Εικόνα ερήρωσης εμφανίζουν τα χωριά του Βορείου Έβρου, στα Μαράσια, στην Καβύλη, στο Θούριο και στην Μεγάλη Δοξιπάρα – Οι δρόμοι είναι άδειοι τη νύχτα – Κλειδαμπαρώνονται οι κάτοικοι, από τον φόβο των Λαθρομεταναστών – Ο Έβρος θα Θωρακισθεί πραγματικά, μόνον αν αυξηθεί ο πληθυσμός του στο ένα εκατομμύριο

Κάθε μέρα που περνάει. φεύγουν και κάποιοι νεαροί σε ηλικία κάτοικοι από τον Έβρο, ο οποίος αδειάζει επικίνδυνη και παραμένουν εκεί μόνο οι άνθρωπο; μεγάλης ηλικίας.
Οι δρόμοι σε χωρώ του Έβρου είναι άδειοι τις περισσότερες ώρες της ημέρας, αφού οι λιγοστοί κάτοικοι των χωριών είναι πλέον υπερήλικες ενώ από νωρίς το βράδυ κλειδαμπαρώνονται στα σπίτια τους. παρέα με την τηλεόραση, φοβούμενοι, μάλιστα, επιδρομή παράνομων μεταναστών, οι οποίοι σουλατσάρουν στα χωριά και ψάχνουν για φαγητό, όπως και για τρόπους φυγής προς τη Θεσσαλονίκη.
Σε ένα από αυτά τα χωριά, στις Καστανιές, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας σε ολόκληρη την Ευρώπη τον Μάρτιο του 2020, όταν χιλιάδες παράτυποι μετανάστες προσπάθησαν να εισβάλουν στην Ελλάδα, η εικόνα της ερήμωσης του τόπου πλέον είναι έντονη.
Το δημοτικό σχολείο είναι κλειστό ενώ στην παιδική χαρά του χωριού δεν υπάρχει ούτε ένα παιδάκι. Πολλά σπίτια είναι κλειστά, με τα παντζούρια κατεβασμένα, αλλά στα περισσότερα ορθώνονται και ανεμίζουν περήφανα οι ελληνικές σημαίες, ενώ στη διάρκεια των επεισοδίων οι γυναίκες του χωριού μαγείρευαν καθημερινά, έστελναν φαγητό στους στρατιώτες και στους αστυνομικούς, που βρίσκονταν νυχθημερόν μπροστά στον φράχτη.
Ακολουθούν πιστά το παράδειγμα της «κυράς των Μαρασίων», Βασιλής Λαμπίδου – Φωτακάκη, που έζησε υψώνοντας την ελληνική σημαία στα Μαράσια. απίνανη από την Τουρκία
Η εικόνα της ερήμωσης αφού δεν υπάρχουν δουλειάς και προοπτικές. παρατηρείται σε πολλά χωριά.
Στα Μαράσια, όπου απέμειναν περίπου 80 κάτοικοι, στην Καβύλη περίπου 500, στο Θούριο 470, στη Μεγάλη Λοξιπάρα 220, στο Νέο Χειμώνιο 335 κ.ο.κ.
-Δ-
Σημείωση Ε.Θ.:
Για το θέμα της ερήμωσης των χωριών του Έβρου, έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψιν η Εφημερίδα μας.
Για εμάς η πραγματική θωράκιση του Ακριτικού Νομού μας, θα επιτευχθεί, μόνο όταν ο πληθυσμός του Έβρου αυξηθεί και φθάσει το ένα (1) εκατομμύριο.
Ακούγεται ίσως υπερβολικό και ανεδαφικό.
Όμως δεν είναι.
Μπορεί να γίνει.
Επ’ αυτού όμως περισσότερα, προσεχώς.
Σ.Κ.