολο για τον νόμιμο ιδιοκτήτη (Περιφέρεια ΑΜ-Θ) να εντοπίσει, να καταγράψει και να παραχωρήσει νομίμως ένα τέτοιας τεράστιας έκτασης αγροτεμάχιο (εκατοντάδων στρεμμάτων). Φυσικά, εκτός αυτής της εξόφθαλμης περίπτωσης υπήρξαν και πολλές άλλες ακραίες περιπτώσεις, όπως ο εντοπισμός τεσσάρων ανθρώπων γεννηθέντων το 1923, οι οποίοι δήλωναν παρανόμως δημόσιες εκτάσεις γης καθώς και άνθρωποι με μόνιμη κατοικία τους εκτός της τοπικής περιοχής από διάφορα μέρη της Ελλάδας όπως Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα κτλ. Επίσης εντοπίστηκαν όλως τυχαίως παράνομες δηλωμένες εκτάσεις από πάρα πολλούς τοπικούς πολιτευτές, θεσμικούς, γεωπόνους, πρόεδρους επιχειρήσεων, διευθυντές επιχειρήσεων, ιδιοκτήτες ή κατόχους ΚΥΔ (Πυλών), αλλά και από τις συζύγους των παραπάνω ή συγγενείς τους και κάθε λογής πολίτες, αγρότες και μη. Όλα τα ανωτέρω, σας τα έχουμε αναφέρει κατ’ επανάληψιν και προφορικά, αλλά δυστυχώς σε ουδεμία ενέργεια δεν προβήκατε μέχρι σήμερα.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος για τον ίδιο τον Οργανισμό, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι αναδρομικές χρεώσεις 2020-2021 στις οποίες προέβη ο Οργανισμός μας για δύο συναπτά έτη άγγιξαν τις 200.000,00€ περίπου, καθώς αφορούσαν περισσότερα από 12.500 στρέμματα αδήλωτων εκτάσεων. Βάσει των όσων έως τώρα αναφέρθηκαν, προκύπτει τεράστια απώλεια διαφυγόντων χρημάτων, τα οποία χάθηκαν από τον Οργανισμό κατά τα παρελθόντα έτη από τις μη σωστά και ολοκληρωμένα καταχωρημένες από πλευράς σας δημόσιες εκτάσεις γης.

Ο Οργανισμός μας πλέον, αν και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, αδυνατεί αλλά και δεν είναι υποχρεωμένος κάθε έτος να απασχολεί το προσωπικό του, να δαπανά δεκάδες ώρες εργασίας προς αναζήτηση χαμένων δημόσιων εκτάσεων και να αναγκάζεται να προβαίνει σε χρέωση πάγιων αναδρομικών εισφορών ένα χρόνο μετά. Αυτή η διαδικασία απαιτεί έλεγχο καταστάσεων-στοιχείων ανά αγρότη, ενημέρωση αυτών (ειδοποιητήρια και αποστολή αυτών) και τελικώς την οριστικοποίηση της χρέωσης. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι δεν είμαστε ούτε εισαγγελείς, ούτε αστυνομικοί, ούτε ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς δεν είναι καν αρμοδιότητά μας και δεν μπορούμε να διαχειριστούμε όλο αυτό το μεγάλο πρόβλημα, που ζημιώνει ετησίως τον Οργανισμό μας, κατά χιλιάδες ευρώ και προκαλεί τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στους αγρότες της περιοχής μας.

Οι εν λόγω εκτάσεις αφορούν δημόσια περιουσία, της οποίας εκ του νόμου ιδιοκτήτης και διαχειριστής είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και αυτή είναι η μόνη αρμόδια ώστε να την καταγράφει και να την παραχωρήσει νομίμως στους δικαιούχους της, κάτι που δυστυχώς παρά τις συνεχόμενες προφορικές, αλλά και γραπτές παροτρύνσεις μας, ουδέποτε συνέβη.

Αιτούμαστε και σας καλούμε όπως άμεσα προβείτε στις ανάλογες ενέργειες, ώστε να εντοπίσετε και να καταγράφετε σωστά το σύνολο των πραγματικών δημοσίων εκτάσεων και να μας παραδώσετε όλα τα απαραίτητα στοιχεία με τα ακριβή στρέμματα δημόσιας γης, τα οποία διαχειρίζεστε, ώστε να αποτραπεί από εδώ και στο εξής κάθε παρανομία στην περιοχή και κατά συνέπεια να πάψουν να υφίστανται τεράστια διαφυγόντα κέρδη σε βάρος του ΤΟΕΒ Φερών – Πέπλου και να ομαλοποιηθεί η Λειτουργία του και να καταφέρει επιτέλους να δραστηριοποιηθεί επενδυτικά και να πετύχει να βοηθά τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή, αφού αυτός είναι ο σκοπός της ύπαρξής του.

Σας δηλώνουμε ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε υπεύθυνα και νόμιμα τόσο τα συμφέροντα του Οργανισμού μας, όσο και αυτά των νόμιμων παραγωγών της περιοχής μας.

Για τον Τ.Ο.Ε.Β. ΦΕΡΩΝ-ΠΕΠΛΟΥ

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Πορτοκαλλίδης Βασίλειος

* * *

Σημείωση Ε.Θ.

Μήπως πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε και τα ονόματα των Πολιτευτών, Υπαλλήλων, κλπ., που ωφελήθηκαν από αυτές τις παραχωρήσεις χωραφιών, χωρίς καν ορισμένοι από αυτούς, να είναι κάτοικοι του Έβρου;

Περιμένουμε.

Σ.Κ.

Aegean
Monday, June 30, 2025

Latest News

Σύσκεψη ελαιοπαραγωγών στα Δίκελλα Αλεξανδρούπολης

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στον αγροτικό κόσμο του Έβρου, με τους ελαιοπαραγωγούς να στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα...

More Articles Like This